«Ενορία εν δράσει 2017»: Η μουσική μας παράδοση και η εκκλησιαστική μας κληρονομιά (video)

Τα δημοτικά μας τραγούδια είναι αριστουργήματα λόγου και τέχνης, ένας ανεκτίμητος και πολυδιάστατος θησαυρός του έθνους

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας

Μια μουσική βραδιά, αφιερωμένη στην εθνική μουσική μας παράδοση, οργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς,  την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Κυριακόπουλος παρουσίασε τον πλούτο της εθνικής μας παραδόσεως, με ζωντανά ακούσματα αντιπροσωπευτικών δημοτικών τραγουδιών απ’ όλη την Ελλάδα.

Τον π. Χρήστο συνόδευαν: ο Κωνσταντίνος Γεωργούλης στο βιολί, ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος στο κλαρίνο, ο Γιαννούλης Μαργώνης στο λαούτο και ο Ανδρέας Νιάρχος στα κρουστά.

Όταν αναφερόμαστε στην εθνική μας μουσική παράδοση, εξήγησε ο π. Χρήστος, εννοούμε δύο ξεχωριστά μεγέθη που έχουν όμως στενή και άρρηκτη σχέση μεταξύ τους. Εννοούμε αφενός την εκκλησιαστική μας μουσική, δηλαδή τους ύμνους της εκκλησίας μας και αφετέρου την δημοτική μας μουσική, τα τραγούδια του λαού μας .

Επικρατεί η παρεξήγηση, ότι η εκκλησιαστική μουσική παράδοση και η εθνική μουσική, είναι μεταξύ τους αλλότρια και διαφορετικά πολιτιστικά προϊόντα.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΔΩ

Τη μουσική εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ