Η Τίμια Κάρα του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς

Ένα σπουδαίο εκκλησιαστικό γεγονός και μία ιδιαίτερη ευλογία θα αποτελέσει για τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, η μεταφορά της Τιμίας Κάρας του Νεομάρτυρος Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου που φυλάσσεται στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Ύδρας , κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων  «Ευαγγελίστρια 2024».

Η υποδοχή του ιερού σεβάσματος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Μαρτίου στις 5 μ.μ. και θα παραμείνει στο Ναό για προσκύνημα μέχρι τις 31 Μαρτίου. Την Τιμία Κάρα θα κομίσει ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Δαρδανός, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας.

Ο Νεομάρτυς Άγιος Κωνσταντίνος ο Υδραίος έζησε στους χρόνους της Τουρκοκρατίας. Γεννήθηκε το 1770 στην Ύδρα. Νωρίς ξενιτεύτηκε, έφθασε στην Ρόδο, όπου γνωρίστηκε με τον Τούρκο «Χασάν Καπιτάν» στο σαράϊ τού οποίου εργαζόταν. Πολύ σύντομα όμως παρασύρθηκε και άλλαξε την πίστη και το όνομά του και από Κωνσταντίνος μετονομάσθη Χασάν.

Όταν όμως αποφάσισε να ταξιδεύσει προς την πατρίδα του την Ύδρα ενδεδυμένος πλέον με την τουρκική αμφίεση, συνάντησε την σκληρή αντίδραση των συμπατριωτών του, αλλά κυρίως της χήρας ηρωϊδας μητέρας του Μαρίνας.

Συντετριμμένος ο Άγιος μετανόησε και παίρνοντας ένα πλοίο, αφού πέταξε πρώτα την τούρκικη φορεσιά, πήγε στην Κριμαία και στην συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο εθνομάρτυρας Άγιος Γρηγόριος ο Ε΄ τον συμβούλευσε να πάει στο Άγιον Όρος. Περί το 1799 στην Μονή των Ιβήρων ο νεαρός Κωνσταντίνος έλαβε το μοναχικό σχήμα και η ψυχή του πυρπολούμενη κυριολεκτικά από θείο έρωτα επιζητούσε το μαρτύριο. Ήταν τότε περίπου 29 ετών, όταν πήρε την γενναία απόφαση να κατέβει στην Ρόδο ως μοναχός και με πολλή τόλμη να ομολογήσει ενώπιον του Χασάν Μπέη, ότι είναι Χριστιανός. Εκεί άρχισαν και τα φρικτά του βασανιστήρια. Μετά από 5 μήνες βασανιστηρίων, ο σουλτάνος διέταξε τον «δι’ αγχόνης θάνατον», που έλαβε χώρα στις 14 Νοεμβρίου του 1800. Εκείνη την νύχτα διηγούνται ότι ένας μεγάλος φωτεινός Σταυρός έλουσε με φως το δένδρο του μαρτυρίου!