Νηστεία: έρωτας ή ανία ;

π. λίβυος.
Ίσως να το έχετε παρατηρήσει ή ακόμη και ζήσει οι ίδιοι, οτι τις μέρες που νηστεύουμε υπάρχει μια νευρικότητα και οξυθυμία. Πολλοί το αποδίδουν στο διάβολο. Νομίζω όμως πως αυτή είναι μια εύκολη και συμφέρουσα ερμηνεία που μας αφήνει έξω από την δική μας ευθύνη.

Περισσότερα


Η θεϊκή αγάπη μας περιβάλλει με στοργή

π. Ανδρέα Κονάνου.
Αφού είμαι ψυχή εκλεκτή, είμαι μοναδικός για τον Κύριο, γιατί να νιώθω ανασφάλεια, αντιπαλότητα, φόβο και ζήλια; 

Περισσότερα


Αντίο, γέροντα…

Αντίο, γέροντα. Οι Καβαλιώτες λένε ότι τίμησες το ράσο σου και το σταυρό σου τον κουβάλησες ταπεινά και αγόγγυστα. Καλό Παράδεισο να έχεις…

Περισσότερα


«Νέα Ενοριακή» 30 Ιουλίου – 6 Αυγούστου 2017

Ενημερωτική έκδοση Ιερού Ναού Ευαγγελιοστρίας Πειραιώς.

Περισσότερα


Μην τα φοβάστε τόσο…

Μάρω Βαμβουνάκη.
Η θλίψη, η στενοχώρια, η πνιγηρή ανία, είναι φυσιολογικά αισθήματα άμα προκύπτουν από άσχημα συμβάντα και καταστάσεις. Αλλά και η κατάθλιψη δεν είναι η ίδια ακριβώς αρρώστια αλλά συνέπεια.

Περισσότερα


Το «καλό» παιδί….

π. λίβυος.
Ήσουν πάντα παρόν για όλους, ξεχνώντας όμως κάποιον, τον ίδιο σου τον εαυτό.

Περισσότερα


Η καλοκαιρινή πολυπολιτισμικότητα και οι νέοι

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός

Μία ιδιόμορφη «πολυπολιτισμικότητα» είναι εμφανής το καλοκαίρι στις περισσότερες περιοχές της πατρίδας μας. Ο τουρισμός φέρνει στον τόπο μας ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου. Συνήθως, στα τουριστικά μέρη, εκτός από τα ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία, τα τοπία της θάλασσας ή του βουνού, τους φέρνουν σε επαφή με τον δικό μας πολιτισμό, στη λογική του φολκλόρ όμως.

Περισσότερα


Το παραμύθι και η παραβολή

π. Βασίλειος Χριστοδούλου. Εἰκονίζουμε τόν Χριστό ὡς »ὁ Φωτοδότης», »ὁ Μέγας Ἀρχιερέας», »ὁ Παντοκράτωρ», »ὁ Ζωοδότης», »ὁ Νυμφίος», »ὁ Ἑλκόμενος», καί μέ τόσους ἄλλους τρόπους· καί ὅλοι αὐτοί προσδιοριστικοί εἴτε τῆς Θεϊκῆς Του δύναμης εἴτε τῆς κενωτικῆς Του »ἀδυναμίας».

Περισσότερα


Οι αναμνήσεις μου από τον Γέροντα Πορφύριο

π. Χριστόδουλος Χατζηθανάσης.
Δύσκολο πράγμα να μιλήσει κανείς για τον Γέροντα Πορφύριο. Και είναι δύσκολο, γιατί όπως ξέρουμε και όπως γνωρίζουμε, ο γέροντας ήταν ένας Άγιος και μάλιστα πολύ μεγάλος Άγιος της Εκκλησίας μας και εμείς είμαστε πολύ μικροί και πολύ αδύναμοι για να μπορούμε να τον κατανοήσουμε και να σας μεταφέρουμε μερικά από αυτά τα πράγματα που νιώσαμε κοντά του.

Περισσότερα


Το καμίνι των παθών

π. Δημητρίου Μπόκου. Για αρκετό καιρό δεν μπορούσα να καταλάβω τί να σήμαινε το όνειρο. Μέχρι που κάποια μέρα μού το εξήγησε ένας μεγαλόσχημος.

Περισσότερα