«Τοπία» από ψυχικές διαδρομές – 51

Της Cynthia Long 

Διαβάζοντας το βιβλίο του μακαριστού μητροπολίτη Αντώνιου Μπλουμ Μάθε να προσεύχεσαι παρατήρησα ότι σε ένα σημείο μάς προτρέπει να διαβάσουμε αυτή την ιστορία του Μικρού Πρίγκιπα. Στο κεφάλαιο όπου αναφέρεται στο πώς εμείς αντιλαμβανόμαστε την εμφανή «απουσία» του Θεού, μάς υπενθυμίζει ότι ο Θεός δεν είναι απών και δίνει παραδείγματα με τους τρόπους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να καλλιεργήσουμε την προσευχητική μας διάθεση και να στρέψουμε την προσοχή μας στην προσευχή. Κλείνει το κεφάλαιο γράφοντας «…αν κανείς θέλει να μάθει πώς μπορεί να γίνει φίλος του Θεού, ας το μάθει από μια άλλη αλεπού που αναφέρεται στο βιβλίο Ο Μικρός Πρίγκιπας…».

Έψαξα λοιπόν το βιβλίο αυτό στα ράφια της βιβλιοθήκης μου και άρχισα να το ξαναδιαβάζω: «Πρέπει να έχεις μεγάλη υπομονή», συμβουλεύει η αλεπού τον Μικρό Πρίγκιπα και του προτείνει «Θα ήταν καλύτερα να έρχεσαι πάντα την ίδια ώρα» κάθε μέρα. Η σταθερή και τακτική επικοινωνία μας με το Θεό είναι σημαντική για την προσευχητική μας ζωή. Το ίδιο συμβαίνει και με τις ανθρώπινες φιλίες: η σταθερότητα αποδεικνύει τη σοβαρότητα των προθέσεών μας. «Αν έρχεσαι όποτε να ’ναι, ποτέ δεν θα ξέρω πότε ακριβώς να σου ’χω ανοίξει την καρδιά μου». Όταν η προσευχή γίνεται σε συγκεκριμένη ώρα και σε συγκεκριμένο μέρος, τότε η καρδιά μας ετοιμάζεται καλύτερα να συναντήσει τον Θεό.

Η αλεπού εξηγεί στον επισκέπτη της πως για να την εξημερώσει θα πρέπει «Κάθε μέρα να κάθεσαι και λιγάκι πιο κοντά μου». Όταν δείχνουμε τέτοια εμπιστοσύνη μπορούμε να πλησιάσουμε ολοένα και περισσότερο το αντικείμενο της προσοχής μας, όπως ο Μικρός Πρίγκιπας προσέγγισε σιγά-σιγά την αλεπού για να την εξημερώσει. Αυτό το λογοτεχνικό παράδειγμα φανερώνει πως όταν έχουμε σταθερές συνήθειες, θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε το Θεό στην προσευχή μας, σταδιακά, ολοένα και περισσότερο. Τόσο στη ζωή όσο και στην προσευχή δεν θα πρέπει να περιμένουμε αστραπιαία αποτελέσματα.

Αφού έγιναν φίλοι, η αλεπού και ο Μικρός Πρίγκιπας, η αλεπού λέει ένα μυστικό στον Πρίγκιπα, ένα μυστικό που αποτελεί και ένα από τα αγαπημένα μου αποσπάσματα του βιβλίου: «Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Η ουσία δεν φαίνεται με τα μάτια». Από την παιδική μου ηλικία θυμάμαι αυτό το απόσπασμα. Όμως τώρα, ο μητροπολίτης Αντώνιος προτείνει να διαβάσω τούτα τα λόγια και να βρω το βαθύτερο νόημά τους. Κι έτσι θυμήθηκα ότι η καρδιά κατέχει σπουδαία θέση στην Ορθόδοξη πνευματικότητα.

(Ο Μικρός Πρίγκιπας και η προσευχή, Ψυχής δρόμοι, τ. 15)

Ψυχής δρόμοι: εκεί που οι ψυχολογικές επιστήμες συναντώνται με την πίστη.

Περιοδικό που κυκλοφορεί κάθε Μάϊο και Νοέμβριο από τις εκδόσεις Αρμός.