Ποιμαντική επίσκεψη στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς φοιτητών της Θεολογικής

«Καὶ δώσω ὑμῖν ποιμένας κατὰ τὴν καρδίαν μου, καὶ ποιμανοῦσιν ὑμᾶς ποιμαίνοντες μετ᾿ ἐπιστήμης» (Ιερ. 3, 15).

Στα πλαίσια διδασκαλίας του μαθήματος της «Συμβουλευτικής Ποιμαντικής», του Ζ’ εξαμήνου του Αναπληρωτή Καθηγητή της Συμβουλευτικής Ποιμαντικής και Ψυχολογίας, Πρωτοπρεσβύτερου του Οικουμενικού Θρόνου π. Αθανασίου Μελισσάρη, την 12η Ιανουαρίου 2023, ημέρα Πέμπτη και ώρα 09:30-13:00, πραγματοποιήθηκε ποιμαντική επίσκεψη στον ι. Ναό Ευαγγελιστρίας της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς.

Σε μια προσπάθεια εμπέδωσης του πρακτικού χαρακτήρα του μαθήματος (αφού ο σκοπός της ποιμαντικής επίσκεψης είναι η έμπνευση ποιμαντικής συνείδησης στους φοιτητές και η εκ του σύνεγγυς προσομοίωση με τομείς και εκφάνσεις του ποιμαντικού έργου), οι διδασκόμενοι είχαν την ευλογία να γίνουν κοινωνοί στην διεξαγωγή του επιτελούμενου έργου, το οποίο περιέγραψε ο π. Γεώργιος Γεωργακόπουλος. Η ενορία αποτελεί πρότυπο ποιμαντικής διακονίας (επιβεβαιώνοντας τη θεωρία με το παράδειγμα της πράξης) και στην παρουσίαση του έργου της αποκόμισαν το αποκορύφωμα της διαποίμανσης, που είναι η κατάφαση της ετερότητας, η θεραπεία των αναγκών του ανθρώπου με άξονα το Ποτήριο της Ζωής, υπερθεματίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, την εμβληματική περιγραφή της ποιμαντικής ως «τέχνης τεχνών και επιστήμης επιστημών» (Γρηγορίου Θεολόγου, Λόγος Β′, PG 35, 425A).

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του ι. Ναού οι φοιτητές/τριες πληροφορήθηκαν γιατις φιλανθρωπικές δραστηριότητες, την ποιμαντική μέριμνα, τα συσσίτια, και την εν γένει ποιμαντική φροντίδα για τις σωματικές ανάγκες των ποιμαινομένων καθώς και τη θεραπεία των πνευματικών αναγκών μέσω των εκδόσεων του Ι.Ναού με το φιλόξενο όνομα «Αρχονταρίκι» και του προγράμματος «Ενορία εν δράσει», στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιούνται δεκάδες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και ποικίλα επιμορφωτικά σεμινάρια, όπου καλούνται ειδικοί κάθε επιστήμης να καταθέσουν την δική τους γνώση και εμπειρία συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην πνευματική οικοδόμηση του ποιμνίου.

Κλείνοντας την παρουσίαση των ενοριακών ποιμαντικών δράσεων, ο π. Γεώργιος τόνισε την αξία του εθελοντισμού και εξήρε το ωφέλιμο της συνεργασίας Θεολογίας και Εκκλησίας, παρακίνησε τους φοιτητές να μη φοβηθούν να γίνουν και αυτοί συνεργοί στο έργο της ενορίας τους -το κατεξοχήν πεδίο της άσκησης της ποιμαντικής ευθύνης-, καθώς κάθε μικρή η μεγάλη πράξη που θεραπεύει το ανθρώπινο πρόσωπο αποτελεί πράξη ποιμαντική. Κατόπιν διένειμε έντυπο υλικό -στο οποίο περιγράφονται οι προαναφερόμενες δράσεις-, ημερολόγια καθώς και το βιβλίο του Στεφάνου Μίλεση «Τα θαύματα της πίστεως στον Πειραιά», εκδόσεις «Αρχονταρίκι».

Κατόπιν, ο π. Αθανάσιος ευχαρίστησε θερμά την ενορία στο πρόσωπο του π. Γεωργίου για την φιλοξενία και τον εμπεριστατωμένο ποιμαντικό λόγο του. Η αξία της επίσκεψης ανέδειξε τη σχέση, που αξίζει να αναπτύσσεται μεταξύ της ποιμαίνουσας Εκκλησίας και του ποιμαινόμενου λαού, η οποία έχει αναφορικότητα σε μία Χριστοκεντρικότητα της Ποιμαντικής.

Τέλος, ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με τους φοιτητές και η επίσκεψη έφθασε στο τέλος της με την υπόσχεση να πραγματοποιηθεί νέα στο εγγύς μέλλον.