Η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κωνσταντίνου Γανωτή «Τέλειος Γονιός; … προτιμώ αληθινός!» στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»
Διαβάζοντας κανείς τα κείμενα του βιβλίου, παρατηρεί ότι έχουν μια εσωτερική ενότητα. Περιγράφουν την ζωή που ρέει κι εξηγεί το ένα το άλλο.
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου
Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κοινού, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Κωνσταντίνου Γανωτή «Τέλειος Γονιός; … προτιμώ αληθινός!», στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του τρίμηνου προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τις Εκδόσεις «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» που εξέδωσαν το βιβλίο.
Για το βιβλίο μίλησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος και η Συγγραφέας και ραδιοφωνική παραγωγός της «Πειραϊκής Εκκλησίας» κα Σοφία Χατζή.
Συντόνισε ο κ. Νίκος Σαμπαζιώτης, υπεύθυνος των εκδόσεων «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ».
Νίκος Σαμπαζιώτης
Παρουσιάζοντας το βιβλίο, ο κ. Σαμπαζιώτης το χαρακτήρισε ως το καλύτερο και το πιο βιωματικό του συγγραφέα. Ο κ. Γανωτής, τόνισε ο συντονιστής, έχει τη δυνατότητα να μας μιλάει για θέματα οικογένειας και σχέσεων με την μεγάλη εμπειρία την οποία έχει αφού έχει 7 παιδιά και 19 εγγόνια! Ένα άλλο σημείο αξιοζήλευτο, είναι ότι ο κ. Γανωτής είναι παραμυθάς. Μπορεί να μιλήσει για σοβαρά θέματα μέσα από παραμύθια. Κι όπως έλεγε η μακαριστή Γαλάτεια Σουρέλη, «τα παραμύθια λένε πάντα την αλήθεια». Μέσα λοιπόν από ένα ευχάριστο ανάγνωσμα ενημερώνει για πάρα πολλά και σοβαρά πράγματα τους γονείς.
Σοφία Χατζή
Παίρνοντας πρώτη το λόγο η Συγγραφέας και ραδιοφωνική παραγωγός της «Πειραϊκής Εκκλησίας» κα Σοφία Χατζή, αναφέρθηκε στην πολυετή γνωριμία και συνεργασία της με τον συγγραφέα, τον οποίο χαρακτήρισε σύμβουλο, πατέρα και δάσκαλο.
Είπε χαρακτηριστικά:
«Μας παρηγόρησε με τα παραμύθια του. Έλεγε ότι είναι μεγάλη παρηγοριά για μικρούς και μεγάλους και το είδαμε. Κι αρχίσαμε να λέμε κι εμείς παραμύθια στα παιδιά μας. Μας συμβούλευε να είμαστε δάσκαλοι στα παιδιά στο πώς να είναι ευγνώμονες σε αυτά που έχουν.»
Μια από τις πιο σημαντικές συμβουλές που δίνει ο συγγραφέας, συνέχισε η κα Χατζή, είναι να δίνουμε προσοχή στα παιδιά μας, όταν μας μιλούν. Πρέπει να τα προσέχουμε και να τα κοιτάμε στα μάτια τα παιδιά και να ακούμε ακριβώς αυτό που λένε. Γιατί έτσι θα τα μάθουμε να προσεύχονται. Γιατί αν οι γονείς δεν ακούνε τα παιδιά, πως μετά θα πιστέψουν ότι ο Θεός τα ακούει;
Διαβάζοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, η κα Χατζή έδειξε τους δρόμους της παιδαγωγίας που διδάσκει ο συγγραφέας, σε αντιδιαστολή με την καθιερωμένη εκπαίδευση.
Ο κ. Γανωτής πολύ συχνά αναφέρεται στις τραγωδίες και συμφορές που έρχονται κατά καιρούς στις κοινωνίες και φέρνουν αυτήν τη εγγύτητα του ανθρώπου στο Θεό. Γιατί τελικά χωρίς αυτές τις καταστροφές δεν προχωράμε προς το Θεό. Στην δυσκολία και την τραγωδία έρχονται πιο κοντά τα παιδιά στους γονείς τους κι εκείνοι γίνονται ακόμη καλύτεροι.
Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος
Το λόγο έλαβε στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε σε κάποιες ιδιότητες του συγγραφέα.
Είναι ο σύζυγος και πατέρας και αυτές τις ιδιότητες τις βιώνει με θυσιαστική αγάπη. Μεγαλώνει τα παιδιά του με αγάπη και ελευθερία. Ξέρει όμως ότι πιο πολύ από τον ίδιο, τα αγαπάει ο Θεός και γι’ αυτό δεν ανησυχεί.
Ο κ. Γανωτής δεν θέλει να φτιάξει παιδιά τέλεια, γιατί ξέρει ότι δεν υπάρχουν. Θέλει όμως να φτιάξει παιδιά που κι όταν πέσουν, θα σηκωθούν. Θέλει να είναι παιδιά του Θεού. Είναι ο πατέρας που αγαπάει τα παιδιά του γι’ αυτό που είναι κι όχι γι’ αυτό που θα ήθελε να είναι. Δεν θέλει ηθικούς χαρακτήρες, αλλά θέλει αγίους.
Ακολούθως ο Σεβ. περιέγραψε μιαν άλλη ιδιότητα του συγγραφέα, εκείνη του εκπαιδευτικού.
«Δεν είναι ο καθηγητής που κάνει τον έξυπνο, αλλά εκείνος που έχει την αίσθηση ότι διακονεί ζωντανές ψυχές. Τα παιδιά τα κερδίζει γιατί τα πλησιάζει με ταπείνωση. Είναι ο φιλόλογος με όλη τη σημασία της λέξης. Πρώτα φίλος του Λόγου Χριστού και με τον λόγο τον ανθρώπινο θέλει να Τον προσφέρει στα παιδιά του.
Δεν τους μαθαίνει γράμματα, αλλά τη γλώσσα για να αγαπήσουν τα γράμματα. Το ότι εξελίχθηκε σε έναν επιτυχημένο παραμυθά, έναν συγγραφέα, έναν ποιητή, οφείλεται στο ότι μέσα από τον λόγο του προσπαθεί να σε οδηγήσει στον Λόγο Χριστό. Δεν κάνει τον σπουδαίο γιατί ακριβώς είναι σπουδαίος. Είναι όντως λειτουργός της παιδείας απ’ αυτούς που μας έλειψαν στα χρόνια μας.»
Στη συνέχεια αναφέρθηκε ο Σεβ. στο νέο βιβλίο του συγγραφέα. Ξεκινώντας από τον τίτλο, εξήγησε ότι «τέλειος» γονιός σημαίνει άρρωστος γονιός, νευρωτικός, εγωιστής, άρα αποτυχημένος. Αληθινός γονιός είναι ο ταπεινός. Αυτός που ξέρει καλά τον εαυτό του, την ανεπάρκεια του, τις ελλείψεις του. Γι’ αυτό είναι ταπεινός απέναντι στα παιδιά του, γιατί μόνο τότε μπορεί να μεγαλώσει μαζί τους.
Το βιβλίο έχει τρεις ενότητες: οικογένεια – εμπόδια και προοπτικές, κοινωνία – αδιέξοδα και ελπίδες, Εκκλησία – οικογένεια των Αγίων.
Διαβάζοντας κανείς τα κείμενα του βιβλίου, παρατηρεί ότι έχουν μια εσωτερική ενότητα. Περιγράφουν την ζωή που ρέει κι εξηγεί το ένα το άλλο.
Ο κ. Γανωτής έχει ένα μεγάλο χάρισμα. Ο λόγος του είναι άμεσος, διεισδυτικός. Μιλάει απλά, καθαρά, εισχωρεί βαθιά και ερμηνεύει τα γεγονότα.
Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος, συμπλήρωσε:
«Είναι από τους ευλογημένους εκείνους ανθρώπους, που έρχεται όχι για να σώσει την Εκκλησία, αλλά για να σωθεί σε αυτήν. Που έρχεται στην Εκκλησία όχι για να την αλλάξει, αλλά για να αλλάξει ο ίδιος και να μεταμορφωθεί μέσα σε αυτήν. Όταν τον συναντάς αναπαύεσαι, γνωρίζεις ποια είναι η Εκκλησία του Χριστού.»
Κωνσταντίνος Γανωτής
Συγκινημένος ο συγγραφέας ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους τονίζοντας εν κατακλείδι ότι και ο ίδιος, όπως και όσοι γράφουν, έχουν ένα μαρτύριο και έναν ελεγκτή: Το ότι δεν τα εφαρμόζουν όλα όσα γράφουν! Διακινδυνεύουν την εφαρμογή των λόγων αυτών, όπως την διακινδυνεύουν κι αυτοί που τους διαβάζουν.
Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως λειτούργησε τμήμα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, ώστε να εξυπηρετηθούν οι γονείς που ήθελαν να παρακολουθήσουν την παρουσίαση.