Ἀπό τήν ’Εποποιία τοῦ 1940-41, στό σήμερα

Της Μερόπης Ν. Σπυροπούλου.
«Ὁ ἀγώνας τῶν Ἑλλήνων εἶχε τόσο μεγάλο εἰδικό βάρος, ὥστε καθ’ ὅλη τή διάρκειά του, ἡ διεθνής ἀναμέτρηση εἶχε περιέλθει σέ δευτερεύουσα μοῖρα καί ἡ ἀνθρωπότητα μιλοῦσε γιά τήν Ἑλλάδα. Διότι αὐτή ἔδωσε τήν πρώτη στήν ξηρά νίκη στά ἐλεύθερα ἔθνη. Αὐτή θρυμμάτισε τόν θρῦλο τοῦ ἀήττητου Ἄξονα. Αὐτή ἀνέτρεψε τίς προοπτικές του καί τό χρονοδιάγραμμα τῶν ἐπιχειρήσεών του. Ὅλοι τοῦ πολέμου οἱ παράγοντες ἦταν συντριπτικά δυσμενεῖς γιά τό ἑλληνικό ἔθνος: ἀριθμός, ὁπλισμός, μέσα, ἔδαφος, πρωτοβουλία, χρόνος, καθεστώς, ὑλική στάθμη. Ἕνας μόνο ἦταν εὐνοϊκός: ὁ ψυχικός. Καί αὐτός νίκησε γιατί μεγαλύτερη δύναμη καί τελειότερο ὅπλο ἀπό τήν ψυχή δέν ὑπάρχει...». (Θεοφύλακτος Παπακωνσταντίνου)

Read More


Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη «…δι’ εμού του αμαρτωλού» στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» (video)

Πρόκειται για αληθινές ιστορίες στον πυρήνα τους. Μας δίνει την ευκαιρία να δούμε αυτό που ζουν όλοι οι πνευματικοί. Το εξομολογητάρι είναι ο χώρος που μπορεί κανείς να κερδίσει τον Παράδεισο, όταν έρχεται ο εξομολογούμενος εν μετανοία.

Read More


«ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει… 2017»: Παρουσίαση του βιβλίου του π. Γεωργίου Δορμπαράκη (video)

Ιστορίες καινές και παλαιές, με φόντο το πετραχήλι".
Στα πλαίσια του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει...» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κωώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο Αρχιμ. Καλλίνικος Μαυρολέων και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Μηνάς Αλεξιάδης παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη "...δι εμού του αμαρτωλού".

Read More


«ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει… 2017»: Η οικογένεια σήμερα (video)

Ίσως είναι ώρα σ’ αυτήν την τόσο κρίσιμη εποχή που τίποτα δεν παρηγορεί τα παιδιά, να μάθουν από μας, ότι ο μόνος τόπος που μπορεί να τα δεχτεί όπως κι αν επιστρέψουν, είναι η Εκκλησία. Και ότι η μόνη αγάπη που δεν θα αλλοιωθεί ποτέ, είναι η αγάπη του Θεού γι’ αυτά.

Read More


Πόσο δύσκολο είναι να στέκεσαι μπροστά σε τάφο…

Μητροπολίτου Χονγκ Κονγκ κ. Νεκταρίου.
Πόσο δύσκολο είναι να στέκεσαι μπροστά σε τάφο. Πόσο δύσκολο είναι να αντικρύζεις το φέρετρο που αγκαλιάζει το άψυχο σώμα ενός ανθρώπου.
Τα λόγια που ορίζει το τυπικό την ώρα που ρίχνεις μέσα στον τάφο μια χούφτα χώμα σε κάνουν να δακρύσεις.

Read More


Το Φάρμακο στην πορεία των αιώνων

Μανώλης Μιτάκης, Φαρμακοποιός.
Το προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των μοντέρνων φαρμάκων σε συνδυασμό με την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης έχει συντελέσει στο να αμφισβητείται ο ρόλος της θρησκείας στις μεταμοντέρνες κοινωνίες, αντικαθιστάμενος από τον ρόλο του ανθρώπου-μικρού δημιουργού.

Read More


Πρόσεχε ουρανέ και λαλήσω, γη ενωτίζου φωνής μετανοούσης Θεώ

Γέροντας Σωφρόνιος του Έσσεξ.
Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον εις τους αιώνας των αιώνων». Έχω και πάλιν την άνωθεν ευλογία να ευρίσκωμαι μαζί σας και να ομιλώ περί εκείνου, το οποίον είναι η εσχάτη μας επιθυμία, ο έσχατος σκοπός μας.

Read More


Ένοχα μυστικά…

π. Λίβυος.
Σαν μεγαλώνουμε με θαυμαστή αγωνία ανακαλύπτουμε ότι φόβοι, ενοχές, άγχος και μια βαθιά ντροπή για τον εαυτό μας, δεν μας ανήκουν απόλυτα. Πως τα αποκτήσαμε άραγε; Απο που έρχονται και τι ζητάνε από εμάς;

Read More


«ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει… 2017»: Η οικογένεια σήμερα (video)

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Ενορία εν δράσει» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Τσιμούρης, Θεολόγος, συζήτησε το θέμα με τους:
• Πρωτοπρεσβύτερο Αντώνιο Καλλιγέρη, Θεολόγο & συγγραφέα,
• Σοφία Δορμπαράκη, Εκπαιδευτικό και
• Μαρία Μουρζά, Εκπαιδευτικό.

Read More