Σοδειά αρκετή, ευλογία Θεού

Ημέρα ιδιαίτερη  σήμερα. Μαζευτήκαμε αρκετά νωρίς, σχεδόν νύχτα πριν ο ήλιος ζεστάνει για καλά και πήγαμε στο μεγάλο κτήμα του Μπουσούγκιου για να μαζέψουμε το καλαμπόκι της Ιεραποστολής. Μαζεύτηκαν περίπου 40  πιστοί και ξεκινήσαμε τη εργασία αμέσως.

Περισσότερα


Η τελειότητα της «κυριακής προσευχής»

Γεώργιος Μπαμπινιώτης. Η ανάγκη επικοινωνίας τού ανθρώπου με τον Θεό (όποιον θεό πιστεύει), η ανάγκη τής προσευχής, είναι από πολύ παλιά γνωστή στον άνθρωπο και εμφανίζεται στις γλώσσες των περισσοτέρων λαών.

Περισσότερα


Αφρική σε Ευχαριστώ…

Αφρική σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ…..για όλα αυτά που μου έμαθες χωρίς λόγια, με εικόνες, χρώματα, βλέματα, χαμόγελα.
          Την προσφορά, την απλότητα, την ζεστασιά της φιλοξενίας στο σπίτι του π. Γεωργίου. Ο ρόλος του προστατευτικού πατέρα για πολλά παιδιά, για πολλούς ανθρώπους, η διακριτική του παρουσία, ταπεινός εργάτης του θείου λόγου με τη ζωή του. Πατέρα σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Περισσότερα


Ο λύκος, ο Όσιος και τα γαϊδουράκια

Στην περιοχή του Μγβίμε, όπου ασκήτευε ό Όσιος Σίω ό Σπηλαιώτης, τα θηρία, και κυρίως οι λύκοι, κατασπάραζαν συχνά τα ζώα των ανθρώπων, πού έφθαναν ως εκεί ζητώντας θεραπεία, αλλά και τα γαϊδουράκια, πού είχαν οι ασκητές, για να μεταφέρουν διάφορα φορτία.

Περισσότερα


Η ελληνική ιδέα και τα ελληνικά γράμματα στην αυτοκρατορία της Νικαίας (1204-1261)

Κωνσταντίνος Χολέβας. Στις 12 Απριλίου 1204 οι «Χριστιανοί»  Σταυροφόροι της Δ΄ Σταυροφορίας κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη και εγκαθίδρυσαν Λατίνο Πατριάρχη και Φράγκο αυτοκράτορα. Ο Ελληνισμός διεφύλαξε την εθνική και πολιτική του ανεξαρτησία μόνο σε τρία κράτη που δημιουργήθηκαν μετά την άλωση των περισσοτέρων ελληνικών εδαφών από τους Δυτικούς ηγεμόνες. Η Αυτοκρατορία της Νικαίας, η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντος και το Δεσποτάτο της Ηπείρου υπήρξαν οι τρεις ελεύθερες εστίες του Ελληνισμού. Από τα τρία αυτά κράτη η Νίκαια είχε την τιμή και την ευλογία να ελευθερώσει την Κωνσταντινούπολη το 1261.

Περισσότερα


Σοῦ φτάνει ὁ Θεός;

Εἴμασταν τότε στὸ ξεκίνημα. Ἡ δική μου ἡ γενιὰ μετὰ τὸν Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο,διερωτηθήκαμε γιατί, μέσα στὶς ὅλες ἄλλες χριστιανικὲς ὁμολογίες, οἱ Ὀρθόδοξοι δὲν ἔχουμε μιὰ τέτοια παρουσία μιᾶς μαρτυρίας τῆς δικῆς μας πίστεως σὲ ἄλλους λαούς.

Περισσότερα


Ο πειρασμός της απελπισίας

Πολλές εἶναι οἱ δυσκολίες καί τά ἀδιέξοδα τῆς καθημερινότητάς μας. Φόβοι καί ἀνησυχίες γιά τήν πορεία μας, τήν προσωπική, ἀλλά καί τῆς χώρας μας. Ἡ ἀβεβαιότητα μᾶς πικραίνει καί ἡ ἀνασφάλεια μᾶς κλονίζει. Ἡ ἐπιβίωσή μας φαίνεται προβληματική καί πιεστική. Ὅλα αὐτά μᾶς φέρνουν λύπη καί πίκρα στήν ψυχή μας. Ὁ πειρασμός τῆς ἀπελπισίας σκοτίζει τό νοῦ μας. Σκέψεις βασανιστικές μᾶς ἀπασχολοῦν καί μᾶς θλίβουν. Ὅλα μᾶς φαίνονται δύσκολα, ἀδιέξοδα.

Περισσότερα


Πιστεύετε ότι μπορώ να πράξω αυτό που ζητάτε;

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός.Στους καιρούς μας ας αναρωτηθούμε ποια είναι η αληθινή τύφλωση:  του σώματος ή της ψυχής που τυφλώνει την καρδιά και κάνει τον άνθρωπο άπιστο;

Περισσότερα


Επιτέλους…

π. λίβυος. Ο πιο μεγάλος αγώνας στου κόσμου την συνάφεια είναι να μην χάσεις το κέντρο σου, δηλαδή την μοναδική δικιά σου αλήθεια. Το «θέλω» και «μπορώ» να είναι δικο σου και όχι δανεισμένο από καρδιές ξένες…

Περισσότερα