Εορτάστηκε η Σύναξη της Παναγίας Βηματάρισσας στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς

Με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη και μέσα στο αναστάσιμο κλίμα, τιμήθηκε η σύναξη της ιεράς εικόνος της Παναγίας της Βηματάρισσας, της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, την Κυριακή του Θωμά, 9 Μαΐου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στον οποίο φυλάσσεται μόνιμα γνήσιο αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος.

Το Σάββατο 8 Μαΐου, παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, η Ιερά Παράκληση και στη συνέχεια ακολούθησε κατανυκτική  ιερά αγρυπνία. Την ημέρα της εορτής, τελέσθηκαν 2 Θείες Λειτουργίες, η Α´ με την ακολουθία του Όρθρου στις 7.00 π.μ. και η Β´ Θεία Λειτουργία στις 10.30 π.μ. Οι λατρευτικές εκδηλώσεις περατώθηκαν με τον μεθέορτο Εσπερινό της Κυριακής όπου και εψάλη και η Παράκληση προς τιμήν της Παναγίας Βηματάρισσας.

Κατά την διάρκεια του Μεγάλου Εσπερινού, τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ψωίνος, προϊστάμενος του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς, που τόνισε ότι το γεγονός πως αισθανόμαστε την Υπεραγία Θεοτόκο, τόσο κοντά μας και δίπλα μας, ότι την έχουμε κι εμείς δική μας μητέρα, αποτελούν πολύ δυνατά στοιχεία στη ζωή μας, που δίνουν ελπίδα, αντοχές και δύναμη.

Η Παναγία έχει πολλές χάρες και γι’ αυτό οι πιστοί, ανάλογα με τις ευλογίες που έχουν λάβει από Αυτήν, την παριστούν και την ιστορούν με διάφορες εικόνες, δίνοντας και την ανάλογη ονομασία σε αυτές.

Είναι το πρόσωπο που πάντοτε προσφέρει χαρά στον κόσμο και τον άνθρωπο. Η μεγάλη χαρά που μας προσέφερε, είναι πρόσωπο, ο Ιησούς Χριστός, που είναι η χαρά της καρδιάς μας. Μας έφερε αυτήν την χαρά, για να μπορούμε να ανεβαίνουμε τον Γολγοθά της ζωής μας.

Η Παναγία είναι η πηγή της χαράς, για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι η ζωή της και ιδιαίτερα κάποιες πτυχές της, που είναι σημαντικές για ζωή μας, όπως η προσευχή, η νηστεία, ο πνευματικός της αγώνας. Ο δεύτερος λόγος, είναι η υπακοή της στο θέλημα του Θεού, η ταύτιση της ζωής της με αυτό. Και ο τρίτος λόγος, είναι η ένωση της με τον Ιησού Χριστό, για εννέα μήνες.

Στην ιερά αγρυπνία, τον θείο λόγο κήρυξε ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Μαυρουδής Γκούμας, εφημέριος του Ιερού Ναού. Όπως σημείωσε ο π. Μαυρουδής, επειδή θεωρούμε την πίστη κάτι άπιαστο για εμάς, η Χάρις του Θεού την προσωποποιεί και μας την δείχνει στο πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Η Παναγία, από την στιγμή που παρακάμπτει το ίδιον θέλημα, βιώνει καθημερινά το μεγαλείο της χάριτος του Παναγίου Θεού. Γίνεται η γέφυρα που ενώνει την γη με τον ουρανό. Ουδέποτε αισθάνθηκε την οποιαδήποτε αμφιβολία, για το οτιδήποτε συνέβη, πάντοτε και εν σιωπή υπέμεινε τα πάντα.

Γι’ αυτό, να μπούμε στην διαδικασία, η Παναγία μας, να είναι το πρότυπο μας, το σημάδι που θα μας δείχνει ότι πορευόμαστε όντως, προς την βασιλεία των ουρανών.

Η αγρυπνία μεταδόθηκε διαδικτυακά από το κανάλι στο YouTube «ΕΝΟΡΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ».