ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: Νεομάρτυρας Ιωάννης ο Ναύκληρος

«…Στο άκουσμα των λόγων του Ιωάννη οι Τούρκοι οργίστηκαν. Είχαν μπροστά τους έναν απλό ναύκληρο που έδειχνε ότι δεν τους φοβόταν και ήταν έτοιμος να υποστεί τα πάντα για την αγάπη του Χριστού. Οργισμένοι καθώς ήταν, τον άρπαξαν δια της βίας και με σπρωξιές και χτυπήματα τον οδήγησαν μπροστά στον Τούρκο δικαστή με την κατηγορία ότι, ενώ είχε γίνει μουσουλμάνος, μετεστράφη πάλι στον Χριστιανισμό. Ο δικαστής πρόσταξε για μια ακόμη φορά να δείρουν αλύπητα τον Ιωάννη, ελπίζοντας πως θα καταφέρει αυτό που δεν κατάφεραν οι προηγούμενοι ξυλοδαρμοί. Όταν όμως αντιλήφθηκε πως ο Μάρτυρας παραμένει σταθερός στην πίστη του, έδωσε την εντολή να τον κάψουν ζωντανό.

Και πραγματικά έτσι έγινε. Την Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδος του 1669, την πιο λαμπρή εβδομάδα για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς και την ημέρα που τελείται η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής και η ανάμνηση των εγκαινίων του ναού της Υπεραγίας Θεοτόκου στην Κωνσταντινούπολη (γνωστός ως Παναγία του Μπαλουκλί), οι Τούρκοι άναψαν φωτιά και τον έκαψαν, όπως είχαν κάψει νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη τον άγιο Μιχαήλ τον εκ Γρανίτσης († 21 Μαρτίου 1544) και στη Λάρισα τον οσιομάρτυρα Δαμιανό († 14 Φεβρουαρίου 1568). Και έγινε με το μαρτύριό του ο Ιωάννης, όπως και οι άλλοι δύο πυρποληθέντες, «θυσία καθαρά, και άμωμος εις τον Χριστόν», αξιούμενος της Επουρανίας Βασιλείας»

Απόσπασμα από το  νέο βιβλίο του Χαράλαμπου Β. Στεργιούλη «ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ» των εκδόσεων «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ».

«ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ, ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΛΑΒΙΑ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ»

Με το βιβλίο αυτό, σταθμό στην 15ετή εκδοτική τους δραστηριότητα, οι εκδόσεις «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ» φέρνουν τους σύγχρονους νεοέλληνες σε επαφή με ένα μεγάλο πνευματικό και εθνικό κεφάλαιο: τους ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ!

Οι Νεομάρτυρες υπήρξαν ταυτόχρονα άγιοι της Εκκλησίας και ήρωες της Πατρίδας! Είναι αυτοί, που αρνήθηκαν να υποκύψουν στην αφόρητη πίεση του βάρβαρου Οθωμανού κατακτητή και να αλλαξοπιστήσουν!

Οι Νεομάρτυρες θυσιάστηκαν στη σύγκρουση της αγιότητας εναντίον της βαρβαρότητας, της αγάπης εναντίον του μίσους, της συγχώρεσης εναντίον της μισαλλοδοξίας.

Οι Νεομάρτυρες υπερασπίστηκαν στα δίσεκτα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς ένα ουράνιο πολίτευμα. Ανέδειξαν τη δύναμη του απλού και του αθώου ισχυρότερη από τη δύναμη του σφαγέα.

Διαβάζοντας το Συναξάρι των Αγίων αυτών, θωρακίζουμε μυστικά τις ψυχές μας με τη δύναμη της πίστης τους και το άρωμα της θυσίας τους.

Σε εποχές που ο φανατισμός χτυπά ξανά την πόρτα της ανθρωπότητας και η πατρίδα μας βρίσκεται ξανά ανάμεσα στις μυλόπετρες της ιστορίας, το βιβλίο αυτό μας καλεί να μιμηθούμε αγιασμένες ψυχές και να αναλάβουμε τις δικές μας πνευματικές ευθύνες.

Μαζί με το βιβλίο, προσφέρεται ως ΔΩΡΟ, CD με τα Απολυτίκια των Νεομαρτύρων.

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Χαράλαμπος Β. Στεργιούλης, Φιλόλογος, Εκπαιδευτικός, Δρ Βυζαντινής Φιλολογίας, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής.

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στις 62 σελίδες της, ζωντανεύει το ιστορικό πλαίσιο της εποχής της Τουρκοκρατίας και οι συνθήκες του μαρτυρίου τους.

Θεόδωρος Ξ. Γιάγκου, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΣΥΝΑΞΑΡΙ 227 ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ

Μαρία Τζερμπίνου-Μιχαλακοπούλου, Εκπαιδευτικός, Πρόεδρος Ορθοδόξου Ιεραποστολικού Σωματείου «Πειραϊκός Φάρος».

ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Γιώργος Π. Μποζάς, Ζωγράφος, Αγιογράφος, Καθηγητής Εικαστικών στα Εκπαιδευτήρια της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΩΝ (CD)

Πρωτοπρεσβύτερος Γρηγόριος Δ. Καραλής, Εφημέριος Ιερού Ναού Αγ. Βασιλείου Πειραιώς, Θεολόγος, Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στο Τμήμα «Βυζαντινή Μουσική-Ψαλτική Τέχνη» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Τό βιβλίο

«Νεομάρτυρες»

Από τη σκλαβιά στον ουρανό

τοῦ Χαράλαμπου Στεργιούλη

κυκλοφορεῖται

ἀπό τίς ἐκδόσεις

«ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ»

(τηλ.: 210 9310605).