Από την υμνολογία του Οσίου Νικολάου του Πλανά

Ο άγιος υπήρξε άφθαστος λειτουργός του Υψίστου, όχι γιατί ήταν καλλίφωνος ή έβγαζε ωραία κηρύγματα – τίποτε από αυτά – αλλά γιατί λειτουργούσε με αίσθηση ψυχής, «κατεβάζοντας στη γη τον ουρανό».

Περισσότερα


Άλλο η φτώχεια, άλλο η μιζέρια… (video)

Η κρίση είναι μια αφορμή για να επανεξετάσουμε πολλά θέματα, μας λέει στο δεύτερο μέρος της αποκλειστικής του συνέντευξης στην Πεμπτουσία, ο Δρ. Δημήτρης Καραγιάννης, Παιδοψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «άλλο η φτώχεια, άλλο η μιζέρια». Η χειρότερη αμαρτία είναι να αρκούμαστε στο λίγο και να μην βλέπουμε την ομορφιά που υπάρχει γύρω μας σημειώνει επίσης ο κ. Καραγιάννης.

Περισσότερα


Δεν μας σκοτώνει ο Θεός…

π. λίβυος. Όχι δεν μπορώ σαν Xριστιανός να δεχθώ ότι o Θεός και η Παναγία θέλουν να πεθαίνουν οι άνθρωποι, να σκοτώνονται στις εθνικές οδούς, να σφάζονται στους πολέμους και να υποφέρουν στα ογκολογικά τμήματα των νοσοκομείων.

Περισσότερα


Σκαλοπάτια Σαρακοστιανά…

π. Ανδρέα Κονάνου. Αν σηκώνεις Σταυρό, κάνε τον πόνο σου τραγούδι στο Χριστό. Και σταμάτα την κλάψα.

Περισσότερα


Αν είσαι δυνατός, πες συγγνώμη…

Αν σε λίγες βδομάδες περιμένεις Ανάσταση, χαμογέλα. Από σήμερα!

Περισσότερα


Το χέρι που δίνει…

Ἐμεῖς προσφέρουμε τὸ μπράτσο μας σὲ ὅποιον τὸ χρειάζεται νὰ κρατηθεῖ; Τί μᾶς ἐμ­πο­δί­ζει νά ΄ναι γε­μά­τη ἡ ζω­ή μας ἀ­πὸ ὄ­μορ­φες στιγ­μὲς προ­σφο­ρᾶς;

Περισσότερα


Μεγάλη Σαρακοστή! Να μην ξεχάσω

Μεγάλη Σαρακοστή: να μην ξεχάσω να προσπαθήσω γερά να εφαρμόσω όσο γίνεται τις εντολές του Χριστού μου. Αυτές (όπως γράφει ο άγιος Γέροντας Σωφρόνιος του Essex) δεν είναι εντολές, αλλά αποκάλυψη του τρόπου ζωής του Θεού (που είναι η αγάπη) και πρόσκληση για μίμηση αυτού του τρόπου.

Περισσότερα


Είναι Νηστεία να τρώμε αρτύσιμα φαγητά με …νηστίσιμα υλικά;

Η ερώτηση αυτή απευθύνεται σε όλους μας και κυρίως, σε όσους και όσες νηστεύουν. Είναι γεγονός πως η εγκράτεια στο φαγητό είναι πολύ δύσκολη, ειδικά στην εποχή μας.

Περισσότερα


Ιστορίες από το Εξομολογητάρι και όχι μόνο (8)

«Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με!», ψιθύρισαν για μία ακόμη φορά τα χείλη του, κι ένιωσε τα μάτια του να υγραίνονται από δάκρυα.

Περισσότερα