Στην αγάπη στέκεσαι «γυμνός»…

π. λίβυος. Όταν έχεις μάθει να αγαπάς την δύναμη και την επιτυχία, πως μπορείς να ερωτευθείς έναν Νυμφίο κουρελιασμένο, γυμνό και ταπεινωμένο; Όταν ζητάς μια ανώδυνη αγάπη, πως θα αγκαλιάσεις Εκείνον που ζητά θυσία.

Περισσότερα


Οι «νικητές» του Χριστού, οι ηττημένοι

Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου. Ενέργειες κατά του Χριστού και της Εκκλησίας Του υπήρξαν πολλές στα 2000 χρόνια που πέρασαν. Πρώτα οι φαρισαίοι εναντίον του Ιδίου. Πίστεψαν πως με το να Τον εξοντώσουν τέλειωσαν μαζί Του. Λάθεψαν.

Περισσότερα


Η αληθινή μετάνοια στο πρόσωπο της πόρνης

Η επίσκεψη του Ιησού στη Βηθανία πήρε αναπάντεχη τροπή. Ο Λάζαρος ήταν το αναμενόμενο κύριο πρόσωπο της ημέρας και του έκλεψε την παράσταση η πόρνη!

Περισσότερα


Μεγάλη Τετάρτη – Επί Ασπαλάθων (video)

Την Μ. Τετάρτη η Εκκλησία μας προβάλλει την αμαρτωλή γυναίκα που μετανιωμένη άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και συγχωρέθηκε για τα αμαρτήματά της.
Η Αγία Κασσιανή, η μεγάλη υμνογράφος του 10ου μ.Χ αιώνα,δημιουργεί ένα εκκλησιαστικό ποίημα, έναν ύμνο που ψέλνεται στον Όρθρο της Μ. Τετάρτης. Με υψηλή ποιητική έμπνευση, με βαθύτατο λυρισμό, η Αγία περιέγραψε το γεγονός και «άνοιξε την καρδιά» της πόρνης γυναικός για να δείξει το μεγαλείο της μετάνοιάς της.

Περισσότερα


Ένας αλλιώτικος παράδοξος βασιλιάς…

π. λιβυος. Ο Χριστός είναι ο «βασιλέας» του νέου λαού του Θεού. Είναι όμως ένας παράδοξος βασιλέας. Όλες οι προφητείες αναφερόταν στον Μεσσία ως τον ένδοξο βασιλέα του λαού του Θεού. Που θα ερχόταν να ιδρύσει την Βασιλεία Του.

Περισσότερα


Μεγάλη Τρίτη – Επί Ασπαλάθων (video)

Την Μεγάλη Τρίτη η Εκκλησία μας προβάλλει την παραβολή των δέκα παρθένων.
Ανά πάσα στιγμή, η συνάντηση μας με τον κάθε συνάνθρωπό μας, η ώρα του θανάτου μας που είναι άδηλη, καθώς και η προσμονή της Δευτέρας Παρουσίας, είναι ακριβώς εκείνο που πρέπει να μας συνέχει, ώστε να μην αποκοιμηθούμε, αλλά να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση, επάνω στις εντολές του Χριστού, κοιτώντας πάντοτε και αναζητώντας την παρουσία του Κυρίου μας.

Περισσότερα


Το αμφιλεγόμενο πρόσωπο του Ιούδα

Είναι το πιο αμφιλεγόμενο πρόσωπο της Καινής Διαθήκης. Τι γνωρίζουμε για τη ζωή του πριν γίνει μαθητής του Ιησού; Γιατί πρόδωσε τον Χριστό; Τί εξυπηρετούσε το «φιλί του Ιούδα»;

Περισσότερα


Μεγάλη Τρίτη εσπέρας

Δύο παραδείγματα μας προβάλλει απόψε η Εκκλησία μας. Ένα θετικό και ένα αρνητικό. Το ένα για να το μιμηθούμε. Το άλλο για να το αποστραφούμε.

Περισσότερα


Ἡ πίστη τοῦ λαοῦ μας κατὰ τὴν Μεγάλη Ἑβδομάδα

Ὤ! Πόσο ἀληθινά πίστις εἶναι ἡ ὀρθόδοξη πίστις τοῦ λαοῦ μας!

Περισσότερα


Το τέλος της νηστείας και ο «αέρας» της ασκήσεως

Ακόμη και εκείνος που πιέστηκε από τη νηστεία και αναμένει εναγωνίως την κατάλυση ή κάποιος που κουράστηκε από τις συχνές ακολουθίες, βίωσε τουλάχιστον ως ένα βαθμό την ασκητική ατμόσφαιρα της Εκκλησίας.

Περισσότερα