ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: «Νεομάρτυρες, από τη σκλαβιά στον Ουρανό»

«…Η συνάντηση του Χριστιανισμού με το Ισλάμ –δύο κόσμων με διαφορετικές θεολογικές αφετηρίες– αποδείχθηκε αρκετές φορές οδυνηρή για τους χριστιανούς. Μέσα από τα νεομαρτυρολογικά κείμενα αλλά και από άλλες πηγές δηλώνεται ότι η αντιμαχία των δύο κόσμων δεν ήταν μόνο πάλη εξουσίας αλλά και θρησκευτικής επιρροής. Η πίστη εκατέρων διαχώριζε δύο ασύμβατους εν πολλοίς κόσμους, υψώνοντας ανάμεσά τους τείχη απομόνωσης, με το στοιχείο του θυμικού όχι σπάνια να κυριαρχεί στις σχέσεις τους. Οτιδήποτε δεν εξέφραζε τη διδασκαλία του «προφήτη» μπορούσε να θεωρηθεί προκλητικό από τους Τούρκους και κατά συνέπεια να διεγείρει παροξυσμό έχθρας, δικαιολογώντας απόλυτα ακόμα και τις ακραίες πράξεις.

Για τον συνεπή μουσουλμάνο βασικό θρησκευτικό καθήκον ήταν ο εξισλαμισμός των «απίστων» και αυτό φρόντιζε να το δηλώνει πολλαπλώς στον δημόσιο βίο. Έτσι εκμεταλλευόταν την οποιαδήποτε ευκαιρία για να κινηθεί εις βάρος των χριστιανών, συνήθως απλοϊκών και αδυνάμων ανθρώπων…

…Ο πραγματικός η ο υποτιθέμενος εξισλαμισμός για τους Τούρκους κριτές ήταν ένα γεγονός που δεν θα έπρεπε να παραβλεφθεί. Επομένως, εάν κάποιος εξωμότης δήλωνε μεταμέλεια, και άρα την πρόθεσή του να επανέλθει στον Χριστιανισμό, κατά την επιταγή του Κορανίου οι δικαστές ώφειλαν να επιβάλουν τη θανατική ποινή. Πριν όμως κατέβαλλαν ακόμα και απεγνωσμένες προσπάθειες να μεταπείσουν τους υπόδικους, υπενθυμίζοντας σε αυτούς τα νιάτα, την ομορφιά και οτιδήποτε άλλο γεννά ανθρώπινη ευτυχία –πλούτη, δόξα, τιμή, αξιώματα, το δέλεαρ του γάμου με κάποια όμορφη η πλούσια μουσουλμάνα, συγγενή τις περισσότερες φορές του κριτή– αφήνοντας τελευταία την επώδυνη υπενθύμιση των παιδιών και του/της συζύγου που θα άφηναν πίσω, αν επέλεγαν τον θάνατο. Ο πειρασμός ήταν μεγάλος, αλλά και η σταθερότητα των Νεομαρτύρων ισχυρή.»

Απόσπασμα από την εισαγωγή του Θεόδωρου Ξ. Γιάγκου στο νέο βιβλίο του Χαράλαμπου Β. Στεργιούλη «ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ» των εκδόσεων «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ».

«ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ»

Με το βιβλίο αυτό, σταθμό στην 15ετή εκδοτική τους δραστηριότητα, οι εκδόσεις «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» φέρνουν τους σύγχρονους νεοέλληνες σε επαφή με ένα μεγάλο πνευματικό και εθνικό κεφάλαιο: τους ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ!

Οι Νεομάρτυρες υπήρξαν ταυτόχρονα άγιοι της Εκκλησίας και ήρωες της Πατρίδας! Είναι αυτοί, που αρνήθηκαν να υποκύψουν στην αφόρητη πίεση του βάρβαρου Οθωμανού κατακτητή και να αλλαξοπιστήσουν!

Οι Νεομάρτυρες θυσιάστηκαν στη σύγκρουση της αγιότητας εναντίον της βαρβαρότητας, της αγάπης εναντίον του μίσους, της συγχώρεσης εναντίον της μισαλλοδοξίας.

Οι Νεομάρτυρες υπερασπίστηκαν στα δίσεκτα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς ένα ουράνιο πολίτευμα. Ανέδειξαν τη δύναμη του απλού και του αθώου ισχυρότερη από τη δύναμη του σφαγέα.

Διαβάζοντας το Συναξάρι των Αγίων αυτών, θωρακίζουμε μυστικά τις ψυχές μας με τη δύναμη της πίστης τους και το άρωμα της θυσίας τους.

Σε εποχές που ο φανατισμός χτυπά ξανά την πόρτα της ανθρωπότητας και η πατρίδα μας βρίσκεται ξανά ανάμεσα στις μυλόπετρες της ιστορίας, το βιβλίο αυτό μας καλεί να μιμηθούμε αγιασμένες ψυχές και να αναλάβουμε τις δικές μας πνευματικές ευθύνες.

Μαζί με το βιβλίο, προσφέρεται ως ΔΩΡΟ, CD με τα Απολυτίκια των Νεομαρτύρων.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Χαράλαμπος Β. Στεργιούλης, Φιλόλογος, Εκπαιδευτικός, Δρ Βυζαντινής Φιλολογίας, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στις 62 σελίδες της, ζωντανεύει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής της Τουρκοκρατίας και οι συνθήκες του μαρτυρίου τους.

Θεόδωρος Ξ. Γιάγκου, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΣΥΝΑΞΑΡΙ 227 ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ

Μαρία Τζερμπίνου-Μιχαλακοπούλου, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος Ορθοδόξου Ιεραποστολικού Σωματείου «Πειραϊκός Φάρος».

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Γιώργος Π. Μποζάς, Ζωγράφος, Αγιογράφος, Καθηγητής Εικαστικών στα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΩΝ (CD)

Πρωτοπρεσβύτερος Γρηγόριος Δ. Καραλής, Εφημέριος Ιερού Ναού Αγ. Βασιλείου Πειραιώς, Θεολόγος, Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στο Τμήμα «Βυζαντινή Μουσική-Ψαλτική Τέχνη» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Τό βιβλίο

«Νεομάρτυρες»

Από τη σκλαβιά στον ουρανό

τοῦ Χαράλαμπου Στεργιούλη

κυκλοφορεῖται

ἀπό τίς ἐκδόσεις

«ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ»

(τηλ.: 210 9310605).