Η λαμπρή πανήγυρη του Αγίου Λουκά του Ιατρού, στον Πειραιά !
Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και κατάνυξη, ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, τίμησε την μνήμη του προστάτη της Ενορίας, Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.
Οι πιστοί που συμμετείχαν στις ιερές Ακολουθίες είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν το τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου που φυλάσσεται μόνιμα στο Ναό, και να προσκυνήσουν το Παρεκκλήσιο του Αγίου.
Την παραμονή της εορτής, Πέμπτη 10 Ιουνίου, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Κατά την διάρκεια της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε ειδική ευχή για την πανδημία και Ευλόγησε έλαιο του Αγίου Λουκά που έχει η Ενορία από την Κριμαία.
Στη συνέχεια ακολούθησε ιερά αγρυπνία, όπου εψάλησαν οι Χαιρετισμοί του Αγίου, ενώ την ημέρα της εορτής, τελέσθηκε ο Όρθρος και η θεία Λειτουργία. Το απόγευμα της Παρασκευής θα ψαλεί ο μεθέορτος Εσπερινός και η ακολουθία της Ιεράς Παρακλήσεως προς τον Άγιο.
Στην ακολουθία του Εσπερινού διανεμήθηκε λαδάκι του Αγίου που έχουν φέρει οι ιερείς του Ναού από το Μοναστήρι του αγίου στη Συμφερούπολη της Κριμαίας.
Ο Εσπερινός και η Αγρυπνία μεταδόθηκαν διαδικτυακά από το κανάλι του «Ενορία εν δράσει» στο «YouTube.
Ο Σεβασμιώτατος, στην ομιλία του κατά την διάρκεια του Μεγάλου Εσπερινού, τόνισε ότι ένα πρόσωπο που αποδεικνύει την αλήθεια της Αναστάσεως και της Αναλήψεως, είναι ο εορταζόμενος Άγιος Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, Λουκάς.
«Ομολογητής, επιστήμονας, διδάσκαλος της Εκκλησίας, άνθρωπος ασκήσεως, πίστεως, χάριτος και ευλογίας, βίωσε προσωπικά το γεγονός της Αναστάσεως και σχετίστηκε άρρηκτα με τον Αναστημένο, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει ανάσταση χωρίς μεταμόρφωση, και μεταμόρφωση και ανάσταση, χωρίς τον μεταμορφωμένο και αναστημένο Χριστό.»
Ο Άγιος Λουκάς πέρασε όλα τα στάδια της ανθρώπινης αγωνίας και του ανθρώπινου αγώνα. Έγινε πνευματικός πατέρας και Επίσκοπος της τότε χειμαζόμενης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, γιατί η αθεϊστική λαίλαπα απειλούσε όχι μόνο το σώμα, αλλά κυρίως την αθάνατη ψυχή.
Υπήρξε μάρτυρας αυτής της περιόδου και στάθηκε ανδρείος και ομολογητής, και ήταν ένα πρόσωπο που είχε προσφέρει πολλά στην πατρίδα του.
Ο Άγιος Λουκάς, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, είναι ένα πρόσωπο αναστημένο, που εμπνέεται από τον Χριστό, γι’ αυτό και έγινε θαυματουργός και τα λείψανα του είναι χαριτόβρυτα.
«Η Ανάσταση λοιπόν δεν είναι ένα μύθευμα, αλλά μια πραγματικότητα που αποδεικνύεται καθημερινά, γιατί μεταποιεί τον άνθρωπο, από χοϊκό σε αναστημένο και του προσφέρει την δυνατότητα κατανοήσεως του βίου του, και απαντά στα υπαρξιακά του ερωτήματα.»
Οι άγιοι είναι εκείνες οι φωτοφόρες μορφές, των οποίων η ζωή εξαγγέλλει καθημερινά το καινούργιο που περιμένει ο κόσμος, μέσα στην αποτυχία της ιστορίας.
Είναι τα πρόσωπα που νίκησαν το νοητό θάνατο και το νοητό δαίμονα και τα όργανά του, που δεν φοβήθηκαν αρχές και εξουσίες του πεσμένου κόσμου και εξήλθαν νικητές και τροπαιοφόροι.
«Σήμερα η καρδιά μας στρέφεται ευλαβικά στο ιερό παλλάδιο του μεγάλου Αγίου, του νέου ομολογητού, ιατρού και αναργύρου Λουκά. Και εκφράζουμε προς τον Θεό απείρους ευγνώμονες ευχαριστίες, γιατί χαρίζει τον εαυτό Του σε καθαρές καρδιές και γίνονται οι γέφυρες που οδηγούν και νοηματοδοτούν το βίο μας και φωτίζουν την καθημερινότητα μας.»
Έκανε τέλος ο Σεβασμιώτατος, ιδιαίτερη αναφορά στο πρόσωπο του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου Μαρίνου Γεωργακόπουλου, που εμπνεύσθηκε την ιερά υπόθεση να μεταφερθεί μόνιμα, τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου Λουκά στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας.