6ήμερη προσκυνηματική εκδρομή στον ΠΟΝΤΟ

6ήμερη προσκυνηματική εκδρομή: ΠΟΝΤΟ – ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ – ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ – ΣΙΝΩΠΗ – ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ – ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ με την Ευαγγελίστρια Πειραιώς
Υπεύθυνος εκδρομής: π. Γεώργιος Γεωργακόπουλος
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
1η ημέρα           Τετάρτη  12  Ιουνίου 2024       ΑΘΗΝΑ – ΚΩΝ/ΠΟΛΗ – ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ
Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος όπου μετά τον έλεγχο, πτήση για Κωνσταντινούπολη, με Aegean Airlines, στις 08:20. Μετά από μία άνετη πτήση άφιξη στις 09:50 και στη συνέχεια πτήση για Σαμψούντα, με Tourkish Airlines, στις 13:30 και άφιξη στις 15:00.  θα περιηγηθούμε στην παραθαλάσσια πόλη του Πόντου, την Σαμψούντα. Γνωστή ως αρχαία Αμισός ιδρύθηκε από κατοίκους της Μιλητού στα μέσα του 8ου αιώνα. Άνηκε στο βασίλειο του Πόντου που εν συνεχεία ήταν μέρος της Αυτοκρατορίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Θα περιηγηθούμε στο «χωριό των Αμαζόνων» κατά τη μυθολογία και θα επισκεφτούμε την εκκλησία της Αγίας Τριάδος, το Δημαρχείο, το ρολόι, το Τσινέκειο Γυμνάσιο και άλλα. Μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο, διανυκτέρευση.
2η ημέρα           Πέμπτη  13  Ιουνίου 2024      ΠΟΝΤΟΣ     
ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ – ΣΙΝΩΠΗ
Μετά το πρωινό θα επισκεφτούμε την ιστορική Σινώπη, τη πόλη του Εύξεινου Πόντου και αρχαιότερη Ελληνική πόλη με σημαντικό ελληνικό στοιχείο. Ιδρύθηκε τον 8ο π.Χ. αιώνα και πρόκειται για μία από τις πρώτες πόλεις που δίδαξε ο Απόστολος Παύλος. Η Σινώπη καταγράφεται ως πατρίδα του κυνικού φιλόσοφου Διογένη. Θα επισκεφτούμε τον Ιερό Ναό της Θεοτόκου, τα τείχη, τις φυλακές Τσεζά Εβί και το άγαλμα του Διγενή. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας, δείπνο, διανυκτέρευση.
3η Ημέρα          Παρασκευή  14  Ιουνίου  2024       ΠΟΝΤΟΣ 
ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ – ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ – ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ
Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε για Κερασούντα, την πατρίδα του κερασιού και πρωτεύουσα του φουντουκιού. Θα επισκεφτούμε το ναό του Αγίου Νικολάου που σήμερα είναι μουσείο και το ιστορικό κέντρο της πόλης. Θα περπατήσουμε στη συνοικία Ζειτινλίκ, με τα παλιά αρχοντικά, που βρίσκεται στην ακρόπολη της Κερασούντας και από εκεί θα θαυμάσουμε την Αρητιάδα νήσο, το μοναδικό νησί του Εύξεινου Πόντου. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για τη Τραπεζούντα όπου θα μεταβούμε στο ξενοδοχείο για δείπνο και διανυκτέρευση.
4η Ημέρα          Σάββατο  15  Ιουνίου  2024       ΠΟΝΤΟΣ
       ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ
Μετά το πρωινό θα περιηγηθούμε στην Τραπεζούντα, την ωραιότερη πόλη του Πόντου και θρυλική πρωτεύουσα των Κομνηνών. Θα επισκεφτούμε την Αγία Σοφία Τραπεζούντας, ένα μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς που αποτελεί σημείο αναφοράς του Ποντιακού Ελληνισμού και ένα από τα βυζαντινά μνημεία που διατηρεί της μοναδικής τέχνης τοιχογραφίες του. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Fatih Camii, το τζαμί του Πορθητή, που είναι η παλιά εκκλησία της Παναγίας της Χρυσοκεφάλου, μια πολύ παλιά βυζαντινή βασιλική. Ήταν ο μητροπολιτικός ναός της αυλής της Τραπεζούντας και εδώ γίνονταν επιβλητικές τελετές (στέψεις, κηδείες, ταφές αυτοκρατόρων και μητροπολιτών, ενθρονίσεις κλπ.) στα 258 χρόνια της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας. Θα δούμε τον Ιερό Ναό Αγίου Ευγενίου που ήταν ονομαστός όχι μόνο σ’ όλο τον Πόντο, αλλά και σ’ όλη την Ανατολή. Θα επισκεφτούμε τον παλαιότερο ναό από τους σωζόμενους της πόλης, την Αγία Άννα που λειτουργεί ως μουσειακός χώρος και τα τείχη των Κομνηνών. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο, διανυκτέρευση.
5η Ημέρα      Κυριακή  16  Ιουνίου  2024       ΠΟΝΤΟΣ
      ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ – ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ
Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε για το ιερότερο προσκύνημα της ποντιακής γης, το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, λαξεμένο σε μια σχισμή του βράχου, στη καρδιά των Ποντιακών Άλπεων σε υψόμετρο 1300 μ. Η Μονή της Παναγίας Σουμελά ιδρύθηκε τον 4ο αι. από τους μοναχούς Βαρνάβα και Σωφρόνιο, στο σημείο που βρέθηκε η αγιογραφημένη από τον Απόστολο Λουκά εικόνα της Παναγίας. Επί 16 αιώνες η μονή του Πόντου ήταν θεματοφύλακας της ελληνικής γλώσσας και της Ορθοδοξίας, αναζωπυρώνοντας σε κάθε δύσκολη ιστορική στιγμή την εθνική και θρησκευτική συνείδηση των πιστών. Το 1923, η μονή Σουμελά λεηλατήθηκε, κάηκε και εγκαταλείφθηκε. Το 1938, ο μοναχός Αμβρόσιος ο Σουμελιώτης επέστρεψε στη μονή και μετέφερε στην Ελλάδα, μαζί με ορισμένα ιερά κειμήλια της μονής, και την κρυμμένη εικόνα της Παναγίας, η οποία τοποθετήθηκε στη ομώνυμη Μονή της Παναγίας που χτίστηκε το 1951 στην Καστανιά Ημαθίας. Το κύριο μέρος του μοναστηριού απαρτίζουν ο ξενώνας, η ιερή σπηλιά με τις αγιογραφίες, η πηγή με το Αγίασμα, το κωδωνοστάσιο και τα εννιά παρεκκλήσια. Τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσης της μονής. Επίσκεψη και επιστροφή στην Τραπεζούντα. Δείπνο και διανυκτέρευση.
6η Ημέρα      Δευτέρα  17  Ιουνίου  2024       
      ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΘΗΝΑ
Μετά το πρωινό θα έχουμε ελεύθερο χρόνο στη Τραπεζούντα για περιήγηση. Στη συνέχεια θα μεταβούμε στο αεροδρόμιο όπου μετά τον έλεγχο πτήση για Κωνσταντινούπολη, με Tourkish Airlines, στις 16:20. Άφιξη στις 18:20 και πτήση για Αθήνα, με Aegean Airlines, στις 20:50. Άφιξη στις 22:20.
ΤΕΛΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
Τιμή Συμμετοχής : 1200  ευρώ (Μονόκλινο 200 ευρώ επιπλέον)
Περιλαμβάνονται:
• 4 Αεροπορικά εισιτήρια (Αθήνα – Κων/πολη, Κων/πολη – Σαμψούντα, Τραπεζούντα – Κων/πολη, Κων/πολη – Αθήνα)
• Διαμονή στα ξενοδοχεία: Anemon Hotel 5*  στη Σαμψούντα και Aksular Hotel 4* στη Τραπεζούντα.
• 5 Πρωινά και 5 γεύματα (μπουφέ)
• Μετακινήσεις με πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν.
• Φόροι αεροδρομίων και Διανυκτερεύσεων
• Ξεναγήσεις, περιηγήσεις όπως αναφέρονται στο πρόγραμμα.
• Ταξιδιωτική ασφάλιση (αστικής ευθύνης)
• Ελληνόφωνος ξεναγός• Ταξιδιωτική τσάντα
Στην Τουρκία ταξιδεύουμε με διαβατήριο σε ισχύ ή Ταυτότητα με λατινικούς χαρακτήρες.
Δεν περιλαμβάνονται:  Είσοδοι σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και οτιδήποτε αναγράφεται ως προαιρετικό
Η πολιτική των ακυρωτικών είναι η ακόλουθη:
●    Για ακύρωση θέσεως έως 70 ημέρες πριν την ημερομηνία αναχώρησης, δεν θα υπάρξουν ακυρωτικά.
●    Για ακύρωση θέσεως από 69 ως 30 ημέρες πριν την ημερομηνία αναχώρησης, θα υπάρξουν ακυρωτικά της τάξεως 30% της τιμής του πακέτου.
●    Για ακύρωση θέσεως από 29 ως 16 ημέρες πριν την ημερομηνία αναχώρησης, θα υπάρξουν ακυρωτικά της τάξεως 60% της τιμής του πακέτου.
●    Για ακύρωση θέσεως από 15  ημέρες ή λιγότερο πριν την ημερομηνία αναχώρησης ο ταξιδιώτης χρεώνεται ολόκληρο το ποσό της εκδρομής.
Δηλώσεις: Γραμματεία Πνευματικού Κέντρου Ευαγγελιστρίας (όπισθεν Ιερού Ναού), 
Τηλ.: 210 4125619, Email: [email protected].
* Το πρακτορείο διατηρεί το δικαίωμα, εάν καταστεί λόγος, να αλλάξει τη σειρά των ξεναγήσεων του προγράμματος είτε τις ώρες τους, χωρίς να αφαιρεθεί κάτι από αυτό.
Η εκδρομή πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ταξιδιωτικό Γραφείο Τουρισμού «Μυστακίδης Tours»