Πρωτ. Χρήστος Ρισάνος: Η Παναγία, μας άνοιξε τις πόρτες του Παραδείσου

Η ζωή της Παναγίας είναι μία διαρκής πορεία πίστεως, υπακοής και αφοσιώσεως στον Θεό και το άγιο θέλημα Του. Μια πορεία ταπείνωσης και ο δρόμος Της, ανάλογος προς τον δρόμο τον οποίο βάδισε ο Υιός Της.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι.Ν.Ευαγγελιστρίας

Στην 1η ακολουθία της Β΄ Στάσεως των Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 10 Μαρτίου, προεξήρχε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Ρισάνος, της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Η συμμετοχή και η ομιλία του π. Χρήστου, εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, που οργανώνονται για 19η συνεχή χρονιά στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού και με τον γενικό τίτλο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2017».

 

Καθ’ όλη την διάρκεια της ακολουθίας, οι πιστοί είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα της «Παναγίας της Κοσμοσώτειρας», προστάτιδας της Θράκης και των απανταχού Θρακιωτών και τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Πατέρων της Όπτινα, που φιλοξενούνται στο Ναό την εορταστική αυτή περίοδο.

 

Ο λόγος του π. Χρήστου, ήταν αφιερωμένος φυσικά στο πρόσωπο της Παναγίας. Και μάλιστα, όπως είπε από την αρχή, η Παναγία έχει τόσο μεγάλη και τόσο σπουδαία θέση, τόσο στη γη, όσο και στον ουρανό, ακριβώς διότι ήταν το πρόσωπο που περίμεναν όλες οι γενιές των ανθρώπων και ήταν Εκείνη που έδωσε στον Υιό και Λόγο του Θεού, την ανθρώπινη φύση.

Σε κανέναν ποτέ δεν κατοίκησε το Άγιο Πνεύμα με τέτοια ολοκληρωμένη πληρότητα, όπως σ᾽ Εκείνην. Και κανέναν δεν επεσκίασε η δύναμη                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           του υψίστου και τα μητρικά σπλάχνα καμίας γυναίκας δεν αγίασε με τέτοια δύναμη,  όπως τα σπλάχνα της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Γι᾽ αυτόν ακριβώς το λόγο, συνέχισε, το πρόσωπο Της με το πρόσωπο του Χριστού, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Όταν κανείς αναφέρεται στον Χριστό, δεν μπορεί να αγνοήσει την Παναγία που του έδωσε σάρκα και οστά. Ούτε όταν κανείς αναφέρεται στην Παναγία, μπορεί να αγνοήσει τον Χριστό, από τον οποίο αντλεί χάρη και αξία.

Αυτό φαίνεται καθαρά στην ακολουθία των Χαιρετισμών στην οποία υμνείται η Θεοτόκος, αλλά πάντοτε σε συνδυασμό ότι είναι Μητέρα του Χριστού, Μητέρα του Φωτός.

«Η ζωή της Παναγίας είναι μία διαρκής πορεία πίστεως, υπακοής και αφοσιώσεως στον Θεό και το άγιο θέλημα Του. Μια πορεία ταπείνωσης και ο δρόμος Της, ανάλογος προς τον δρόμο τον οποίο βάδισε ο Υιός Της.

Κι έτσι βλέπουμε να γίνεται το μεθόριο της κτιστής και ακτίστου φύσης. Η χώρα του αχωρήτου, η πρόξενος των αιωνίων αγαθών, η βάση των Προφητών, η αρχή των Αποστόλων, το εδραίωμα  των μαρτύρων, το στήριγμα των διδασκάλων, η δόξα των επιγείων και η τερπνότητα των ουρανίων

Με τον Ευαγγελισμό Της, συμπλήρωσε ο π. Χρήστος, πραγματοποιήθηκε το κοσμοσωτήριο έργο του Υιού και Λόγου του Θεού, με την θεία ενσάρκωση. Η Υπεραγία Θεοτόκος που προσφέρει την γαστέρα Της οικειοθελώς και με πολύ ταπείνωση, γίνεται η Πλατυτέρα των ουρανών, κυοφορώντας τον αχώρητο.

Καθώς επίσης γίνεται η αιτία που οι θύρες του παραδείσου άνοιξαν, για να μπορούν να εισέρχονται κάθε φορά οι μετανοημένοι και μεταποιούμενοι αμαρτωλοί.

Ο Παράδεισος αρχίζει να βιώνεται από εδώ, τόνισε. Από την καλή χρήση της θελήσεως μας, από τον συνεχή αγώνα μας, από την σωστή χρήση των μέσων της σωτηρίας μας, από την σωστή αξιοποίηση της θεόσδοτης ελευθερίας μας. Έχοντας πάντα την πεποίθηση της παρουσίας του Θεού και της αγάπης Του.

Ακόμη σημείωσε πως η Παναγία είναι η αληθινή κιβωτός της διαθήκης, που κράτησε μέσα Της, όχι απλώς τις λίθινες πλάκες, αλλά τον ίδιο τον Θεό που έγραψε τις πλάκες. Η Π. Διαθήκη, η Κ. Διαθήκη και η αιωνιότητα, δηλαδή το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, στο πρόσωπο της Παναγίας γίνονται ένα, κατά μυστηριώδη τρόπο.

Και κατέληξε την ομιλία του:

«Ο Θεός θα σκηνώσει μέσα μας, σε κάθε άνθρωπο που έπλυνε την ψυχή του με το αίμα του Χριστού, όπως ακριβώς αγίασε και καθάρισε την Παναγία.

Το Πανάγιο Πνεύμα έρχεται σε αυτούς που έχουν διάθεση να αγωνιστούν. Έτσι απλά θα κατανοήσουμε την σοφία της Εκκλησίας μας να τοποθετήσει την ακολουθία των Χαιρετισμών της Θεοτόκου, μέσα σε αυτήν της σταυροαναστάσιμη περίοδο.                              

Η Παναγία, μας άνοιξε τις πόρτες του Παραδείσου. Πρέπει όλοι να εισέλθουμε.  Είναι κρίμα να χάσουμε τον Παράδεισο που μας προσφέρεται.»

Την ομιλία του π. Χρήστου Ρισάνου μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.