Η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Παρθενίου στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς

Με την δέουσα λαμπρότητα και κατάνυξη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, η υποδοχή της Τιμίας Κάρας του Αγίου Παρθενίου, επισκόπου Λαμψάκου, που θα φιλοξενηθεί προς αγιασμό των πιστών, μέχρι την Τετάρτη 27 Μαρτίου, στο πλαίσιο της μεγάλης πανηγύρεως του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Η κάρα του Αγίου είναι θησαυρισμένη στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρυμάλλη στα Ψαχνά Ευβοίας, από όπου και μεταφέρθηκε στο Ναό της Ευαγγελιστρίας, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και του Καθηγουμένου της Μονής, Αρχιμανδρίτη Ιάκωβου Μπαλωμένου.

Η μεταφορά της Τιμίας Κάρας  εντάσσεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2019», που διοργανώνει ο Ναός για 21η συνεχή χρονιά.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ, εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, Αρχιμανδρίτης Νήφων Καπογιάννης.

Ο π. Νήφων, μετέφερε τις ευχές και τις ευχαριστίες του Σεβασμιωτάτου, τόσο προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, για την άδεια της μεταφοράς της Τιμίας Κάρα, όσο και προς τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Μακρυμάλλη Ευβοίας, Αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Μπαλωμένο και τον Ιεροδιάκονο της Μονής π. Τιμόθεο, που μετέφερε αυτόν τον μεγάλο θησαυρό.

Ο Άγιος, όπως σημείωσε ο π. Νήφων, έζησε τα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου και από πολύ μικρός είχε αγάπη προς τους ανθρώπους και τον Κύριο και η αγάπη του αυτή ξεχείλιζε μέσα από την καρδιά του, ως έργα ελεημοσύνης.

Έτσι, από μικρό παιδί, ψάρευε ψάρια και είτε τα έδινε στους φτωχούς, είτε τα πωλούσε και τα χρήματα τα έδινε στις φτωχές οικογένειες.

Ο νεαρός Παρθένιος ευαρέστησε τόσο πολύ τον Κύριο, που του έδωσε το χάρισμα της θαυματουργίας, ενώ ήταν ακόμη λαϊκός. Και πολύ περισσότερο όταν ακολούθησε τον δρόμο της ιεροσύνης.

Και όπως παρατήρησε ο π. Νήφων:

«Η αγάπη του για τους ανθρώπους ήταν τόσο μεγάλη, που η φιλανθρωπία και η ελεημοσύνη ήταν οι αρετές που τον χαρακτήριζαν. Όμως πολύ περισσότερο, ήταν η αγάπη του για τον Κύριο και η αγωνία του ήταν να μπορέσει το ποίμνιο του να αγαπήσει πολύ τον Χριστό. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι ειδωλολάτρες της επαρχίας του, είχαν μεταστραφεί και είχαν γνωρίσει την αλήθεια.

Μεγάλα είναι και τα θαύματα του Αγίου, με πιο χαρακτηριστικό το θαύμα της θεραπείας της γυναίκας που είχε καρκίνο. Γι’ αυτό ο Άγιος ευλογεί και θεραπεύει όσους, με πίστη προς τον Κύριο, επικαλούνται το όνομα του και η Εκκλησία μας τον θεωρεί προστάτη των καρκινοπαθών