«Νέα Ενοριακή» 25 Δεκεμβρίου 2016 – 1 Ιανουαρίου 2017

Ενημερωτική έκδοση Ιερού Ναού Ευαγγελιοστρίας Πειραιώς.

Περισσότερα


Ο Αγιασμός της κτίσης και η οικολογική συνείδηση

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός. Τα οικολογικά κινήματα σήμερα διακατέχονται συχνά από μία νεοπαγανιστική διάθεση έναντι της φύσης. Λατρεύουν την κτίση, προσωποποιώντας την. Θεοποιούν τη φύση ως τον μεγάλο δάσκαλο του ανθρώπου.

Περισσότερα


Τα Άγια Θεοφάνεια στον Πόντο

Της Μυροφόρας Ευσταθιάδου. Με το σήκωμα του Σταυρού όλοι οι αγωνιστές πετάνε απ΄τους ώμους τα παλτά τους και χυμούν μέσα στα ολόρθα κύματα της Μαύρης Θάλασσας…

Περισσότερα


Κάθε άνθρωπος έχει τρεις φίλους…

Ὁ ἕνας τὸν ἐγκαταλείπει κατὰ τὴν ὥραν τοῦ θανάτου, ὁ ἄλλος κατὰ τὸν ἐνταφιασμὸν καὶ ὁ τρίτος τὸν συνοδεύει πέραν τοῦ τάφου.

Περισσότερα


Οφείλω μια συγνώμη στο Θεό…

π.λίβυος. Να πω συγνώμη για όσα σε αγαπώ δεν είπα, σε αγκαλιές που δεν έδωσα, σε πόρτες που έκλεισα, σε τηλέφωνα που δεν σήκωσα, σε μάτια που δεν αντίκρισα, σε φιλιά που δεν σαρκώθηκαν και σε προσευχές που δεν ειπώθηκαν…

Περισσότερα


Προσδεχόμενοι την Επιφάνειαν της δόξης του Χριστού

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός. Όταν εορτάζουμε τα μεγάλα γεγονότα της πίστης μας συνήθως βλέπουμε το νόημά τους στο παρελθόν. Τι έγινε, ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές, ποιο είναι το νόημα της γιορτής, τι έχει να πει στον καθένα μας σήμερα.

Περισσότερα


Μωρό στην θάλασσα

π. λύβιος. Ο παπάς ύψωσε τον Σταυρό και οι κολυμβητές στην άκρη τις αποβάθρας ετοιμάστηκαν να βουτήξουν εκτελώντας το τάμα τους.

Περισσότερα


Θεοφάνια στο Φανάρι!

Προικοννήσου κ. Ιωσήφ. Στὸ Φανάρι τηρεῖται ἡ μοναστηριακὴ τάξη κι ὁ Μέγας ῾Αγιασμὸς δὲν τελεῖται στὸ τέλος τῆς Θείας Λειτουργίας ἀλλὰ στὸ τέλος τοῦ ῎Ορθρου, πρὶν τὴ Λειτουργία.

Περισσότερα


Ὁ Χριστὸς δεχόμενος τὸ βάπτισμα, ταυτίζεται μὲ τοὺς ἀνθρώπους

Ὁ Χριστὸς δεχόμενος τὸ βάπτισμα, ταυτίζεται μὲ τοὺς ἀνθρώπους, μὲ ὅλους τοὺς ἁμαρτωλοὺς ἀνεξαιρέτως. Ταυτίζεται μὲ κάθε ἁμαρτωλὸ ποὺ χρειάζεται συγχώρηση, σωτηρία καὶ ἀναγέννηση… Ταυτίζεται μὲ ὅλους καὶ μὲ τὸν καθένα μας.

Περισσότερα


Η Σκυταλοδρομία της Αιωνιότητας

Ερρίπης Κωνσταντίνος. Ένας γέροντας τρέχει επάνω στη λεωφόρο της ζωής. Σε λίγο φθάνει στο σημείο Ο (μηδέν), εκεί όπου θα συναντήσει ένα νέο παλληκάρι, γεμάτο ζωή.

Περισσότερα