Πειραιώς Σεραφείμ: Πρωτοπόρο, ουσιώδες, εξαιρετικά επίκαιρο και πολύ αναγκαίο έργο η ποιμαντική φροντίδα των ναυτικών. Έναρξη του Σεμιναρίου «Ποιμαντική της Ναυτιλίας»
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Μαΐου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, ο αγιασμός ενάρξεως του εξειδικευμένου επιστημονικού προγράμματος κατάρτισης, με τον γενικό τίτλο: «Ποιμαντική της Ναυτιλίας».
Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.
Το Σεμινάριο πραγματοποιείται από το πρόγραμμα «ΕΝΟΡΙΑεν δράσει…» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, σε συνεργασία με το «Institute of International Nautical Studies» (Ινστιτούτο Διεθνών Ναυτιλιακών Σπουδών).
Το Σεμινάριο παρακολουθούν κατόπιν αυστηρής επιλογής 35 πτυχιούχοι ανωτάτης εκπαίδευσης.
Προσφωνώντας τον Σεβασμιώτατο εκ μέρους των διδασκόντων του Σεμιναρίου, ο κ. Τριαντάφυλλος Μπολτέτσος, Δρ. Ποιμαντικής Θεολογίας Μεθοδολογίας, ανέφερε:
«Είναι ιδιαίτερα ευτυχές το γεγονός, ότι με την ευλογία σας εγκαινιάζεται το πιλοτικό πρόγραμμα εκπαιδεύσεως, υπό τον γενικό τίτλο «Ποιμαντική της Ναυτιλίας», στην Ιερά Μητρόπολή σας, η οποία διαθέτει το επιπλέον χαρακτηριστικό να φιλοξενεί ή καλύτερα να έχει εγκολπωθεί, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας.
Σας ευχαριστούμε, εκ μέρους των διδασκόντων και του Ινστιτούτου Διεθνών Ναυτιλιακών Σπουδών, διότι με πολύ καλή διάθεση αποδεχθήκατε την πρόταση του δραστήριου, ικανού και ρηξικέλευθου (αυτού που ανοίγει δρόμο) Εφημερίου της Ενορίας Ευαγγελίστριας Πειραιώς, π. Γεωργίου Γεωργακόπουλου, να προσφέρει τις άρτιες και ζηλευτές, θα έλεγα, δομές του Προγράμματος «Ενορία εν δράσει», τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να στεγαστεί και να λειτουργήσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το εξειδικευμένο αυτό Σεμινάριο.
Ευελπιστούμε, πως δεν θα διαψευστείτε. Όπως πιστεύουμε, πως δεν θα διαψευσθούν οι προσδοκίες των αξιότιμων συμμετεχόντων, ανθρώπων με υψηλή εκπαιδευτική κατάρτιση και αγάπη για την Εκκλησία. Το ενδιαφέρον, που επεδείχθη ήταν εξαιρετικά μεγάλο. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι, ακόμα και δέκα ημέρες μετά από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής, προσέρχονται ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στα μαθήματα.
Περιμένουμε, όμως, και εμείς, πολλά από τους ίδιους τους συμμετέχοντες, οι οποίοι θα κληθούν να συμβάλλουν με τις σκέψεις τους και τις εργασίες τους στην συγκέντρωση και αξιοποίηση τού διδακτικού και ποιμαντικού υλικού.
Κλείνοντας, για να μην καταχρώμαι τον πολύτιμο χρόνο σας, επιτρέψτε μου μία … ανώδυνη «εξομολόγηση». Η προσπάθειά μας αυτή γίνεται με πολύ προσοχή και πολύ προσευχή. Καλούμαστε να πλεύσουμε σε νερά δύσκολα, σε θάλασσες με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ίσως κάποτε και σε αχαρτογράφητες περιοχές.
Όλα αυτά γίνονται, προκειμένου να δώσουμε τα πρώτα ερεθίσματα για μια ποιμαντική προσέγγιση των Ναυτικών και των Οικογενειών τους και κυρίως να ανακαλύψουμε τρόπους, ώστε η Εκκλησία μας να παραστέκεται σε κάθε «θαλασσοπόρο», χαρίζοντάς του την αύρα Της, στην καθημερινότητά του ή τα σωστικά Της Μέσα, στις φουρτούνες του.
Και αυτό θα επιτευχθεί με τις προσπάθειες όλων των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα της Ποιμαντικής τής Ναυτιλίας και με τις δικές σας ευχές Σεβασμιώτατε. Σας ευχαριστούμε!»
Ακολούθως έλαβε τον λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ ο οποίος χαρακτήρισε το γενικότερο έργο της Ενορίας και ειδικά το σεμινάριο ως πρωτοπόρο, ουσιώδες, εξαιρετικά επίκαιρο και πολύ αναγκαίο για την πνευματική μας αφύπνιση από αυτήν την πνευματική υποθερμία που υπάρχει στους καιρούς μας.
«Στέκομαι γεμάτος δέος μπροστά στους επιστήμονες και εισηγητές και τους ευγνωμονώ για τον μεγάλο τους κόπο και την πολύ τους αγάπη για την Εκκλησία μας, τον λαό μας και την Ποιμαντική επιστήμη που είναι ουσιώδες στοιχείο της εκκλησιαστικής μας ζωής.
Τα θέματα είναι εξαιρετικά, πρωτοπόρα και μοναδικά. Στην ποιμαντική της ναυτιλίας εξετάζονται τρεις βασικοί άξονες, οι Ανθρώπινες Υπηρεσίες, η Δίκαιη Μεταχείριση και η Τοπική Κοινωνία και Οικονομία.»
Ο Πειραιάς, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, πάντα θα είναι το κέντρο της ναυτιλίας. Κι έτσι με την έλευση και την άφιξη μεγάλων πλοίων και κρουαζιερόπλοιων, με χιλιάδες επισκέπτες, προσφέρει μια μοναδική δυνατότητα για να διεξέλθουμε μετά πίστεως και επιγνώσεως αυτό το νέο σχεδιασμό της ποιμαντικής που χρειάζεται για την αντιμετώπιση των πνευματικών θεμάτων που υπάρχουν και στους ναυτικούς και στους ναυτιλλόμενους.
«Οι οποίοι μπορούν μέσα από την προσέγγισή μας να βρουν μία θαυμαστή εικόνα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, το ήθος της, το λόγο της, την δυναμική της και κυρίως τις τομές τις οποίες η πίστη μας και η Εκκλησία μας διαχρονικά εισάγουν μέσα στην ανθρώπινη ιστορία.»
Ραδιοφωνική συνέντευξη των διδασκόντων στην «Πειραϊκή Εκκλησία 91,2»
Την ίδια ημέρα συνέντευξη παραχώρησαν στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς «Πειραϊκή Εκκλησία 91,2 FM» και στον Γενικό Διευθυντή του σταθμού κ. Κώστα Δαντίλη, οι διδάσκοντες του Σεμιναρίου κ. Ισίδωρος Παχουνδάκης, Καθηγητής Κοινωνιολογίας και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Κατεύθ. Ναυτιλιακών Σπουδών του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Πατρών και ο προαναφερθείς κ. Τριαντάφυλλος Μπολτέτσος.
Όπως ανέφεραν οι δύο επιστήμονες, η Ποιμαντική της Ναυτιλίας εφαρμόζεται σε τρεις βασικούς άξονες: Ανθρώπινες Υπηρεσίες, Δίκαιη Μεταχείριση και Τοπική Κοινωνία & Οικονομία
Η Ποιμαντική της Ναυτιλίας έχει πεδίο εφαρμογής σε Ελληνικούς Λιμένες, σε πλοία με ξένα Πληρώματα, στη στήριξη των Οικογενειών των Ελλήνων Ναυτικών, σε ξένους Λιμένες με Ορθόδοξη Παρουσία για την υποδοχή ελληνόκτητων πλοίων και Ελλήνων Ναυτικών σε ελληνόκτητα και μη ελληνόκτητα πλοία, στην υποδοχή Κρουαζιερόπλοιων σε ελληνικούς λιμένες με σκοπό την προώθηση του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας (διοργάνωση ξεναγήσεων, διανομή φυλλαδίων γνωριμίας με την Ορθόδοξη Εκκλησία κλπ.)
Η υλοποίηση της Ποιμαντικής της Ναυτιλίας απαιτεί την ευρεία συναίνεση φορέων και οργανισμών όπως το Λιμενικό Σώμα, οι οργανισμοί Λιμένων, Μουσεία, Ναυτιλιακών Εταιρειών, Ορθόδοξες Επισκοπές του Εξωτερικού, Τοπικούς Επιχειρηματίες.
Αναφορικά με τις Ανθρώπινες υπηρεσίες, αυτές αναφέρονται σε εξασφάλιση των βασικών ανθρώπινων αναγκών των ναυτικών, κοινές προκλήσεις που έχουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα πλοία και είναι η φυσική, συναισθηματική και πνευματική απομόνωση, η δυστοκία Επικοινωνίας με οικείους και με κόσμο εκτός πλοίου και οι πιθανές ελλείψεις σε Υλικές ανάγκες.
Η ποιμαντική φροντίδα των ναυτικών θα πρέπει να παρέχει επίσης συμβουλευτική, συντροφικότητα, υποστήριξη σε δύσκολους καιρούς, υπηρεσίες λατρείας είτε στην ξηρά είτε στο πλοίο, ομαδικά γεύματα σε γιορτές και σε άλλες περιστάσεις, παροχή προϊόντων ατομικής υγιεινής, υπηρεσία Πολιτισμικών και αθλητικών εκδηλώσεων, περιηγήσεις στα αξιοθέατα, εκπαιδευτικό υλικό που να βοηθά τους ναυτικούς να κατανοήσουν το Ελληνικό δίκαιο και τον Ελληνικό Πολιτισμό.
Αναφέρθηκαν ακόμη στην Ατομική Συμβουλευτική (ακρόαση των ναυτικών, ποιμαντική συμβουλευτική, συμπαράσταση και καθοδήγηση).
Η Δίκαιη μεταχείριση περιλαμβάνει την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης και δίκαιες εργασιακές πρακτικές και διαμεσολάβηση όταν χρειαστεί ανάγκη.
Τέλος σχετικά με την Τοπική κοινότητα και Οικονομία, ηΠοιμαντική φροντίδα των ναυτικών θα αντιμετωπίζει –συμβάλλοντας- μικρά προβλήματα πριν μετατραπούν σε μεγάλα για την τοπική κοινωνία και την τοπική επιχειρηματικότητα.
Ακόμη αφορά την ποιμαντική φροντίδα των οικογενειών των Ελλήνων Ναυτικών σε όλα τα επίπεδα αναγκών μιας Οικογένειας, Πνευματικές και υλικές, πολιτιστική Πολιτική για την προώθηση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Ελληνικού Πολιτισμού και επιχειρηματική πολιτική για την ενίσχυση και προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών από τοπικούς επιχειρηματίες.
Και όπως τόνισαν:
«Προς όφελος της κοινωνίας μας και της τοπικής οικονομίας, η ποιμαντική φροντίδα των ναυτικών προσπαθεί να συμβάλλει σ’ ένα ειρηνικό λιμάνι σε οποιαδήποτε καταιγίδα.»
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου