«Το αντίθετο μιας κοσμικής Εκκλησίας είναι μια Εκκλησία απόκοσμη» (video)

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος θέτει «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων» και μιλά στο φακό της «Πεμπτουσίας» για τη σύγχρονη παρουσία της Εκκλησίας, τις σχέσεις της με το Κράτος και τη συμβολή της στο δημόσιο λόγο σήμερα.

Περισσότερα


Χρειάζεται πρόγραμμα στον πνευματικό αγώνα;

Του Σεβ.Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς κ.Καλλινίκου.
Πολλοί ίσως διαφωνούν. Λένε εγώ θέλω να μελετώ πνευματικά βιβλία, όταν  έχω όρεξη,να προσεύχομαι όταν νιώθω ανάταση. Τι χρειάζεται πρόγραμμα καθορισμένο εκ των προτέρων; Η καρδιά μου θέλω να κινείται μόνη. Προς τι ο αναγκασμός;

Περισσότερα


Στ’ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την Τουρκοκρατία και το 1821

Στις 6 και 7 Οκτωβρίου 2017 θα πραγματοποιηθεί το ΣΤ΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο εντάσσεται στη σειρά των δέκα (10) Επιστημονικών Συνεδρίων για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επαναστάσεως (1821-2021).

Περισσότερα


Τα παιδιά μπροστά στο διαζύγιο των παιδιών

π. Θεμιατοκλής Μουρτζανός.
Οι πιο δύσκολες περιστάσεις στην ζωή της οικογένειας είναι ο θάνατος και το διαζύγιο. Απώλεια είναι και ο χωρισμός. Η οικογένεια ζει τον ξεριζωμό της σχέσης με πρωταγωνιστές τους συζύγους. 

Περισσότερα


Αυτοί που έκαναν την κόλαση παράδεισο…

π. Λίβυος.
Απο μικρά παιδιά, πάντες πιστεύουν και αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα μας. Με το καιρό μαθαίνουμε κι εμείς να ποντάρουμε την ζωή μας, πάνω σε αυτά.

Περισσότερα


«Το παραμύθι σου άνοιξε…» μια βραδιά στην Πλάκα!

Οι εκδόσεις «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του π. Σπυρίδωνος Βασιλάκου «ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΟΥ ΑΝΟΙΞΕ… Από τα παραμύθια του χθες στην αλήθεια του σήμερα!»

Περισσότερα


Η μοίρα σου Ελλάδα

Του Στέφανου Δορμπαράκη.
Φιλοσοφούσες κι έλεγες τίποτα δεν γνωρίζεις,
μα εχθρούς και φίλους έκανες, τον κόσμο να χωρίζεις.
Για την αλήθεια μίλησες, για την ψυχή τη θεία,
και κώνειο σου δώσανε, ποτήρι για θυσία.

Περισσότερα


«Ο λογισμός του εγώ» στην οικογένεια

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός.
Ειδικοί, αλλά και πνευματικοί επισημαίνουν ότι η δυσκολία που γίνεται απουσία επικοινωνίας ταλαιπωρεί τη ζωή της οικογένειας.

Περισσότερα


Θερίζουμε ό,τι σπέρνουμε

Ένας αυτοκράτορας, στην Άπω Ανατολή, γερνούσε και καταλάβαινε ότι είχε φτάσει η ώρα να διαλέξει το διάδοχό του. Αντί να διαλέξει έναν από τους βοηθούς του ή ένα από τα παιδιά του, αποφάσισε να κάνει κάτι διαφορετικό.

Περισσότερα