Ο Πειραιάς τιμά τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό στην Ευαγγελίστρια!

Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα, τάξη και κατάνυξη, o Πειραιάς θα τιμήσει την μνήμη του Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, όπου αποτελεί και προστάτη της ενορίας, την Τρίτη 11 Ιουνίου.

Ο Άγιος τιμάται ιδιαίτερα στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, όπου φυλάσσεται μόνιμα τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου, ενώ υπάρχει Παρεκκλήσιο προς τιμήν του στον περίβολο του Ναού, όπου δεκάδες άνθρωποι καθημερινά προστρέχουν, εκζητώντας τις πρεσβείες και την βοήθεια του. Παράλληλα, κάθε Κυριακή και καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, τελείται στον Ιερό Ναό η Παράκληση προς τιμήν του Αγίου.

  • Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 7 μ.μ., θα τελεσθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, και στη συνέχεια στις 9.30 μ.μ. θα ακολουθήσει  ιερά Αγρυπνία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιγκαπούρης και Νοτίου Ασίας κ. Κωνσταντίνου, κατά την διάρκεια της οποίας θα ψαλούν και οι Χαιρετισμοί του Αγίου.

Κατά τη διάρκεια του Εσπερινού θα ψάλλει πολυμελής βυζαντινός χορός υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτη Γεωργίου Ρισάνου και θα ευλογηθεί και διανεμηθεί σε όλους λαδάκι του Αγίου που έχει σταλεί από τη Συμφερούπολη.

  • Την κυριώνυμο ημέρα, Τρίτη 11 Ιουνίου το πρωΐ θα τελεσθεί πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορωνείας κ. Παντελεήμονος και το απόγευμα στις 6.00. θα ψαλεί ο μεθ᾽ έορτος Εσπερινός και η Παράκληση του Αγίου.
  • Το βράδυ της Τρίτης 11 Ιουνίου (Απόδοση της εορτής του Πάσχα) θα τελεσθεί ιερά Αγρυπνία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προικοννήσου κ. Ιωσήφ.

Η ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού θα μεταδοθεί από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Πειραϊκής Εκκλησίας.

Ο Εσπερινός και οι αγρυπνίες θα μεταδοθούν από το κανάλι της ενορίας στο YouTube: www.enoriaendrasei.gr

Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός

Ο σύγχρονος ομολογητής της Εκκλησίας μας, Άγιος Λουκάς, όχι μόνο όταν ήταν στη ζωή, αλλά και μετά την κοίμησή του, συνεχίζει να βοηθάει τους ανθρώπους και με τη χάρη του Θεού να θαυματουργεί και τα θαύματά του μέχρι τις ημέρες μας είναι πάρα πολλά.. ‘Ο τάφος του και η λάρνακα με τα άγια λείψανά του έχουν γίνει πλέον νέα κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

Και με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια, εορτάζεται κάθε χρόνο η μνήμη του, στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στην Συμφερούπολη, όπου ιερουργούσε o Άγιος Λουκάς και βρίσκεται το σκήνωμα του και συρρέουν πλήθη πιστών για να τιμήσουν τον Άγιο της καρδιάς τους.