Μιά σημαντική εκδήλωση στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας

Δανάη Γεωργιάδου.
Η Εκδήλωση έγινε για να τελεστούν τα εγκαίνια της Νέας Πτέρυγας του Σχολείου, να παρουσιαστεί το έργο της ψηφιοποίησης του Αρχείου του Σχολείου και να γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του λογοτέχνη Κύπρου Χρυσάνθη στα Προπύλαια του κτηρίου του Σχολείου.

Περισσότερα


«Τοπία» από ψυχικές διαδρομές – 48

… Με αυτές τις φαντασιώσεις ο άνθρωπος αποκόπτεται από την αληθινή κοινωνία (communion) και απομονώνεται στην κόλαση του ατόμου, του ισχυρογνώμονα εαυτού.

Περισσότερα


Έφηβοι και Μανιοκατάθλιψη (video)

Η Παιδοψυχίατρος κα Μερσίνη Αρμενάκα μιλά στο φακό της «Πεμπτουσίας» για το φαινόμενο της μανιοκατάθλιψης στην εφηβική ηλικία και τους τρόπους αντιμετώπισής του.

Περισσότερα


Ο Καλόγερος της Άκοβας (Μοναχός Γεράσιμος Τοπιντζής)

Μιχάλης Μιχαλακόπουλος
Στο Ρώσσικο καθίδρυμα, κάπου στην Ηλιούπολη, που φιλοξενήθηκε, μετά τον κλονισμό της υγείας του και την αδυναμία του να συνεχίσει τη μοναχική ζωή στην Άκοβα, η προσευχή του ήταν αδιάλειπτη. Το νέο «κελλί» το είχε «καταδιακοσμήσει» με τις εικόνες όλων των Αγίων. Θύμιζε ιερή σύναξη κάπου ψηλά στο βασίλειο των ουρανών. Έτσι φανταζόταν τον Παράδεισο και τον βίωνε, ώς την ώρα της κοίμησής του, το Φλεβάρη του 2002, μετά από την οποία, πέρασε την Πύλη του, και τον βιώνει πραγματικά στην απέραντη αιωνιότητα.

Περισσότερα


Δεν προλαβαίνω να προσευχηθώ

π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός
Η προσευχή δεν είναι απώλεια χρόνου, ούτε οπισθοδρόμηση ούτε μοιρολατρία και παθητικότητα. Είναι έξοδος από το εγώ μας. Είναι η αναφορά της ύπαρξής μας στον Θεό, όποιον δρόμο και να ακολουθούμε, όποια ανάγκη κι αν έχουμε, όποια ελπίδα κι αν αναζητούμε.

Περισσότερα


Άθως το ιερό βουνό (video)

Τρεις μέρες στο Άγιο Όρος δεν ήταν αρκετές.
Πιστεύω πως ούτε τρεις μήνες είναι αρκετοί…

Περισσότερα


Τα αναγνώσματα στις ακολουθίες…

Μητροπολίτου Χονγκ-Κονγκ κ. Νεκταρίου
Τα αναγνώσματα στις ακολουθίες εξυπηρετούν την κατήχηση των μελών της ευχαριστιακής κοινότητας.
Για να καταναοήσουμε την επιλογή των σημερινών αναγνωσμάτων θα πρέπει να σκεφθούμε πως τα αρχαία χρόνια τα Θεοφάνεια ήταν ημέρα βαπτίσεως των κατηχουμένων. Την πρώτη Κυριακή μετά τα Θεοφάνεια η Εκκλησία έρχεται να υπενθυμίσει κάποια βασικά πράγματα στους νεοβαπτισμένους αλλά και στους παλαιούς πιστούς.

Περισσότερα


«Νέα Ενοριακή» 14 – 21 Ιανουαρίου 2018

Ενημερωτική έκδοση Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Περισσότερα


Κρυπτοχριστιανοί έκαναν Χριστούγεννα σε εκκλησίες της Κωνσταντινούπολης

Στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στη συνοικία Μπέγιογλου έκαναν Χριστούγεννα αρκετοί Μουσουλμάνοι, εν όψει της 25 Δεκεμβρίου Ημέρας των Χριστουγέννων, όπου πραγματοποιήθηκε θεία λειτουργία.
Οι πιστοί που παρακολούθησαν τη λειτουργία άναβαν κεριά στο εσωτερικό της εκκλησίας και κατόπιν προσεύχονταν στον περίβολο της εκκλησίας, όπως συνηθίζουν να κάνουν. Μπερδεμένοι ανάμεσα σε Χριστιανούς και τουρίστες με σκυφτό το κεφάλι σιγοψιθύριζαν τις προσευχές τους.

Περισσότερα


Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο

Το πολλαπλά τραυματισμένο –όχι μόνο από τις μουντζούρες αλλά και από τον βανδαλισμό των μαρμάρων για «πολεμοφόδια»– κτίριο Γκίνη είναι το «κλασικό» ορμητήριο των κουκουλοφόρων και ο χώρος του Πολυτεχνείου που τον περισσότερο καιρό βρίσκεται υπό κατάληψη.

Περισσότερα