Η Αρβανίτικη Παράδοση στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» (video)

Οι βραδιές γνωριμίας με τις τοπικές πολιτιστικές παραδόσεις, που προσφέρει το πρόγραμμα «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, συνεχίστηκαν με επόμενο σταθμό την αρβανίτικη παράδοση.

Ο Χορευτικός Όμιλος Ελληνικής Παράδοσης «ΟΣταυραετός» παρουσίασε αφιέρωμα στην αρβανίτικη Παράδοση (ήθη – έθιμα – τραγούδια – χοροί), την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου, με Επιμέλεια και Διδασκαλία από τον κ. Κώστα Τσαπρούνη.

κ. Κώστας Τσαπρούνης

Ο Χορευτικός Όμιλος Παράδοσης “Ο Σταυραετός” ξεκίνησε τη δράση του από το 1994, και αριθμεί περίπου 200 μέλη. Σκοπός του συλλόγου είναι η διάσωση-διατήρηση και προβολή των παραδόσεων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στη γνήσια μορφή της. Έχει δώσει πολλές παραστάσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας με χορούς και τραγούδια από όλη την Ελλάδα.

Μιλώντας σχετικά με τους Αρβανίτες, ο κ. Τσαπρούνης σημείωσε πως πρόκειται για το τμήμα εκείνο του Ελληνικού λαού που παράλληλα με την ελληνική γλώσσα, μιλάει και το αρβανίτικο ιδίωμα, που σχετίζεται με τη νοτιοαλβανική ή βορειοηπειρωτική διάλεκτο.

Πρόκειται για έναν δίγλωσσο πληθυσμό, για την καταγωγή του οποίου υπάρχουν δύο εκδοχές. Είτε πρόκειται για επιμειξία Αλβανών που ήρθαν στην Θεσσαλία και Ελλήνων, είτε πρόκειται για γνήσιους Έλληνες Βορειοηπειρώτες που ζούσαν στα σύνορα με την Αλβανία.

Οι Αρβανίτες δεν πρέπει να συγχέονται με τους Αλβανούς λόγω της συμπόρευσης τους με το Ελληνικό στοιχείο..

Το μουσικό ύφος των αρβανίτικων τραγουδιών είναι λιτό, δωρικό, δίχως μοιρολατρική ροπή. Οι ρυθμοί είναι σκληροί και αυστηροί. Οι στίχοι είναι λαϊκοί και αποτελούνται από δίστιχα με ομοιοκαταληξία. Τραγουδούσαν σε όλα τα γεγονότα  της καθημερινής ζωής, από την γέννηση έως τον  θάνατο.

Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ: