Hμουν και εγώ εκεί! Στην τρίτη σειρά δεξιά και φοράω μαύρα… (video)

Ύστερα από απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, πραγματοποιήθηκε Σύναξη της Ιεραρχίας του Οικουμενικού Θρόνου από 1 έως και 4 Σεπτεμβρίου, στην Κωνσταντινούπολη. Η Σύναξη αυτή, η οποία συνέπεσε με την αρχή της Ινδίκτου (αρχή εκκλησιαστικού έτους) συζήτησε ζητήματα που απασχολούν τη Μητέρα Εκκλησία και ευρύτερα την Ορθοδοξία και πραγματοποιείται στο πλαίσιο παλαιότερης απόφασης να συνέρχονται ανά τριετία οι Ιεράρχες του Πατριαρχείου απ’ όλο τον κόσμο.

Περισσότερα


«Νέα Ενοριακή» 23 Σεπτεμβρίου – 30 Σεπτεμβρίου 2018

Ενημερωτική έκδοση Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Περισσότερα


«Τοπία» από ψυχικές διαδρομές – 52

Του π. Βασιλείου Θερμού.
Δεν θα ήταν εφικτό να αναπτυχθή θείος έρωτας από τον άνθρωπο, παρά μόνο ως απόκριση σε έναν άλλο έρωτα, του Θεού. Αυτός ο έρωτας φανερώθηκε προς την ανθρωπότητα στο πρόσωπο του Χριστού, ο Οποίος, κατά τον μελετώμενο Πατέρα, αποτελεί το «κατάλυμα των ανθρωπίνων ερώτων».

Περισσότερα


Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος αφηγείται το συναξάρι του Αγίου Ευσταθίου του Πλακίδα (video)

Την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015, στην Ιερά Μονή Ταξιαρχών Πηλίου, πλήθος προσκυνητών παρακολούθησε την Ιερά παράκληση και στη συνέχεια στον αύλειο χώρο του Μοναστηριού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, αφηγήθηκε το συναξάρι του Αγίου Ευσταθίου του Πλακίδα και ο χορών των μοναζουσών απέδωσε πολύ όμορφα ύμνους και τραγούδια για την Παναγιά μας.

Περισσότερα


Ένα πρότυπο οικογένειας

Δεν είναι μία ρομαντική ιστορία η ζωή της οικογένειας του αγίου Ευσταθίου. Είναι και ένα σημάδι για το πώς η σύγχρονη οικογένεια μπορεί να βρει ταυτότητα και προσανατολισμό.

Περισσότερα


«ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει… 2018»: Το αναλυτικό πρόγραμμα

Ξεκινάει την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, με τον αγιασμό που θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, το πρόγραμμα καθημερινών δράσεων και εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, με τον τίτλο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», το οποίο θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Περισσότερα


Η θυσία της ιερωσύνης

Η Ιερωσύνη δεν είναι για όλους, αλλά μόνον γι’ αυτούς που έχουν απέραντη θυσιαστική αγάπη μέσα τους. Και δόξα τω Θεώ, υπάρχουν αρκετοί ακόμη τέτοιοι ιερείς στην Εκκλησία μας, που χαρίζουν παραδεισένιες χαρές με το θυσιαστικό και αγαπητικό τους παράδειγμα. Εμείς λοιπόν, ολοψύχως ευχόμαστε να δώσει ο Θεός μακροημέρευση σε αυτούς τους αληθινούς ιερείς μας, που ξέρουν και θέλουν να θυσιάζονται για το ποίμνιό τους.

Περισσότερα


Εξομολόγηση και Προσωποκεντρική Ψυχοθεραπεία: Μία θεολογική προσέγγιση στο έργο του Carl Roggers

Η αναφορά στην έννοια του προσώπου κατά την θεολογική αλλά και την προσωποκεντρική θεωρία, η εξέταση της σχέσης των προσώπων, τόσο μέσα στο μυστήριο της εξομολόγησης όσο και της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας της ΠΠΘ, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Περισσότερα


Ψυχή μου, μη λυγίζεις (video)

Ο συνθέτης και δημιουργός Σταμάτης Σπανουδάκης μιλάει στην Πεμπτουσία για την Συναυλία που θα δώσει στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018, όπου και θα παρουσιάσει το νέο δίσκο του με τίτλο «Ψυχή μου, μη λυγίζεις».

Περισσότερα


Παιδαγωγικές αρχές στα κείμενα των Νηπτικών Πατέρων της Φιλοκαλίας

Οι Φιλοκαλικοί Πατέρες ασχολούνταν λιγότερο με θέματα πίστεως και περισσότερο με θέματα πνευματικής ‘’θεωρίας’’, ασκητικά, ησυχαστικά και νηπτικά. Ενώ, όμως, απευθύνονται τα θέματα αυτά κυρίως στους μοναχούς, αφορούν και τον κάθε πιστό Χριστιανό που θέλει να μορφώσει μέσα του τον Χριστό και να φτάσει στην τελειότητα «εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού»

Περισσότερα