«Τοπία» από ψυχικές διαδρομές – 50

Του Μητροπολίτη Ιλίου, Πετρουπόλεως και Αχαρνών Αθηναγόρα

Μια Εκκλησία, η οποία δέχεται τον σύγχρονο έφηβο όσο αμαρτωλός και αν είναι και όπως είναι, για να του δώσει όμως τη δυνατότητα να γίνει, όπως θέλει ο Θεός, μπορεί να αποτελέσει μια «διαφορετική» Εκκλησία η οποία σίγουρα θα γοητεύσει και θα  αποτελέσει  πόλο έλξης για τη δημιουργία μιας σχέσης φανερώνοντας ότι η Εκκλησία ταιριάζει στους έφηβους.

Και τούτο διότι η Εκκλησία  είναι χώρος άθλησης, χώρος νέος και συνάμα επαναστατικός. Αυτό σημαίνει ότι η Εκκλησία καλείται να απαλλαγεί από εμμονές και εγκλωβισμούς σε σχήματα του χθες και να ανοίξει διάλογο, στα ζητήματα της λατρευτικής γλώσσας, των σχέσεων, της ιερολογίας του γάμου, της ποιμαντικής της μέριμνας για την οικογένεια, και της πραγματικής συμμετοχής του λαού στη λατρεία.

Για να προσεγγίσουν οι νέοι την Εκκλησία, πρέπει να αισθανθούν και να νιώσουν ότι  βρίσκονται μέσα στη μητρική αγκαλιά Της. Η Εκκλησία καλείται να αποδείξει με έναν διαφορετικό τρόπο στους έφηβους του σήμερα ότι δεν είναι όπως την παρουσιάζουν κάποιοι, αμέτοχη, σκληρή, και αδιάφορη, αλλά πως αγαπά και είναι δίπλα στους έφηβους και στα προβλήματά τους, όταν εκείνοι ζητήσουν τη βοήθειά Της.

(Εκκλησία και έφηβοι, Ψυχής δρόμοι, τ. 15)

Ψυχής δρόμοι: εκεί που οι ψυχολογικές επιστήμες συναντώνται με την πίστη.

Περιοδικό που κυκλοφορεί κάθε Μάϊο και Νοέμβριο από τις εκδόσεις Αρμός.