Το θωρηκτό «Αβέρωφ» και η ελληνορθόδοξη θωράκισή μας

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε από τις αρχές Οκτωβρίου το ένδοξο θωρηκτό «Αβέρωφ», το οποίο μάς θυμίζει τον θρίαμβο του Έθνους στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13. Από την ειδησεογραφία πληροφορούμαστε ότι οι Θεσσαλονικείς και γενικότερα οι Βορειοελλαδίτες πραγματοποίησαν ένα συγκινητικό λαϊκό προσκύνημα στο  σύμβολο της νίκης και της ναυτοσύνης μας.

Αντιγράφω τη σχετική είδηση της 4.12.2017: «Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 53 ημέρες επισκεπτηρίου δέχτηκε 130.000 επισκέψεις, τη στιγμή που τα τελευταία δύο χρόνια που βρισκόταν στην Αθήνα είχε καταγράψει 120.000 επισκέψεις. Χθες, τελευταία μέρα του επισκεπτηρίου, 6.500 άνθρωποι βρέθηκαν στο θωρηκτό, ενώ, σε σύγκριση με το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο δέχεται κατά μέσο όρο 4.000 επισκέπτες την ημέρα, το «Αβέρωφ» κατέγραψε στη Θεσσαλονίκη κατά μέσο όρο 2.500 επισκέψεις ημερησίως».

Ακόμη πιο συγκινητικό είναι το στοιχείο ότι μεταξύ των επισκεπτών ήσαν 27.000 μαθητές από 330 σχολεία της Θεσσαλονίκης και πολλών πόλεων της Μακεδονικής γης. Οι νέοι έμαθαν και προβληματίστηκαν δημιουργικά. Οι παλαιότεροι συγκινήθηκαν και φιλούσαν τον ιστό με τη σημαία. Οι δάσκαλοι δίδαξαν το καλυτερο – ίσως- μάθημα της ζωής τους. Και όσοι ανησυχούμε για την πορεία του Ελληνισμού πήραμε μηνύματα συγκρατημένης αισιοδοξίας. Ο Έλληνας, παρά την κρίση, τα προβλήματα και τις προπαγάνδες, δεν θέλει να αποκοπεί από τις ρίζες του. Οι εθνοαποδομητές δεν επέτυχαν ούτε πρόκειται τελικά να επιτύχουν τον στόχο τους. Η Ορθοδοξία, η σημαία, η ιστορία μας, οι ήρωες, οι αξίες και τα ιδανικά του 1821, του 1912, του 1940 και του 1955-59 θα συνεχίσουν να ενθουσιάζουν και να ενθαρρύνουν τον λαό μας.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΔΩ