Σχέσεις Κύπρου και Αγίων Τόπων

Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών

Η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών σε συνεργασία με την Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο και υπό την αιγίδα της Ακαδημίας Αθηνών και της Κυπριακής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών διοργανώνει διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα: «Σχέσεις Κύπρου-Αγίων Τόπων». Εικοσιέξι (26) ομιλητές από την Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ, Τουρκία και Αλβανία θα παρουσιάσουν μεταξύ 8-10 Ιουνίου 2018 στο Μέγαρο της Παλαιάς Αρχιεπισκοπής (έναντι Παγκυπρίου Γυμνασίου), έδρα της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, τα αποτελέσματα των ερευνών τους για τις σχέσεις Κύπρου και Αγίων Τόπων από τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους έως και σήμερα.

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου στις 19.00 θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης και θα ακολουθήσουν ο Πρέσβυς της Παλαιστίνης στη Λευκωσία κ. Jubran D. J. Taweel, ο Πρέσβυς του Ισραήλ στη Λευκωσία κ. Shmuel Revel, ο Πρέσβυς της Βουλγαρίας κ. HristoGeorgievως Προεδρεύουσας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς και ο Ευρωβουλευτής κ. Κώστας Μαυρίδης, ως μέλοςτης Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με το Ισραὴλ. Τις εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος ο Γ΄. Θα ακολουθήσει η κεντρική ομιλία του Καθηγητού Βυζαντινολογίας Δημήτριου Τριανταφυλλόπουλου. Κατόπιν θα παρατεθεί δεξίωση και μουσική βραδιά στο προαύλιο της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Παλαιά Λευκωσία με τον πιανίστα Χρ. Πισσία τον τραγουδιστή Φ. Φωτίου και τη σοπράνο OlaBatarsh.

Το Σάββατο οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν στο Παλαιό Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο μεταξύ 10.00 και 14.00 και 16.00-18.30 και θα μιλήσουν από την Κύπρο οι δρ Εύα Πολυβίου, Γ. Φιλοθέου, Ντ. Νικολάου, Αρχιμ. Φώτιος Ιωακείμ, Χ. Χοτζάκογλου, Αρχιμ. Κυπριανός Μηλιδώνης, Ν. Παταπίου, Χρ. Κυριάκου, Ιω. Ηλιάδης, Ν. Ροδοσθένους και οι Κ. Βαφειάδης (Αθήνα), Φλ. Καραγιάννη (Θεσ/νίκη), R. Rubin(Ιεροσόλυμα), R. Gertwagen(Τελ Αβίβ), Κ. Κορρέ (Κέρκυρα), Αρχιεπίσκοπος Ανθηδώνος κ. Νεκτάριος (Κωνσταντινούπολις). Την Κυριακή μεταξύ 10.15 – 14.00 θα μιλήσουν οι Αγ. Τσελίκας (Αθήνα), Αντ. Σμυρναίος (Βόλος), Κων. Γιακουμής (Τίρανα) και από τη Κύπρο οι δρ Χρ. Χατζηχριστοδούλου, Κ. Κοκκινόφτας, Κ. Πρωτοπαπά, Ελ. Αντωνίου, Χ. Ολυμπίου, Αγγ. Χρυσοστόμου και Ευάγ. Γεωργίου. Αρχαιολόγοι, ιστορικοί, βυζαντινολόγοι, θεολόγοι, γεωγράφοι, φιλόλογοι, παλαιογράφοι και λαογράφοι θα ανασυνθέσουν με τις μελέτες, που θα παρουσιάσουν τις στενές σχέσεις Κύπρου και Αγίων Τόπων και θα παρουσιάσουν νέα στοιχεία.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα εγκαινιασθεί έκθεση σπάνιων Αγιοταφιτικών κειμηλίων στην Κύπρο από τις Συλλογές της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, της Εκκλησιαστικής Επιτροπής Κοιλανίου, Ι. Ναού Παναγίας Φανερωμένης Λευκωσίας, Ι. Ναού Παναγίας Χρυσελεούσης Στροβόλου, του Αρχιμανδρίτου Αμφιλόχιου Κυκκώτη και του δρος Χριστόδουλου Χατζηχριστοδούλου. Παράλληλα θα είναι επισκέψιμες οι εκθέσεις της Βουλγαρικής Πρεσβείας και την Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών για την Ι. Μονή Αγ. Γεωργίου Ζωγράφου στο Άγιον Όρος και τη φωτογραφική έκθεση για την παλαιοχριστιανική αρχιτεκτονική και τέχνη Βουλγαρίας και Κύπρου. Την Κυριακή θα παρουσιασθεί και ταινία μικρού μήκους σχετική με την υποβολή αίτησης του Επιτροπής ΟΥΝΕΣΚΟ Κύπρου για την ένταξη της Ψαλτικής Τέχνης (Βυζαντινή Μουσεική) στην Παγκόσμιο Κατάλογο της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Χορηγοί του Συνεδρίου είναι η Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο και οι Ξυλόφουρνοι Έλενας. Η οργανωτική και επιστημονική επιτροπή του Συνεδρίου αποτελείται από τον Έξαρχο του Παναγίου Τάφου στην Κύπρο, μητροπολίτη Βόστρων κ. Τιμόθεο και τους δρες Χαράλαμπο Γ. Χοτζάκογλου και Ιωάννη Αν. Ηλιάδη. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Πληροφορίες: Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών (τηλ. 22. 432.578) και Εξαρχία Παναγίου Τάφου εν Κύπρω (τηλ. 22 670.626).

Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών