Πρωτ. Χαρίτων Παππάς: Η Παναγία είναι η εγγυήτρια, που μας δίνει την σωτηρία

Κι όπως κάθε μάνα που από την όψη καταλαβαίνει τι θέλει το παιδί της, έτσι κι Εκείνη, απ᾽ την καθαρή όψη του καθενός μας, καταλαβαίνει τα αιτήματα μας.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι.Ν.Ευαγγελιστρίας

Στην 3η ακολουθία της Β΄ Στάσεως των Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 10 Μαρτίου, προεξήρχε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Πρωτοπρεσβύτερος Χαρίτων Παππάς, της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Η συμμετοχή και η ομιλία του π. Χαρίτωνα, εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, που οργανώνονται για 19η συνεχή χρονιά στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού και με τον γενικό τίτλο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2017».

Καθ᾽ όλη την διάρκεια της ακολουθίας, οι πιστοί είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν την Ιερά Εικόνα της «Παναγίας της Κοσμοσώτειρας», προστάτιδας της Θράκης και των απανταχού Θρακιωτών και τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Πατέρων της Όπτινα, που φιλοξενούνται στο Ναό την εορταστική αυτή περίοδο.

Στον λόγο του ο π. Χαρίτων υπενθύμισε καταρχήν ότι ο Ακάθιστος Ύμνος και οι στάσεις των Χαιρετισμών, αποτελούν τα προεόρτια και τα μεθέορτα της μεγάλης εορτής του Ευαγγελισμού.

Μέσα από τον Ύμνο αυτό, η Εκκλησία θέλει να δείξει τη σημασία που έχει για την ζωή μας, αυτό το γεγονός του Ευαγγελισμού.

Το γεγονός της σαρκώσεως του Θεού και Λόγου, είναι ένα μυστήριο για την Εκκλησία μας. Και είναι ένα μυστήριο που ο ίδιος ο Θεός γίνεται αυτό που δεν είναι, γίνεται άνθρωπος. Και γενόμενος άνθρωπος δεν παύει να είναι αυτό που είναι, να είναι Θεός.

Κι από την άλλη πλευρά, και η Παναγία μας γίνεται αυτό που δεν είναι, δηλαδή μητέρα. Και γενομένη μητέρα δεν παύει να είναι αυτό  που ήταν, να είναι Παρθένος.

Έχει λοιπόν, μεγάλη σημασία η σάρκωση του Θεού και Λόγου για όλους μας. Είναι ένα μυστήριο. Και το μυστήριο δεν θέλει εξέταση λογική. Αν προσπαθήσει κανείς να το εξηγήσει με την λογική, θα πέσει σε πλάνες και θα χαθεί μέσα στις διάφορες θεωρίες.

Η Εκκλησία το δέχτηκε αυτό το μυστήριο της σαρκώσεως, το παραδίδει από γενιά σε γενιά και πάνω σε αυτό στηρίζει το οικοδόμημα που λέγεται σωτηρία των ανθρώπων.

Όπως είπε ο π. Χαρίτων:

«Η Παναγία, η οποία στέκεται μπροστά σε όλους μας με παρρησία κι εμείς στεκόμαστε μπροστά Της και την παρακαλούμε, είναι η εγγυήτρια, που μας δίνει την σωτηρία. Κι αποδεικνύεται καθημερινά με τις πρεσβείες Της, όταν εμείς με καθαρή και αγνή πίστη, προσερχόμαστε και Την παρακαλούμε.

Με διάθεση αγωνιστική, που ταπεινώνει τον εσωτερικό άνθρωπο, τον εγωισμό του καθενός μας και τον παροτρύνει σε μεγαλύτερους πνευματικούς αγώνες.»

Δεν μπορούμε να μένουμε ως έχουμε, να μην καλλιεργούμε τον εσωτερικό κόσμο και να περιμένουμε να θαυματουργήσει  η Παναγία, συνέχισε.

Εμείς κάνουμε τον δικό μας αγώνα κι έρχεται η Παναγία να τον ενισχύσει ακόμη περισσότερο, να τον ευλογήσει και να τον στερεώσει.

Και ολοκλήρωσε τον λόγο του:

«Η πίστη μας θα πρέπει να είναι αμετακίνητη. Να μην αμφιβάλλουμε ποτέ για οτιδήποτε η Εκκλησία, μας προβάλλει μέσα από την διδασκαλία της.

Και να προσευχόμαστε με απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της Παναγίας, γιατί είναι μάνα και καταλαβαίνει.

Κι όπως κάθε μάνα που από την όψη καταλαβαίνει τι θέλει το παιδί της, έτσι κι Εκείνη, απ’ την καθαρή όψη του καθενός μας, καταλαβαίνει τα αιτήματα μας.»

Την ομιλία του π. Χαρίτωνος μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.