Επιμορφωτικά Σεμινάρια στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς για το 2018

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το «Ενορία εν δράσει…» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και ο Σύνδεσμος Επιστημόνων Πειραιώς, οργανώνουν έναν νέο κύκλο Επιμορφωτικών Σεμιναρίων.

Περισσότερα


Πρωινό Σαββάτου

Στέφανος Γ. Δορμπαράκης
Αυτή τη φορά δεν θα «φιλοσοφήσω» ψάχνοντας περίεργες παρομοιώσεις και μεγάλες βαθυστόχαστες κουβέντες. Από τέτοια εχόρτασε ο κοσμάκης. Πολλά γράφτηκαν… Λίγοι τα κατάλαβαν… Μα και ουσία να είχαν κάποια απ’ αυτά, στο τέλος γίνηκαν «έντεχνες πομφόλυγες» με τα πομπώδη επίθετα που χρησιμοποιούσαν για να περιγράψουν το απλό…

Περισσότερα


Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Οσίου Νικηφόρου του λεπρού

π. Γεωργίου Δορμπαράκη
«Αὐτός ὁ πασίγνωστος καί καρτερόψυχος ὅσιος εἶχε ἐπίγεια πατρίδα τή μεγαλόνησο Κρήτη, καί μάλιστα τήν ἁγιοτόκο Κίσαμο. Γεννήθηκε κατά τό σωτήριο ἔτος 1890 στό Σηρικάριο τῆς ἐπαρχίας Κισάμου, ἀπό εὐσεβεῖς γονεῖς, τόν Ἰωάννη καί τή Γλυκερία Τζανακάκη, παίρνοντας κατά τό θεῖο βάπτισμα τό ὄνομα Νικόλαος.

Περισσότερα


«Τοπία» από ψυχικές διαδρομές – 47

Του Jim Forest
Συμβαίνει συχνά να κατανοούμε πόσο κατεστραμμένη είναι η ανθρώπινη εικόνα όταν αντικρίζουμε τον άλλο. Κι ενώ δύσκολα εντοπίζουμε τα λάθη μας που χρήζουν εξομολόγησης και μετάνοιας, με μεγάλη ευκολία υποδεικνύουμε ότι οι άλλοι χρειάζεται να εξομολογηθούν – και δεν το χρειάζεται μόνο ο απατεώνας, αυτός που κακοποιεί τη σύζυγό του, ο ληστής, ο βιαστής ή ο δολοφόνος αλλά ακόμα και οι φίλοι μας, αυτοί που αγαπάμε ή αγαπούσαμε. Βλέπουμε τα λάθη των άλλων με εκπληκτική διαύγεια. Όταν όμως πρόκειται για τα δικά μας σφάλματα, τότε θεωρούμε ότι η κατάστασή μας δεν είναι ιδιαίτερα προβληματική.

Περισσότερα


Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός
Γιορτάζουμε οι άνθρωποι τον ερχομό του νέου χρόνου. Χαμογελούμε, γιατί ελπίζουμε σε ένα καινούργιο ξεκίνημα. Ότι αυτό που μας πόνεσε στον χρόνο που φεύγει δεν θα έρθει πάλι. Ότι με έναν μαγικό τρόπο θα αφυπνιστούμε. Ο χρόνος μαζί του θα φέρει την αλλαγή. Γι’ αυτό και ανταλλάσσουμε ευχές. Οι πολιτικοί, μαζί με τους επισκόπους, από τη δική του σκοπιά ο καθένας, απευθύνουν μηνύματα στον λαό. Κάρτες, κυρίως ηλεκτρονικές, μηνύματα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Μία λέξη παντού: ΕΛΠΙΔΑ.

Περισσότερα


Είσαι αίωνιος, είσαι αιώνια…μην το ξεχνάς.

π. Παύλος Παπαδόπουλος.
Πήγαν μερικοί γέροντες στον Αββά Ποιμένα και του είπαν: «Εγκρίνεις, αν δούμε μοναχούς να νυστάζουν στη σύναξη, να τους ξυπνάμε σκουντώντας τους, ώστε να είναι γρηγορούντες στην αγρυπνία»; Και εκείνος τους λέγει: «Αν έβλεπα αδελφό να νυστάζει, θα του έβαζα το κεφάλι του πάνω στα γόνατά μου, για να τον αναπαύσω».

Περισσότερα


Παράδειγμα δεν ειναι η «τελειότητα»…..

π. λίβυος
Παράδειγμα δεν ειναι μόνο τα κατορθώματα μας, αλλα και η συντριβή μας, η ταπείνωση και παραδοχή, η ελπίδα, η αναγνώριση της ρακένδυτης φύσης μας.

Περισσότερα


«Νέα Ενοριακή» 31 Δεκεμβρίου 2017 – 7 Ιανουαρίου 2018

Ενημερωτική έκδοση Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Περισσότερα


«ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει… 2017»: Ανασκόπηση του 6ου χρόνου (video)

Επιλεγμένα στιγμιότυπα από τον έκτο χρόνο του τρίμηνου προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς που πραγματοποιήθηκε από την 1η Οκτωβρίου έως 31 Δεκεμβρίου 2017.

Περισσότερα


Αν ο Αγιος Βασίλειος έκανε μήνυση για πλαστοπροσωπία στον Σάντα Κλάους; Ένα είναι το βέβαιο. Ότι θα κέρδιζε!

Αν ο Αγιος Βασίλειος έκανε μήνυση για πλαστοπροσωπία στον Σάντα Κλάους; Ένα είναι το
βέβαιο. Ότι θα κέρδιζε!
Ναι! Αγιος Βασίλης υπάρχει! Έίναι ιστορικό πρόσωπο.

Περισσότερα