Κυριακή της Ορθοδοξίας στη Σμύρνη!

Την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019, η Ένωση Μικρασιατών Θήβας, πραγματοποίησε ένα τετραήμερο ταξείδι στη Σμύρνη και στις αλησμόνητες πατρίδες. Σκοπός του ταξειδιού ήταν, τα μέλη και οι φίλοι της Ένωσης να επισκεφθούν, κάποιοι από αυτούς να αντικρύσουν για πρώτη φορά τις ρίζες των προγόνων τους και όλοι μαζί να μοιραστούν την ευλογημένη παράδοση.

Το θαυμαστό δε αυτού του προσκυνήματος ήταν, ότι την Κυριακή της Ορθοδοξίας, πλήθος Ελλήνων προερχόμενοι από Μικρασιατικούς συλλόγους της Ελλάδας, παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και συνεόρτασαν στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Βουκόλου και Πολυκάρπου, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος! 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, εξελέγη για πρώτη φορά Μητροπολίτης στη Σμύρνη το 2016 ο κ. Βαρθολομαίος.

Ο Ναός οικοδομήθηκε από την Ελληνική Κοινότητα του Μπασμανέ το 1866 και είναι η μοναδική εκκλησία που διασώθηκε από την Καταστροφή του ‘22.

Αργότερα μετατράπηκε για 24 χρόνια σε αρχαιολογικό μουσείο με εντολή του Κεμάλ. Στην πορεία έγινε μέχρι και χώρος για πρόβες σε όπερα. Τελικά εγκαταλείφθηκε για αρκετά χρόνια και μόλις στις αρχές του 21ου αιώνα δόθηκε άδεια από το Τουρκικό κράτος να ανακαινισθεί ο Ναός!

Ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρθολομαίος υποσχέθηκε ότι κάθε χρόνο, την Κυριακή της Ορθοδοξίας, θα προσπαθεί να παίρνει την απαιτούμενη άδεια για να λειτουργεί αυτή τη μέρα στον ιστορικό Ναό.

Η ένωση Μικρασιατών Θήβας, είχε επίσης την ευκαιρία να συναντηθεί με την πρόξενο της Ελλάδος στην Σμύρνη την κυρία Αργυρώ Παπούλια στο Ελληνικό Προξενείο. 

Ένα χαρούμενο αντάμωμα μέσα σε θερμή ατμόσφαιρα, έγινε το βράδυ του Σαββάτου 16 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Hiltonτης Σμύρνης σε εκδήλωση, παρόντος του Μητροπολίτου κ. Βαρθολομαίου στην οποία συμμετείχαν, εκτός της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας και άλλοι Μικρασιατικοί σύλλογοι από την Αθήνα, την Μακεδονία, νησιά του ανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα.

Με χαρά περισσή δέχθηκαν οι Μικρασιάτες της Θήβας την υπόσχεση που έδωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο Μητροπολίτης Σμύρνης ότι σύντομα θα επισκεφθεί την ιστορική πόλη της Θήβας, στην οποία σύμφωνα με το Δημοτολόγιο των Προσφύγων στη Θήβα μετά την καταστροφή εγκαταστάθηκαν 1.369 οικογένειες.

Το οδοιπορικό ολοκληρώθηκε με την ξενάγηση στην αρχαία Έφεσο και στα Βουρλά όπου γεννήθηκε ο μεγάλος ποιητής Γιώργος Σεφέρης.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στην Ένωση Μικρασιατών Θήβας και ιδιαίτερος  έπαινος στον πρόεδρο της Ένωσης κύριο Γιώργο Γελέκα για την μεγάλη ευκαιρία που έδωσαν με το προσκύνημα αυτό στους μεν μεγάλους να βιώσουν νοσταλγία και μνήμες, στους δε νεότερους να γνωρίσουν για τις αλησμόνητες πατρίδες και να τις κρατήσουν για πάντα ζωντανές στην καρδιά τους!