Το πάθος του μοναχού

Του Στέφανου Δορμπαράκη. Η καμπάνα μόλις είχε σημάνει για το κάλεσμα των μοναχών στην εωθινή ακολουθία. Ο μοναχός Ησύχιος για ακόμη μία φορά έμπαινε με αρκετή δυσκολία στο καθολικό του ναού σέρνοντας, όπως συνήθιζε άθελά του τα τελευταία χρόνια, τα λεπτοκαμωμένα γερασμένα πόδια του προκαλώντας έτσι την αναστάτωση των περισσοτέρων μοναχών.

Περισσότερα


Μαθήματα της νέας ελληνικής γλώσσας στη Ρώμη

Σήμερα λειτουργούν τέσσερα επίπεδα σπουδών με 180 περίπου φοιτητές ενώ υπολογίζεται ότι στη διάρκεια των πέντε ετών λειτουργίας του προγράμματος οι σπουδαστές έχουν ξεπεράσει τους 650 από διαφορετικές χώρες του κόσμου.

Περισσότερα


Η Αποκάλυψη του Παναγίου Τάφου και το Θαύμα του Αγίου Φωτός!

Μέσα στην Αναστάσιμη και χαροποιό Πασχαλινή περίοδο, η οποία εγγίζει προς το τέλος της, πραγματοποιήθηκε ομιλία με το επίκαιρο θέμα: «Η Αποκάλυψη του Παναγίου Τάφου και η Ιστορική αλήθεια του Θαύματος του Αγίου Φωτός».

Περισσότερα


Ξαναγράφουν την ιστορία και εξωραΐζουν την τουρκοκρατία

Κωνσταντίνος Χολέβας. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ανήρτησε στο Διαδίκτυο την τελική πρόταση της Ομάδας «ειδικών» για το μάθημα της Ιστορίας. Η πρόταση αυτή ήδη έχει επικριθεί από πολλούς και για διαφορετικούς λόγους.

Περισσότερα


Η μετάνοια του κυρ-Αλέκου την εσχάτη ώρα

Ανδρόγυνο ο κυρ-Αλέκος και η κυρά-Καίτη, παντρεμένοι το 1920 περίπου. Κατοχή-εμφύλιος-φτώχεια κάργα και των γονέων. Η κυρά-Καίτη ευλαβέστατη, προσευχή, εξομολόγηση, θεία κοινωνία κλπ.

Περισσότερα


Αφού παντρεύτηκες ζήσε ως παντρεμένος

Αρχιμ. Παύλος Παπαδόπουλος. Αφού παντρεύτηκες ζήσε ως παντρεμένος. Το λέγω αυτό διότι παρατηρείται το φαινόμενο, κάποιοι χριστιανοί που επέλεξαν τον έγγαμο βίο μετά από μερικά χρόνια να ξυπνά μέσα τους ένας «θείος ζήλος» ο οποίος γεννά λογισμούς και συμπεριφορές που τους απομακρύνουν από τα συζυγικά τους καθήκοντα.

Περισσότερα


Γενοκτονίες, ολοκαυτώματα, εθνοκαθάρσεις: Από τη σιωπή στη δικαίωση

Οι μεγάλες ανθρώπινες συμφορές συνήθως δεν καταγράφονται εν βρασμώ από εκείνους που τις έζησαν, αφού δεν είναι εύκολο να πιστέψουν αυτό που τους συνέβη. Δεν το χωράει το μυαλό τους…

Περισσότερα


Το κοινωνικό φαινόμενο της γεροντικής άνοιας

Σχεδόν 36 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από άνοια παγκοσμίως. Μέχρι το 2050 υπολογίζεται ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 115 εκατομμύρια. Η ασθένεια αναμένεται να ενταθεί στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Περισσότερα


Η πρόταση για το μάθημα της Ιστορίας…

Του Γιώργου Παπαθανασόπουλου. Μέσα από τη «μάθηση», που θέλει να επιβάλλει στα ελληνόπουλα, επιδιώκει να δημιουργήσει την εξέλιξη του homo sapiens.

Περισσότερα