Το νόημα και η σημασία των καλάντων. Μια αλήθεια που είναι «του δρόμου»
19 Δεκεμβρίου, 2017
Του Θανάση Ν. Παπαθανασίου
Όταν ο σύγχρονος άνθρωπος μιλάει για τον θάνατο, εννοεί, λίγο πολύ, κάτι που βρίσκεται στο τέρμα της ζωής, ή, με άλλα λόγια, κάτι πριν από το οποίο υπάρχει ζωή. Αυτό φαίνεται αυτονόητο, θα μπορούσε, ωστόσο, να δεχτεί μια ένσταση: Συμφωνούμε ότι αυτό που συμβαίνει στο τέλος είναι θάνατος. Όμως αυτό που υπάρχει πριν από τον θάνατο είναι ζωή;
Μυστήριο παράξενο και παράδοξο αντικρίζω
19 Δεκεμβρίου, 2017
Προσκύνηση μάγων Μυστήριο παράξενο και παράδοξο αντικρίζω. Βοσκών φωνές φτάνουν στ' αυτιά μου. Δεν παίζουν σήμερα με τις φλογέρες τους κάποιον τυχαίο σκοπό. Τα χείλη τους ψάλλουν ύμνο ουράνιο.
Οι άγγελοι υμνολογούν, οι αρχάγγελοι ανυμνούν, ψάλλουν τα Χερουβείμ και δοξολογούν τα Σεραφείμ. Πανηγυρίζουν όλοι, βλέποντας τον Θεό στη γη και τον άνθρωπο στους ουρανούς.
Σήμερα η Βηθλεέμ μιμήθηκε τον ουρανό: Αντί γι' αστέρια, δέχτηκε τους αγγέλους, αντί για ήλιο, δέχτηκε τον Ήλιο της δικαιοσύνης. Και μη ζητάς να μάθεις το πώς. Γιατί όπου θέλει ο Θεός, ανατρέπονται οι φυσικοί νόμοι.
«Τοπία» από ψυχικές διαδρομές – 46
19 Δεκεμβρίου, 2017
Του Βασίλη Αργυριάδη
Τα παιδιά διαθέτουν εκείνες τις τρεις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να μπορέσει κανείς να πλησιάσει τον Χριστό: Να στοχεύσει σε μια ειλικρινή και προσωπική σχέση πιστότητας και εμπιστοσύνης,
Τίμα τον Πατέρα σου και την Μητέρα σου
19 Δεκεμβρίου, 2017
π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός
«Για τους μεγάλους, ούτως ειπείν τους γέροντες-ό,τι δεν είναι άνοιξη είναι γερόντιο πια-ισχύουν οι παμπάλαιες απόψεις. Ποτέ αγκαλιά. Αφήστε τους να σκάσουνε στο κλάμα μέχρι να τους κοπεί η ανάσα δυναμώνουν έτσι τα αποσιωπητικά τους. Ας κλαίνε οι μεγάλοι. Δεν έχει αγκαλιά» (Κική Δημουλά).
Αρχαία Ελλάδα και Αρχαίο Ισραήλ
19 Δεκεμβρίου, 2017
Του Αρχιμ. Ιακώβου Κανάκη
Η αντιπαράθεση που υπάρχει μερικές φορές περί της αξίας του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και της σχέσης του με την ιστορία των Ιουδαίων φθάνει συχνά στα άκρα. Είναι τόση η προκατάληψη περί του θέματος, που ακόμα και η διεξαγωγή διαλόγου καθίσταται αδύνατη. Και όμως δεν χρειάζεται αυτή η αντιπαράθεση, αφού ο κάθε λαός και ο κάθε πολιτισμός αξίζουν τον σεβασμό όλων μας. Θέλοντας όμως να κάνουμε λόγο για τα δύο αυτά μεγάλα και αξιόλογα μεγέθη, θα καταθέσουμε μερικές σύντομες σκέψεις.
Στη βάση της ταπεινώσεως
19 Δεκεμβρίου, 2017
π. Δανιήλ Αεράκης
Ποιοί γιορτάζουν τὰ Χριστούγεννα; Οἱ ταπεινὲς καὶ ἁπλές ψυχές. Ὅλο τό μεγαλεῖο, τό σερβίρει στὸ Χριστουγεννιάτικο πνευματικὸ τραπέζι μιὰ κόρη. Τὴν λένε Ταπείνωσι.
Ελευθερία : Αλήθεια ή αυταπάτη;
19 Δεκεμβρίου, 2017
π. Αντώνιος Χρήστου
Αν εξετάσουμε διαχρονικά και σε βάθος την ανθρώπινη ιστορία, θα δούμε ότι έχει χυθεί ανυπολόγιστο σε ποσότητα αίμα, για αυτό που ονομάζουμε ελευθερία.
Αυστρίας Αρσένιος: Η Ορθοδοξία στην Ευρώπη θα κληθεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στο μέλλον (video)
19 Δεκεμβρίου, 2017
Είναι μαρτύριο να είσαι Επίσκοπος. Η χαρά του Επισκόπου είναι μία, η θεία Λειτουργία. Την δύναμη και την χαρά για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες τις ανθρώπινες τις παίρνει μόνο από την θεία Λειτουργία.
«ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει… 2017»: «Ενοριακό αρχονταρίκι» με τον Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο (video)
19 Δεκεμβρίου, 2017
«Η παρουσία της ορθόδοξης εκκλησίας στη δυτική ευρώπη»
Ο Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Τσιμούρης, Θεολόγος,
φιλοξένησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Αρσένιο στο «Ενοριακό Αρχονταρίκι» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς στα πλαίσια του προγράμματος «Ενορία εν δράσει», την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017.
Βυζαντινοί Χριστουγεννιάτικοι ύμνοι, τραγούδια και κάλαντα και Σμυρναίικες μελωδίες, από την Παραδοσιακή – Βυζαντινή Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Πειραιά (video)
19 Δεκεμβρίου, 2017
Εκδήλωση με την Παραδοσιακή – Βυζαντινή Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Πειραιά, με παραδοσιακό και χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.