Τα αναγνώσματα στις ακολουθίες…

Μητροπολίτου Χονγκ-Κονγκ κ. Νεκταρίου

Τα αναγνώσματα στις ακολουθίες εξυπηρετούν την κατήχηση των μελών της ευχαριστιακής κοινότητας.

Για να καταναοήσουμε την επιλογή των σημερινών αναγνωσμάτων θα πρέπει να σκεφθούμε πως τα αρχαία χρόνια τα Θεοφάνεια ήταν ημέρα βαπτίσεως των κατηχουμένων. Την πρώτη Κυριακή μετά τα Θεοφάνεια η Εκκλησία έρχεται να υπενθυμίσει κάποια βασικά πράγματα στους νεοβαπτισμένους αλλά και στους παλαιούς πιστούς.

Ο Ιησούς επέλεξε την Καπερναούμ ως τόπο κατοικίας του, εκπληρώνοντας την προφητεία του Ησαΐα για τον λαό τον καθήμενο στο σκοτάδι ο οποίος είδε φως μέγα.

Το πρώτο κήρυγμα του Ιησού ήταν, μετανοείτε, ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών.

Εμείς είμαστε ο λαός ο καθήμενος στο σκοτάδι. Και μας ελέησε ο Θεός να μετανοήσουμε. Δηλαδή να επιστρέψουμε κοντά Του. Για εμάς η βασιλεία δεν είναι κάτι που πρόκειται να έρθει αλλά ήδη είμαστε πολίτες της μέσω του βαπτίσματος. Εντός της Εκκλησίας, στο Σώμα του Χριστού, είδαμε φως μέγα. Κι αυτό είναι η συμμετοχή μας στη θεία Ευχαριστία.

Το μάθημα είναι συγκεκριμένο. Ενταχθήκαμε με το βάπτισμά μας σε μία τοπική εκκλησιαστική κοινότητα. Κι εκεί μέσω της μυστηριακής ζωής απολαμβάνουμε τα αγαθά της βασιλείας του Θεού. Το Φως. Την Χάρη. Την Ζωή.

Για να μην υπάρξουν παρερμηνείες η Εκκλησία επέλεξε προσεκτικά και το Αποστολικό Ανάγνωσμα. Ο Παύλος μιλάει για το χάρισμα που λάβαμε. Αναφέρεται ακόμα και στα διαφορετικά χαρίσματα τα οποία εξυπηρετούν την ομαλή λειτουργία της εκκλησιαστικής κοινότητας και την πνευματική προκοπή των πιστών.

Ο κάθε ένας από εμάς ζει σε κάποια Καπερναούμ. Χώρα σκιάς και θανάτου. Αυτό δεν είναι κακό. Το τραγικό είναι να καταντήσει η καρδιά μας Καπερναούμ. Να απαρνηθούμε το χάρισμα που μας δώθηκε. Να προτιμήσουμε το σκοτάδι από το Φως.

Κι αυτά δεν είναι θεωρίες. Είναι εμπειρία ζωής. Συμμετοχή στην Ευχαριστία της Εκκλησιαστικής Κοινότητας. Διότι το να είσαι χριστιανός σημαίνει ότι είσαι πολίτης της Βασιλείας.