9ος χρόνος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει..» Το πρόγραμμα

Συμπληρώθηκαν 9 χρόνια, από τη στιγμή που άρχισε να λαμβάνει σάρκα και οστά, το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα με τον παράδοξο  – για κάποιους – τίτλο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Είναι δύσκολο να μιλάει κανείς για κάτι το οποίο είναι ζωντανό και μεγαλώνει, όπως μεγαλώνει η ίδια η  ζωή. Αυτό ισχύει και για μια προσπάθεια αγαπημένη, που χρόνο με το χρόνο καταξιώνεται και μεγαλώνει, όπως είναι το «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

9η χρονιά λοιπόν. Μια χρονιά διαφορετική, παράξενη, πρωτόγνωρη! Με το φόβο και την ανασφάλεια, να έχουν κυκλώσει τις ζωές μας, εγκλωβίζοντάς μας σε ένα καθεστώς συνεχούς απειλής.

Αρκούσε ένας ιός, για να γκρεμίσει τα τείχη της υποτιθέμενης αυτάρκειάς μας, να μας καταστήσει ευάλωτους στο άγνωστο και επιφυλακτικούς απέναντι στους ανθρώπους ακόμη και τους πολύ κοντινούς μας.

Η μέριμνα για την προστασία της υγείας, της δικής μας και των άλλων, είναι αδιαπραγμάτευτη. Αλλά και η υπέρβαση του φόβου, είναι ένας αγώνας καθημερινός που αξίζει κανείς να τον αναλάβει για να μην καταντήσει η ζωή μας, απλώς επιβίωση.

Και είναι ξανά η ώρα που όλοι έχουμε ανάγκη έναν λόγο παρηγορητικό, στηρικτικό, πατρικό, αδελφικό. Όχι ως επίφαση εφησυχασμού, αλλά ως εκκίνηση για να ζωντανέψουμε ξανά τη ζωή μας!

Και εδώ έρχεται η Ενορία μας, να μας κάνει τη δική της πρόταση. Και μία Ενορία που δρα, είναι μία Ενορία ζωντανή. Δεν εγκλωβίζεται σε κάποιο διοικητικό σχήμα, ούτε σε κάποιο ωράριο, αλλά επιλέγει να ανοίγεται!

Οι δράσεις τού «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» έχουν χαρακτηριστεί διαχρονικά,  σημαντικές. Γιατί είναι παραπεμπτικές, γιατί έχουν την ευαισθησία και             την θέληση να δείχνουν συνέχεια την Βασιλεία των ουρανών. Και γι᾽ αυτό, όταν η Ενορία είναι παραπεμπτική, δηλαδή τολμάει να λέει «έλα να δεις», τότε επιτελεί τον σκοπό της.

Το «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» είναι οι άνθρωποι που συμμετέχουν. Κληρικοί και λαϊκοί, επιστήμονες και μη, πρόσωπα με γνώσεις, δεξιότητες και εμπειρίες διαφορετικές και ποικίλες. Που, αποδέχθηκαν την πρόσκληση, το χάρισμα και τις δυνατότητες  που τους έδωσε ο Θεός, να τα μοιραστούν με όλους.

Κι έτσι εδώ, μπορεί να βρει κανείς τον πνευματικό λόγο που θα τον στηρίξει, να καταφύγει στην ιστορία και τον πολιτισμό, για να νοηματοδοτηθεί η καθημερινότητά του, να αφήσει την τέχνη να αλαφρώσει το νου και να ευφρανθεί η καρδιά του, να γνωρίσει ανθρώπους που έγραψαν και γράφουν ιστορία, να μάθει για πράγματα που αγνοούσε, να ζήσει την λατρεία του ζωντανού μας Θεού. Και τόσα ακόμη, που γεμίζουν όλες τις ημέρες που διαρκεί το τρίμηνο πρόγραμμα.

Σε όλη αυτήν την προσπάθεια, σύμμαχος και το διαδίκτυο. Ειδικά τώρα, που οι περιορισμοί δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού ακροατηρίου, η ζωντανή καθημερινή διαδικτυακή μετάδοση όλων των εκδηλώσεων, μέσα από το κανάλι του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» στο YouTube (αναζήτηση: synodoiporia), θα μας φέρει όλους κοντά, όπου κι αν είμαστε, όποιοι κι αν είμαστε.

Παράλληλα, τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί από διάφορα μέρη, θα μεταδίδουν όπως και το κάνουν τα τελευταία χρόνια, σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες του προγράμματός τους, εκδηλώσεις του «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Ενδεικτικά αναφέρουμε τους τηλεοπτικούς σταθμούς ATLAS TV με έδρα την Θεσσαλονίκη, VOLCANO TV με έδρα τη Σαντορίνη, ΗΛΕΚΤΡΑ TV με έδρα την Κόρινθο, ΛΥΧΝΟΣ TV με έδρα την Πάτρα, STAR TV με έδρα την Κοζάνη, ΑΧΕΛΩΟΣ TV και έδρα το Αγρίνιο, ΘΑΡΡΙ TV  με έδρα τη Ρόδο, SAMOS TV με έδρα το Βαθύ, ALERT TV με έδρα την Αθήνα, HELLENIC TV με έδρα το Λονδίνο κ.ά.

9η χρονιά λοιπόν και με την Χάρη του Θεού συνεχίζουμε.

Με δεκάδες καθημερινές ευκαιρίες, δραστηριότητες και εκδηλώσεις, που θα φέρουν ξανά την ελπίδα, στο προσκήνιο της ζωής μας!

 

Το πρόγραμμα σε μορφή PDF

 

———– ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ———–

Κυριακή  27  Σεπτεμβρίου  2020           7.30 μ.μ.

Επίσημη έναρξη του Προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ…».

Επίσημη έναρξη του κύκλου διαλέξεων του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώςμε θέμα: «Ιστορικές αλήθειες και προβληματισμοί στο κατώφλι της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821».

Αγιασμός υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Κεντρική ομιλία από την Αρχοντία Παπαδοπούλου, Φιλόλογο – Ιστορικό   – Πρόεδρο της Ενώσεως Μαγνησίας Μικράς Ασίας.

Δευτέρα  28  Σεπτεμβρίου  2020           7.30 μ.μ.

«Ενοριακό Αρχονταρίκι»

«Είμαστε όντως ευαίσθητοι;»

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Τσιμούρης, Θεολόγος θα συζητήσει με τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Σχοινά, Θεολόγο.

Τρίτη  29  Σεπτεμβρίου  2020                 7.30 μ.μ.

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα»                

Σειρά διαλέξεων του εικαστικού – συγγραφέα Βαγγέλη Παππά

Ο Βαγγέλης Παππάς, με την ευκαιρία της μεγάλης επετείου για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, θα δώσει μια σειρά διαλέξεων που θα διαρκέσουν από τον Σεπτέμβριο του 2020 και θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2021. «Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα» σημαίνει πως αποκαθιστώ την γνώση μέσα μου, και κυρίως την γνώση εκείνη που μας αφαιρέθηκε ή παραχαράκτηκε εσκεμμένα τις τελευταίες δεκαετίες, ώστε να γιορτάσω ουσιαστικά και σε βάθος το γεγονός της εθνικής παλιγγενεσίας. Η ιστορία, η τέχνη, η πίστη, οι πατροπαράδοτες παραδόσεις μας, η αδιάπαυστη συνέχεια της γλώσσας και το ύφος των Ελλήνων θα παρουσιαστούν μέσα από την αποκωδικοποίηση των μύθων, τις μεγάλες προσωπικότητες του γένους, τα ιστορικά γεγονότα, και τον πολιτισμό που κυριολεκτικά άλλαξε την μορφή της δυτικής σκέψης για πάντα.

«Η αποκωδικοποίηση του ελληνικού μύθου» Μέρος 1ο

Εισαγωγή. Η έννοια του ελληνικού μύθου. Μύθος και τέχνη. Μύθος και θρησκεία. Μύθος και ιστορία. Ιδιοτυπίες και η ακτινοβολία του ελληνικού μύθου.

Τετάρτη  30  Σεπτεμβρίου  2020           7.00 μ.μ.

Παράκληση προς τιμήν της Παναγίας Βηματάρισσας.

Ομιλία με θέμα «Η σταυρική μεταμόρφωση του ανθρώπου».

Ομιλητής ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Βασιλάκος, Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.

Πέμπτη  1  Οκτωβρίου  2020                  7.30 μ.μ.

«Ένα τραγούδι όλη η Ελλάδα»

Με τον Γιώργο Σαμπαριώτη.

Συμμετέχουν:

 • Φωνή: Γιώργος Σαμπαριώτης
 • Κιθάρα: Λευτέρης Συμιανάκης
 • Μπουζούκι – Τζουράς: Λάμπρος Πανταζόπουλος
 • Ντραμς: Παναγιώτης Τσουκαλάς
 • Πιάνο: Μαρία Κάτσαρη

Παρασκευή  2  Οκτωβρίου  2020          7.30 μ.μ.

«Η πραγματική ιστορία του Ναού της Αγίας του Θεού Σοφίας».

Η περίπτωση της Αγίας Σοφίας συγκεντρώνει όχι μονάχα τον θαυμασμό αλλά και το δέος των ερευνητών ανά τους αιώνες.

Ο Βαγγέλης Παππάς (Εικαστικός – Συγγραφέας) θα παρουσιάσει με τρόπο απλό το πνευματικό βάθος της Αγίας Σοφίας μέσα από την ιστορία της, αλλά και την απαράμιλλη αξία των αρχιτεκτονικών της επιτευγμάτων.            Ένα ταξίδι συγκινήσεων και κατάνυξης από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου και του Ιουστινιανού έως την Άλωση της Πόλεως και τις μέρες μας.

Παρασκευή  2  Οκτωβρίου  2020          9.30 μ.μ. 

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη, Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Διονυσίου αρεοπαγίτου ιερομάρτυρος, επισκόπου και πολιούχου Αθηνών.

Θα κηρύξει ο Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Παπασταύρου, Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Σάββατο  3  Οκτωβρίου  2020              10.30 π.μ.

Αγιασμός ενάρξεως Κατηχητικών Σχολείων.

Σάββατο  3  Οκτωβρίου  2020                7.30 μ.μ.

«Μείναμε σπίτι…»

Ο Πολιτιστικός Όμιλος ΔΩΔΩΝΗ θα πραγματοποιήσει μουσικοχορευτική παράσταση με θεατρικά δρώμενα σατιρίζοντας την επικαιρότητα.

Υπεύθυνος εκδήλωσης: O χοροδιδάσκαλος Γιώργος Γκολέμης

Σκηνοθεσία: Χρήστος Τσιλογιάννης

Σάββατο  3  Οκτωβρίου  2020                 9.30 μ.μ. 

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη,  Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Θα κηρύξει ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Γιαννόπουλος, Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Κυριακή  4  Οκτωβρίου  2020                 9.30 π.μ.

Εκδήλωση Μνήμης για τον Στρατηγό Νικηταρά

Με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, της Αδελφότητας Τουρκολεκαίων ο «Νικηταράς» και τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου η «Ενότητα» θα πραγματοποιηθεί Εκδήλωση Μνήμης αφιερωμένη στο Στρατηγό Νικηταρά, 171 χρόνια από το θάνατό του.

Στην ακολουθία του Όρθρου και στη Θεία Λειτουργία θα χοροστατήσει, θα ιερουργήσει και θα μιλήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας θα ψαλεί από τον Σεβασμιώτατο Δέηση στην προτομή του ήρωα στον περίβολο του Γηροκομείου Πειραιώς, παραπλεύρως του Ιερού Ναού.

Κυριακή  4  Οκτωβρίου  2020                 7.30 μ.μ.

Τεχνητή Νοημοσύνη – Ένα χρήσιμο εργαλείο

Ψύχραιμη προσέγγιση στις ευκαιρίες για ενίσχυση των ανθρώπινων δυνατοτήτων.

Συμμετέχουν:

 • Σέργιος Θεοδωρίδης, Ομότιμος καθηγητής Επεξ. Σημάτων και Μάθησης Μηχανής Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών ΕΚΠΑ
 • Παναγιώτης Ζουμπούλης, Επικ. Καθηγητής Ορθοπαιδικής – Διευθυντής Κλινικής Παραμορφώσεων Σπονδυλικής Στήλης Νοσοκομείο Metropolitan
 • Έλενα Παναρίτη, Θεσμικός οικονομολόγος – CEO και Ιδρύτρια του Thought4Action.org και
 • Μιχάλης Κωνσταντινίδης, Διευθ. Σύμβουλος της METIS Cyberspace Technologies (Internet of Things in Ship Management)

Συντονίζει: η Δρ. Αθηνά Τοκατλίδου  (Ph.D. in Artificial Intelligence).

Δευτέρα  5  Οκτωβρίου  2020                7.30 μ.μ.

«Ενοριακό Αρχονταρίκι»     

«Η διαχρονική αξία του Βυζαντινού πολιτισμού»

Ο Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογίας – Μουσικολόγος – Συγγραφέας, θα συζητήσει με τον Προκόπιο Παυλόπουλο, πρ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρίτη  6  Οκτωβρίου  2020                   10.00 π.μ. 

«…Την ευπρέπειαν του οίκου σου»

Πρόσκληση εθελοντικού καθαρισμού του Ιερού Ναού. Ας προσφέρουμε λίγο περίσσευμα από τον ελεύθερό μας χρόνο και πολύ μεράκι.

Τρίτη  6  Οκτωβρίου  2020                      7.30 μ.μ.

Προβολή της ταινίας «Η δύναμη της πίστης » (διάρκεια 1.50’)

Τετάρτη  7  Οκτωβρίου  2020                 7.00 μ.μ.

Παράκληση προς τιμήν της Παναγίας Βηματάρισσας.

Ομιλία με θέμα «Βρίσκοντας την ηρεμία μέσα μας…».

Ομιλητής ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χαράλαμπος Λίβυος Παπαδόπουλος Ιεράς Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας Κρήτης.

Τετάρτη  7  Οκτωβρίου  2020                 8.30 μ.μ.

Ακολουθία Ιερού Ευχελαίου

Πέμπτη  8  Οκτωβρίου  2020                  7.30 μ.μ.

Μουσική παράσταση: «Αφιέρωμα στο ακριτικό τραγούδι»

Με τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρίστο Κυριακόπουλο και τους συνεργάτες του.

Ο π. Χρίστος αθόρυβα και συστηματικά, συνεχίζει την παράδοση των ανθρώπων της Εκκλησίας, που συντρέχουν στην διάσωση και ενίσχυση των αγνών πατρώων θεσμών πέραν των λειτουργικών και ποιμαντικών καθηκόντων τους.

Πέμπτη  8  Οκτωβρίου  2020                  9.30 μ.μ.

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη,  Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Ιακώβου αποστόλου, υιού του Αλφαίου. Αβραάμ του δικαίου.

Θα κηρύξει ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Λεωνίδας Αθανασούλας, Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Παρασκευή  9  Οκτωβρίου  2020          7.30 μ.μ.

«Ελεύθεροι διάλογοι»                      

Μία συνάντηση ευθύνης με λόγο και ανταλλαγή ιδεών.

Συζητούν:

 • Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Κοντογιάννης, Εφημέριος Ιπποκρατείου Νοσοκομείου και Υπεύθυνος του «Συλλόγου Εθελοντικής Διακονίας Ασθενών» και
 • Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Βασιλάκος, Θεολόγος – Διευθυντής Ραδιοφωνικού Σταθμού «Βοιωτική Εκκλησία».

Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2020             7.30 μ.μ.

Μουσική παράσταση: «Από τις πατρίδες της καθ᾽ ημάς Ανατολής»

Από τους Δροσουλίτες με το συγκρότημα «Smyrna Seti».

 

Σάββατο  10  Οκτωβρίου  2020             9.30 μ.μ. 

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη,  Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

(Δ´ Λουκά). Των θεοφόρων πατέρων της εν Νικαία ζ´ Οικουμενικής Συνόδου.

Θα κηρύξει ο Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Παναγιωτόπουλος, Ιεράς Μητροπόλεως Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού.

Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2020              7.15 μ.μ.

Ομιλία από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς Αρχιμανδρίτη π. Ιερόθεο Αργύρη.

Προηγείται Ιερά Παράκληση προς τιμήν του Αγίου Λουκά του ιατρού.

Κυριακή  11  Οκτωβρίου  2020              7.30 μ.μ.

Τιμητική εκδήλωση για τον Δρα Δημήτριο Καραμπερόπουλο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 ετών έρευνας στην Ιστορία της Ιατρικής και στον Ρήγα Βελεστινλή.

Συμμετέχουν:

 • Γεώργιος Λεοντσίνης, Ομότιμος Καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
 • Νικόλαος Α.Ε. Καλοσπύρος, Επισκέπτης Καθηγητής Πανεπιστημίου (Ιστορία και Ερευνητική της Κλασσικής Φιλολογίας) και
 • Αργυρούλα Δουλγέρη – Ιντζεσίλογλου, Δρ Αρχαιολογίας, επί τιμή Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.

Συντονίζει: ο Νίκος Δ. Σαμπαζιώτης, Υπεύθυνος εκδόσεων «ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ».

Δευτέρα  12  Οκτωβρίου  2020              7.30 μ.μ.

«Ενοριακό Αρχονταρίκι»     

«Ο ρόλος των γονέων στην ανάπτυξη της υγιούς και της ναρκισσιστικής αγάπης»

Ο Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογίας – Μουσικολόγος – Συγγραφέας, θα συζητήσει με τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Νεκτάριο Κάνια, Υπεύθυνο Σχολής Γονέων Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου.

Τρίτη  13  Οκτωβρίου  2020                    7.30 μ.μ.

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα»                

Σειρά διαλέξεων του εικαστικού – συγγραφέα Βαγγέλη Παππά

«Η αποκωδικοποίηση του ελληνικού μύθου» Μέρος 2ο

Ιστορικοί, πολιτικοί και ηρωικοί μύθοι. Η ερμηνεία των μύθων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα: Από τον Όμηρο έως τους τραγικούς ποιητές, κι από τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, τους Επικούρειους και τους Στωικούς φιλοσόφους μέχρι την Αναγέννηση. Η ψυχαναλυτική ερμηνεία των ελληνικών μύθων κατά τον 20ο αιώνα.

Τετάρτη  14  Οκτωβρίου  2020               7.00 μ.μ.

Παράκληση προς τιμήν της Παναγίας Βηματάρισσας.

Ομιλία με θέμα «Η αποκάλυψις».

Ομιλητής ο Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Αεράκης, Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας.

Πέμπτη  15  Οκτωβρίου  2020                7.30 μ.μ.

«Σκοποί του τόπου μας»

Συμμετέχουν:

 • Κλαρίνο: Θανάσης Δημητρόπουλος
 • Βιολί: Στέφανος Ρίζος
 • Λαούτο: Χάρης Καφετσής
 • Κρουστά: Φίλιππος Πουρπουτίδης
 • Τραγούδι: Άγγελος Ρίζος.

Παρασκευή  16  Οκτωβρίου  2020        7.30 μ.μ.

«Ελεύθεροι διάλογοι»

Μία συνάντηση ευθύνης με λόγο και ανταλλαγή ιδεών.

Συζητούν:

 • Κατερίνα Τζωρτζακάκη, Ψυχολόγος – Συγγραφέας και
 • Γεωργία Τσούμπα, Ψυχολόγος – Συγγραφέας.

Παρασκευή  16  Οκτωβρίου  2020        9.30 μ.μ. 

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη,  Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Θα κηρύξει ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρίστος Χριστοδούλου, Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Σάββατο  17  Οκτωβρίου  2020             7.30 μ.μ.

Παρουσίαση του Εργαστηρίου Εικαστικού Κοσμήματος με Πολυμερή Πηλό

Το εξαιρετικά πολυμορφικό αυτό υλικό, έχει γίνει πολύ δημοφιλές στους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο, με συνέπεια να εμφανίζονται συνεχώς πολλά νέα εργαλεία, υλικά και τεχνικές. Είναι εύχρηστο, μη τοξικό, κατάλληλο ακόμα και για παιδιά. Προσφέρεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, συνεργάζεται με πολλά άλλα υλικά, και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα παρουσιάσουμε πολλά δείγματα των δυνατοτήτων του  και των μορφών του. Επιπλέον θα δείξουμε πως, με απλές τεχνικές, ελάχιστα εργαλεία και μικρό κόστος, μπορούμε να φιλοτεχνήσουμε μια ποικιλία από:  • κοσμήματα (κυρίως) • διακοσμητικά αντικείμενα • μινιατούρες • αξεσουάρ.

Μια δημιουργική δραστηριότητα, που επί χρόνια στο Δημιουργικό Εργαστήριο Πολυμερούς Πηλού, μετατρέπει μια ομάδα ανθρώπων σε μια χαρούμενη παρέα.

Σάββατο  17  Οκτωβρίου  2020             9.30 μ.μ. 

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη,  Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Θα κηρύξει ο Αρχιμανδρίτης π. Μάρκελλος Καμπάνης, Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Κυριακή  18  Οκτωβρίου  2020              7.30 μ.μ.

«Από τον Ευγένιο Βούλγαρη έως τον Άγ. Κοσμά τον Αιτωλό»

Ο εκπαιδευτικός ρόλος της Ορθοδοξίας κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας

Σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Πειραιώς.

Ομιλητής:

 • Γεώργιος Καραμπελιάς, Συγγραφέας – Εκδότης του περιοδικού «ΑΡΔΗΝ».

Συντονίζει: ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Π. Παναγιώτης Χαρατζόπουλος, Φυσικός Msc, MEd.

Δευτέρα  19  Οκτωβρίου  2020              7.30 μ.μ.

«Ενοριακό Αρχονταρίκι»

«Τα αδύνατα τοις ανθρώποις δυνατά παρά τω Θεώ»

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Τσιμούρης, Θεολόγος θα συζητήσει με τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Χριστόδουλο Μπίθα, Συγγραφέα, Απόφοιτο του Οικονομικού Τμήματος της Νομικής και της Θεολογικής Σχολής.

Δευτέρα  19  Οκτωβρίου  2020              9.30 μ.μ. 

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη,  Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Θα κηρύξει ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Σαχτούρης, Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Τρίτη  20  Οκτωβρίου  2020                    7.30 μ.μ.

Προβολή της ταινίας «Συνέντευξη με το Θεό » (διάρκεια 1.32’)

Τετάρτη  21  Οκτωβρίου  2020               7.00 μ.μ.

Παράκληση προς τιμήν της Παναγίας Βηματάρισσας.

Ομιλία με θέμα «Ο δούλος των δούλων του Θεού, ο Χριστόδουλος».

Ομιλητής ο Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Κατερίνας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Πέμπτη  22  Οκτωβρίου  2020                7.30 μ.μ.

«Με κιθάρες και βιολιά… τραγούδια ελλήνων συνθετών»

Εμπνευσμένοι από τους έλληνες συνθέτες η Ορχήστρα Εγχόρδων Νέων Πειραιά και η Santa Barbara Guitar Orchestra σας προσκαλούν σε ένα όμορφο ταξίδι άκρως ελληνικό. Θα ακουστούν τραγούδια των συνθετών Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκη, Μίμη Πλέσσα, Μάρκου Βαμβακάρη, Ηλία Ανδριόπουλου, ενορχηστρωμένα για τις πολυμελείς ορχήστρες.

Υπεύθυνη Ορχήστρας Εγχόρδων Νέων Πειραιά η μουσικοπαιδαγωγός Σταυρούλα Μέντη και υπεύθυνος της Santa Barbara Guitar Orchestra ο Μαέστρος και Καθηγητής Κιθάρας Αλέξανδρος Παπαρίζος.

Συμμετέχει ο Καθηγητής Κιθάρας Σπύρος Κουκάκης.

Παρασκευή  23  Οκτωβρίου  2020        7.30 μ.μ.

«Ελεύθεροι διάλογοι»                      

Μία συνάντηση ευθύνης με λόγο και ανταλλαγή ιδεών.

Συζητούν:

 • Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βενετσιάνος, Θεολόγος – Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών και
 • Αρχιμανδρίτης π. Ιωσήφ Κουτσούρης , Θεολόγος.

Σάββατο  24  Οκτωβρίου  2020               7.30 μ.μ.

Μουσική παράσταση: «Πρώτα για την πατρίδα μου»

Κρητική μουσική και τραγούδια από τους Δροσουλίτες.

Σάββατο  24  Οκτωβρίου  2020              9.30 μ.μ. 

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη,  Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Θα κηρύξει ο Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Παπασταύρου, Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Κυριακή  25  Οκτωβρίου  2020              7.30 μ.μ.

«Ενοριακό Αρχονταρίκι»     

«Εκ βαθέων»

Ο Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογίας – Μουσικολόγος – Συγγραφέας, σε ελεύθερη συζήτηση με τον Σταμάτη Σπανουδάκη, Μουσικοσυνθέτη.

Δευτέρα  26  Οκτωβρίου  2020              7.30 μ.μ.

«Ενοριακό Αρχονταρίκι»     

«Μωυσέως ωδή»

Ο Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογίας – Μουσικολόγος – Συγγραφέας, θα συζητήσει με τον Χρίστο Τσιαμούλη, Μουσικοσυνθέτη – Ερμηνευτή.

Τρίτη  27  Οκτωβρίου  2020                    7.30 μ.μ.

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα»                

Σειρά διαλέξεων του εικαστικού – συγγραφέα Βαγγέλη Παππά

«Ελληνική αρχαιότητα» Μέρος 1ο

Από τον Μινωικό πολιτισμό έως την Αρχαϊκή εποχή. Ιστορία των πόλεων. Τέχνη. Πολιτική. Η πατρώα θρησκεία των Ελλήνων. Το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας.

Τρίτη 27  Οκτωβρίου  2020                     9.30 μ.μ. 

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη,  Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Θα κηρύξει ο Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Παπασταύρου, Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Τετάρτη  28  Οκτωβρίου  2020               7.00 μ.μ.

Παράκληση προς τιμήν της Παναγίας Βηματάρισσας.

Ομιλία με θέμα «Οι λογισμοί…».

Ομιλητής ο Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ψωΐνος, Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Πέμπτη  29  Οκτωβρίου  2020                7.30 μ.μ.

Αφιέρωμα στους Ηπειρώτες ανά την Ελλάδα

Ο Χορευτικός Όμιλος Ελληνικής Παράδοσης «Ο Σταυραετός» παρουσιάζει τοπικές φορεσιές και αντιπροσωπευτικούς χορούς από την  Ήπειρο.

Επιμέλεια λαογραφικού υλικού και διδασκαλία χορών: Κώστας Τσαπρούνης.

 

Παρασκευή  30  Οκτωβρίου  2020        7.30 μ.μ.

«Ελεύθεροι διάλογοι»                      

Μία συνάντηση ευθύνης με λόγο και ανταλλαγή ιδεών.

Συζητούν:

 • Αρχιμανδρίτης π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, Θεολόγος – Κοινωνιολόγος – Πρωτοσύγκελλος Ι. Μητρ. Σισανίου και Σιατίστης και:
 • Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Βασιλάκος, Θεολόγος – Διευθυντής Ραδιοφωνικού Σταθμού «Βοιωτική Εκκλησία».

Σάββατο  31 Οκτωβρίου  2020              7.30 μ.μ.

«Μουσικός περίπατος»

Με τη Νεανική Μπάντα του Ιερού Ναού Αγίου Θωμά Αμπελοκήπων.

Σάββατο  31  Οκτωβρίου  2020 9.30 μ.μ. – 0.30 π.μ.

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη,  Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Θα κηρύξει ο Αρχιμανδρίτης π. Συμεών Βενετσιάνος, Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Κυριακή  1  Νοεμβρίου  2020                 7.30 μ.μ.

«Άννα Σαμπαζιώτου, η ανοιχτή αγκαλιά!»

Μνήμη – οφειλή σε πρότυπο χριστιανικής βιοτής.

Συμμετέχουν:

 • Ναυσικά Ιεσσαί – Κασιμάτη, Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας
 • Ελένη Σαμπαζιώτου – Καραμπέτσου, Εκπαιδευτικός και
 • Πρεσβυτέρα Σοφία Κουτσούρη – Δορμπαράκη, Φιλόλογος

Συντονίζει ο Δημήτρης Β. Σαμπαζιώτης, Εκπαιδευτικός.

Δευτέρα  2  Νοεμβρίου  2020                7.30 μ.μ.

«Ενοριακό Αρχονταρίκι»     

«Η ζωή είναι δύσκολη!»

Ο Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογίας – Μουσικολόγος – Συγγραφέας, θα συζητήσει με τον Φαίδωνα Καλοτεράκη, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων – Μουσικός.

Τρίτη  3  Νοεμβρίου  2020                      7.30 μ.μ.

Προβολή της ταινίας «Hoovey» (διάρκεια 1.30’)

Τετάρτη  4  Νοεμβρίου  2020                 7.00 μ.μ.

Παράκληση προς τιμήν της Παναγίας Βηματάρισσας.

Ομιλία με θέμα «Τα άγια σφραγίσματα».

Ομιλητής ο Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Αεράκης, Ι. Μητροπόλεως Νικαίας.

Τετάρτη  4  Νοεμβρίου  2020                 8.30 μ.μ.

Ακολουθία Ιερού Ευχελαίου

Πέμπτη  5  Νοεμβρίου  2020                  7.30 μ.μ.

Μουσική παράσταση: «Ας ερχόσουν για λίγο…»

Αφηγήσεις, ανέκδοτες φωτογραφίες και video, από το ημερολόγιο της Σοφίας Βέμπο και του Μίμη Τραϊφόρου.

 • Κείμενα – Παρουσίαση: Από τον ανιψιό τους Βασίλη Τραϊφόρο
 • Καλλιτεχνική διεύθυνση – Τραγούδι: Ζαννέτα Καλοσκάμη
 • Χορευτικά Σύνολα: Από το Κέντρο Πολιτισμού «ΑΡΓΩ»
 • Τραγουδούν: Δέσποινα Χειλά, Λαμπρινή Γκότση, Αφροδίτη Βούλτσου, Πάτροκλος Λεβαδίτης,
 • Συμμετέχει: το «Αρχείο Ελληνικών Γραμμάτων» του Γεωργίου Λεβιθόπουλου.

Παρασκευή  6  Νοεμβρίου  2020          7.30 μ.μ.

«Ελεύθεροι διάλογοι»

Μία συνάντηση ευθύνης με λόγο και ανταλλαγή ιδεών.

Συζητούν:

 • Γεώργιος Ρακκάς , Δρ Κοινωνιολογίας και
 • Μανώλης Εγγλέζος – Δεληγιαννάκης, Δικηγόρος – Ερευνητής .

Σάββατο  7  Νοεμβρίου  2020                7.30 μ.μ.

«Άσπρα καράβια τα όνειρά μας…» Αφιέρωμα στο Νέο Κύμα

Με το Φωνητικό Σύνολο Ι. Ναού Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

Διευθύνει η Μαέστρος Μαρία Κάτσαρη

Την Χορωδία συνοδεύουν:

 • Κιθάρα: Λευτέρης Συμιανάκης
 • Μπουζούκι – Τζουράς: Λάμπρος Πανταζόπουλος
 • Κρουστά: Δημήτρης Παμπουλάκης
 • Πιάνο: Μαρία Κάτσαρη
 • Αφήγηση: Δημήτρης Τσούνης

Σάββατο  7  Νοεμβρίου  2020                9.30 μ.μ. – 0.30 π.μ.

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη,  Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Θα κηρύξει ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Σχοινάς, Ι. Α. Αθηνών.

Κυριακή  8  Νοεμβρίου  2020                 7.30 μ.μ.

Μητροπολίτης Αχελώου κυρός Ευθύμιος

Ο σεμνός, εργατικός, δημιουργικός και πάντοτε αξιοπρεπής, ακόμα και σε ώρες αδικίας και δοκιμασίας.

Συμμετέχουν:

 • Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης,
 • Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Αεράκης, Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας και
 • Αρχιμανδρίτης π. Σεραφείμ Δημητρίου, Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Συντονίζει: ο Παναγιώτης Χαρατζόπουλος, Φυσικός Msc, MEd.

Κυριακή  8  Νοεμβρίου  2020                 9.30 μ.μ. – 0.30 π.μ.

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη,  Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Θα κηρύξει ο Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Παπασταύρου, Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς.

Δευτέρα  9  Νοεμβρίου  2020                7.30 μ.μ.

«Ενοριακό Αρχονταρίκι»     

«Γιατί να παντρευτώ σήμερα;»

Ο Νίκος Δ. Σαμπαζιώτης, Υπεύθυνος των εκδόσεων «Αρχονταρίκι», θα συζητήσε με τον π. Σπυρίδωνα Σκουτή, Υπεύθυνο Γρ. Νεότητος Ι. Μητροπόλεως Λήμνου.

Τρίτη  10  Νοεμβρίου  2020                    7.30 μ.μ.

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα»                

Σειρά διαλέξεων του εικαστικού – συγγραφέα Βαγγέλη Παππά

«Ελληνική αρχαιότητα» Μέρος 2ο

Η περίπτωση της Σπάρτης. Το πνεύμα και ο πολιτισμός της. Η Σπάρτη των μύθων. Ο Λυκούργος ο νομοθέτης και οι Λακεδαιμόνιοι μέσα από τον Πλούταρχο. Οι μεγάλοι στρατηγοί της και η παρακμή της Σπάρτης.

Τετάρτη  11  Νοεμβρίου  2020               7.00 μ.μ.

Παράκληση προς τιμήν της Παναγίας Βηματάρισσας.

Ομιλία με θέμα «Ο πνευματικός πατέρας».

Ομιλητής ο Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ψωΐνος, Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Πέμπτη  12  Νοεμβρίου  2020                7.30 μ.μ.

«Bonsoir!»

Ο τενόρος Ανδρέας Καραούλης και η ηθοποιός και ερμηνεύτρια Δανάη Μπερήτραγουδούν για την αγάπη, τη χαρά και τη νοσταλγία σε ένα σουαρέ με αγαπημένες ελληνικές και ξένες μελωδίες της χρυσής εποχής του λυρικού τραγουδιού.

Πέμπτη  12  Νοεμβρίου  2020                9.30 μ.μ. – 0.30 π.μ.

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη,  Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Θα κηρύξει ο Ιερομόναχος π. Χρυσόστομος Αγιορείτης, Υποτακτικός του Γέροντος Μωυσή του Αγιορείτου.

Παρασκευή  13  Νοεμβρίου  2020        7.30 μ.μ.

«Ελεύθεροι διάλογοι»                      

Μία συνάντηση ευθύνης με λόγο και ανταλλαγή ιδεών.

Συζητούν:

 • Αρχιμανδρίτης π. Καλλίνικος Μαυρολέων, Συνταξιούχος Δάσκαλος ­ Θεολόγος – Ηγούμενος της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίου Γεωργίου Βασσών Καρπάθου και
 • Δημήτρης Γκαλημανάς, Θεολόγος Καθηγητής – Υπεύθυνος του Βιβλιοπωλείου «Παρουσία» Πειραιά.

Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2020 9.30 μ.μ. – 0.30 π.μ.

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη,  Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Θα κηρύξει ο Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Γιαννιός, Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Σάββατο  14  Νοεμβρίου  2020 7.30 μ.μ.

«Μένουμε πάντα παιδιά…!»

Ο Πολιτιστικός Όμιλος ΔΩΔΩΝΗ θα πραγματοποιήσει ένα αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο με χορό, μουσική, τραγούδι και θεατρικά δρώμενα.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν με την παρουσία τους η Μικτή Χορωδία του Ωδείου ΑΘΗΝΑ υπό τη διεύθυνση της μαέστρου Δήμητρας Χανού, οι θεατρικές ομάδες της ΔΩΔΩΝΗΣ σε σκηνοθετική επιμέλεια του Χρήστου Τσιλογιάννη και οι ομάδες χορού της ΔΩΔΩΝΗΣ υπό τη διδασκαλία της Λίλας Μαστρομανώλη, του Παύλου Γκολέμη και του Γιώργου Γκολέμη ο οποίος και θα συντονίσει την εκδήλωση.

Κυριακή  15  Νοεμβρίου  2020              7.15 μ.μ.

Ομιλία από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς Αρχιμανδρίτη π. Ιερόθεο Αργύρη.

Προηγείται Ιερά Παράκληση προς τιμήν του Αγίου Λουκά του ιατρού.

Κυριακή  15  Νοεμβρίου  2020              7.30 μ.μ.

«Ιωάννης Κατσαμπάκης: Ο Κατηχητής που σκορπούσε τη χαρά και το γέλιο!»

Εκδήλωση τιμής και μνήμης.

Αφιέρωμα στον αείμνηστο αδελφό μας, Δάσκαλο, Κατηχητή και βασικό (ιδρυτικό) Στέλεχος των Κατασκηνώσεων της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς.  Επιμέλεια παρουσίασης: Αρχιμ. π. Καλλίνικος Μαυρολέων, Ηγούμενος Ι. Πατριαρχικής & Σταυροπηγιακής Μονής Αγ. Γεωργίου Βασσών Καρπάθου. Θα συμμετέχουν Στελέχη του Κατηχητικού έργου και των Κατασκηνώσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2020                    7.30 μ.μ.

Προβολή της ταινίας «Ακόμα πιστεύω » (διάρκεια 1.50’)

Δευτέρα  16  Νοεμβρίου  2020              7.30 μ.μ.

«Ενοριακό Αρχονταρίκι»     

«Ο βελούδινος ολοκληρωτισμός»

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Τσιμούρης, Θεολόγος – Εκπαιδευτικός, θα συζητήσει με τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Λουδοβίκο, Δρ Θεολογίας – Συγγραφέα – Καθηγητής της Δογματικής και της Φιλοσοφίας στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Τρίτη  17  Νοεμβρίου  2020                    10.00 π.μ. – 7.00 μ.μ.

«…Την ευπρέπειαν του οίκου σου»

Πρόσκληση εθελοντικού καθαρισμού του Ιερού Ναού και του Πνευματικού Κέντρου. Ας προσφέρουμε λίγο περίσσευμα από τον ελεύθερό μας χρόνο και πολύ μεράκι.

Τετάρτη  18 Νοεμβρίου  2020                7.00 μ.μ.

Παράκληση προς τιμήν της Παναγίας Βηματάρισσας.

Ομιλία με θέμα «Λόγος περί του Προφήτου Οβδιού ή Αβδιού».

Ομιλητής ο Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Κανάκης, Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

Πέμπτη  19  Νοεμβρίου  2020                7.30 μ.μ.

Από την υμνολογία του Οσίου Ιακώβου του εν Ευβοία

Ο ψαλτικός χορός «ΕΝΗΧΗΜΑ» του Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων Ηλιουπόλεωςψάλλει ύμνους από την ακολουθία του Οσίου Ιακώβου του εν Ευβοία.

Θα διαβαστούν αποσπάσματα από το βιβλίο του μακαριστού Στυλιανού Παπαδοπούλου, «Ο μακαριστός Ιάκωβος Τσαλίκης».

Διευθύνει ο Σωτήριος Κουτσούρης.

Παρασκευή  20  Νοεμβρίου  2020        7.30 μ.μ.

«Ελεύθεροι διάλογοι»                      

Μία συνάντηση ευθύνης με λόγο και ανταλλαγή ιδεών.

Συζητούν:

 • Παναγιώτης Μανωλάκος, Κοινωνιολόγος και
 • Γεωργία Σκιτζή, Δημοσιογράφος.

Παρασκευή  20  Νοεμβρίου  2020        9.30 μ.μ. – 0.30 π.μ.

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη,  Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Θα κηρύξει ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ρηγίνος Σταματίου, Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Σάββατο  21  Νοεμβρίου  2020 7.30 μ.μ.

«Νίκος Ξυλούρης: Ο “Αρχάγγελος” της Κρήτης»

Ένα αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη, με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το θάνατό του σε συνεργασία με τον Σύλλογο Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια».

Σάββατο  21  Νοεμβρίου  2020 9.30 μ.μ. – 0.30 π.μ.

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη,  Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Θα κηρύξει ο Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Κατερίνας, Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Κυριακή  22  Νοεμβρίου  2020              7.30 μ.μ.

«Δυό φορές το 21»

21 άνδρες και 21 γυναίκες αυθεντικά πρότυπα της Ελληνικής Επαναστάσεως

Σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Πειραιώς.

Συμμετέχουν:

 • Αγγελική Μαστρομιχαλάκη, Δρ Φιλοσοφικής – Συγγραφέας – Δ/ντρια Δημ. Σχολείου και
 • Παντελής Ζούρας, Θεολόγος καθηγητής, Συγγραφέας.

Συντονίζει: ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Π. Παναγιώτης Χαρατζόπουλος, Φυσικός Msc, MEd.

Δευτέρα  23  Νοεμβρίου  2020              7.30 μ.μ.

«Ενοριακό Αρχονταρίκι»     

«Καλλίνικος Εδέσσης: Ο νέος άγιος της Εκκλησίας μας»

Ο Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογίας – Μουσικολόγος – Συγγραφέας, θα συζητήσει με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Τρίτη  24  Νοεμβρίου  2020                    7.30 μ.μ.

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα»                

Σειρά διαλέξεων του εικαστικού – συγγραφέα Βαγγέλη Παππά

«Ελληνική αρχαιότητα» Μέρος 3ο

Κλασική εποχή. Από τους Περσικούς πολέμους μέχρι τον Φίλιππο της Μακεδονίας. Η αίγλη των Αθηνών. Η σημασία του Μαραθώνα, των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας. Τέχνη. Η αποκωδικοποίηση του αρχαίου ναού. Παρθενώνας.

Τετάρτη  25  Νοεμβρίου  2020               7.00 μ.μ.

Παράκληση προς τιμήν της Παναγίας Βηματάρισσας.

Ομιλία με θέμα «Οι μάρτυρες της Παλαιάς Διαθήκης».

Ομιλητής ο Αρχιμανδρίτης π. Ιάκωβος Κανάκης, Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως.

Πέμπτη  26  Νοεμβρίου  2020                7.30 μ.μ.

«Τα τραίνα που φύγαν…» Αφιέρωμα στο Σταύρο Ξαρχάκο

Με την Μικτή Χορωδία Δήμου Ν. Ιωνίας

Διευθύνει η Μαέστρος Μαρία Κάτσαρη

Την Χορωδία συνοδεύουν:

 • Κιθάρα: Λευτέρης Συμιανάκης
 • Μπουζούκι – Τζουράς: Λάμπρος Πανταζόπουλος
 • Κρουστά: Δημήτρης Παμπουλάκης
 • Πιάνο: Μαρία Κάτσαρη
 • Αφήγηση: Γιώργος Βολονάκης

Παρασκευή  27  Νοεμβρίου  2020        8.00 μ.μ.

Επέτειος ενθρονίσεως Ιεράς Εικόνος «Παναγία η Βηματάρισσα»

Πανηγυρικός Εσπερινός και Ιερά Αγρυπνία ( Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Των ακολουθιών θα προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Σάββατο  28  Νοεμβρίου  2020 7.30 μ.μ.

Μουσική παράσταση: «Κάποιοι φίλοι μας τις νύχτες»

Τα τραγούδια τους και το χάδι τους … του Βασίλη Τσιτσάνη και του Μάνου Ελευθερίου, θα μας χαρίσουν τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Πειραιά.

Ένας συνθέτης και ένας στιχουργός που σε διαφορετική εποχή ο καθένας, υπηρέτησαν την Ελληνική Λαϊκή Μουσική και άφησαν σπουδαίο έργο.

 • Ενορχηστρώσεις – Διασκευές: Φάνης Σταυρακάκης

Σάββατο  28  Νοεμβρίου  2020 9.30 μ.μ. – 0.30 π.μ.

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη,  Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Θα κηρύξει ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Αντώνιος Χρήστου, Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας.

Κυριακή  29  Νοεμβρίου  2020              7.30 μ.μ.

«Τα θαύματα της πίστεως στον Πειραιά»

με την ευκαιρία της εκδόσεως του ομότιτλου βιβλίου από τις εκδόσεις «Αρχονταρίκι».

Συμμετέχουν:

 • π. Δημήτριος Μπάτσης, Προϊστάμενος Ι. Ναού Αγίου Νείλου Πειραιώς, Υπ. Διδάκτωρ Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
 • Όλγα Νικολαΐδου, Δημοσιογράφος – Ηθοποιός,
 • Κώστας Ζουρδός, Θεολόγος,
 • Στέφανος Μίλεσης, Συγγραφέας – Ιστορικός – Δημοσιογράφος – Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς.

Συντονίζει: ο Παναγιώτης Χαρατζόπουλος, Φυσικός Msc, MEd.

Δευτέρα  30  Νοεμβρίου  2020              7.30 μ.μ.

«Ενοριακό Αρχονταρίκι»     

«Το πηδάλιο και οι περιπέτειές του»

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Τσιμούρης, Θεολόγος – Εκπαιδευτικός, θα συζητήσει με τον Θεόδωρο Γιάγκου, Καθηγητή του κανονικού δικαίου της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τρίτη  1  Δεκεμβρίου  2020                     7.30 μ.μ.

Προβολή της ταινίας «Ο Θεός ευλογεί τον σπασμένο δρόμο » (διάρκειας 1.45’)

Τετάρτη  2  Δεκεμβρίου  2020                7.00 μ.μ.

Παράκληση προς τιμήν της Παναγίας Βηματάρισσας.

Ομιλία με θέμα «Προ καταβολής κόσμου».

Ομιλητής ο Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Αεράκης, Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας.

Τετάρτη  2  Δεκεμβρίου  2020                8.30 μ.μ.

Ακολουθία Ιερού Ευχελαίου

Πέμπτη  3  Δεκεμβρίου  2020                 7.30 μ.μ.

Με πρωταγωνιστή την Κιθάρα…

Περιδιάβαση σε ήχους λαϊκούς και παραδοσιακούς, κλασικούς και σύγχρονους. Τραγούδια και μελωδίες που αγαπήσαμε, έτσι όπως μόνο η Κιθάρα μπορεί να αποδώσει.

Επιμέλεια – Διεύθυνση: Θεόδωρος Πάγκαλος, Καθηγητής Κιθάρας

Κιθάρες: Σταμάτης Μιχαλακόπουλος, Φώτης Σταθόπουλος

Πέμπτη  3  Δεκεμβρίου  2020                 9.30 μ.μ. – 0.30 π.μ.

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη,  Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Θα κηρύξει ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Μαυρουδής Γκούμας, Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Παρασκευή  4  Δεκεμβρίου  2020         7.30 μ.μ.

«Ελεύθεροι διάλογοι»                      

Μία συνάντηση ευθύνης με λόγο και ανταλλαγή ιδεών.

Συζητούν:

 • Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Καραμούζης, Θεολόγος – Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και
 • Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Βασιλάκος, Θεολόγος – Διευθυντής Ραδιοφωνικού Σταθμού «Βοιωτική Εκκλησία».

Σάββατο  5  Δεκεμβρίου  2020              7.30 μ.μ.

«Μια φορά κι έναν καιρό…» Αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκη

Με το Φωνητικό Σύνολο «ΑΘΥΡΜΑ»

Διευθύνει η Μαέστρος Μαρία Κάτσαρη

Την Χορωδία συνονδεύουν:

 • Κιθάρα: Λευτέρης Συμιανάκης
 • Κρουστά: Δημήτρης Παμπουλάκης
 • Μπουζούκι – Τζουράς: Λάμπρος Πανταζόπουλος
 • Πιάνο: Μαρία Κάτσαρη
 • Αφήγηση: Δημήτρης Τσούνης – Εύα Χριστοδούλου

Σάββατο  5  Δεκεμβρίου  2020              9.30 μ.μ. – 0.30 π.μ.

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη,  Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Θα κηρύξει ο Αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος Χρυσόπουλος, Ι. Α. Αθηνών.

Κυριακή  6  Δεκεμβρίου  2020               7.30 μ.μ.

Αφιέρωμα στον Θεολόγο με την μεγάλη καρδιά Αλέξανδρο Βάμβα

με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 30 χρόνων από την εκδημία του.

Σε συνεργασία με το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Σωματείο «Ο Πειραϊκός Φάρος»

Συμμετέχουν:

 • Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ,
 • Ιωάννης Μαρκότσης, Θεολόγος – Λυκειάρχης και
 • Σμήναρχος Αντώνιος Τσαγκαρόπουλος, Νευρολόγος Επιμελητής Νευρολογικής Κλινικής 251 Νοσοκομείου Αεροπορίας.

Συντονίζει η Πρόεδρος του «Πειραϊκού Φάρου» Μαρία Τζερμπίνου – Μιχαλακοπούλου, Εκπαιδευτικός.

Κυριακή  6  Δεκεμβρίου  2020               10.00 π.μ. – 12.30 μ.μ.

Βazaar Ορθόδοξου Χριστιανικού και Παιδικού Βιβλίου

Με το σύνθημα «Ένα βιβλίο: το καλύτερο δώρο» θα λειτουργήσει Bazaar Ορθόδοξου Χριστιανικού και Παιδικού Βιβλίου στον χώρο της εισόδου του Ιερού Ναού (Πρόναος).

Θα διατεθούν βιβλία με σημαντική έκπτωση για όλη την οικογένεια.

Δευτέρα  7  Δεκεμβρίου  2020               7.30 μ.μ.

«Ενοριακό Αρχονταρίκι»     

«Συζήτηση για τη συνοδικότητα στην ορθόδοξη εκκλησία σήμερα»

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Τσιμούρης, Θεολόγος – Εκπαιδευτικός, θα συζητήσει το θέμα με εκλεκτούς προσκεκλημένους.

Τρίτη  8  Δεκεμβρίου  2020                     7.30 μ.μ.

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα»                

Σειρά διαλέξεων του εικαστικού – συγγραφέα Βαγγέλη Παππά

«Ελληνική αρχαιότητα» Μέρος 4ο

Ελληνικό Θέατρο. Αισχύλος. Ευριπίδης. Σοφοκλής. Αριστοφάνης. Τα κρυφά και πανανθρώπινα νοήματα της Τραγωδίας μέσα από τα έργα και τους ήρωές τους.

Τρίτη  8  Δεκεμβρίου  2020                     9.30 μ.μ. – 0.30 π.μ.

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη,  Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Η σύλληψις της αγίας Άννης της μητρός της Θεοτόκου.

Θα κηρύξει ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Φανούριος Κατσαρός, Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς.

Τετάρτη  9  Δεκεμβρίου  2020                7.00 μ.μ.

Παράκληση προς τιμήν της Παναγίας Βηματάρισσας.

Ομιλία με θέμα «Ρίξε ένα βλέμμα σιωπηλό στον κόσμο τον αμαρτωλό».

Ομιλητής ο Αρχιμανδρίτης π. Διονύσιος Κατερίνας Ι. Αρχιεπιρκοπής Αθηνών.

Πέμπτη  10  Δεκεμβρίου  2020              7.30 μ.μ.

Ταξίδι στους Ρωμέικους τόπους και τις θάλασσες…

Το μουσικό σχήμα “παρά θίν’ αλός”, (Κων/νος Κίκιλης βιολί, Γιώργος Παπαϊωάννου λαούτο, Βασιλική Κίκιλη και Αγγελική Κίκιλη τραγούδι), σε συνεργασία με τους βιρτουόζους σολίστες : Μαρία Θεοφανίδου (Πολίτικο λαούτο, τραγούδι), και Στέλιο Κατσιάνη (λαούτο, Πολίτικο λαούτο και ταμπουρά), θα μας ταξιδέψουν στους Ρωμέικους τόπους και τις θάλασσες μέσα στο προεόρτιο κλίμα των Χριστουγέννων με κάλαντα, παινέματα και τραγούδια της παράδοσης που μας ενσταλάζουν τη γλυκειά παρηγοριά  του Μυστηρίου της Θεϊκής ενανθρωπήσεως όπως βιώθηκε διαχρονικά από τη λαϊκή ψυχή!

Παρουσίαση: Παναγιώτης Κίκιλης.

Παρασκευή  11  Δεκεμβρίου  2020      7.30 μ.μ.

«Ελεύθεροι διάλογοι»                      

Μία συνάντηση ευθύνης με λόγο και ανταλλαγή ιδεών.

Συζητούν:

 • Αλέξανδρος Αρβανιτάκης, Διεθνολόγος και
 • Δρ Άκης Κατράντος, Πολιτικός Επιστήμων.

Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2020 7.30 μ.μ.

«Που ´ναι τα χρόνια…» Αφιέρωμα στο Σταύρο Κουγιουμτζή

Με τη Μικτή Χορωδία Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας

Διευθύνει η Μαέστρος Μαρία Κάτσαρη

Την Χορωδία συνοδεύουν:

 • Κιθάρα: Λευτέρης Συμιανάκης
 • Κρουστά: Δημήτρης Παμπουλάκης
 • Μπουζούκι – Τζουράς: Λάμπρος Πανταζόπουλος
 • Πιάνο: Μαρία Κάτσαρη
 • Πιάνο: Μαρία Κάτσαρη
 • Αφήγηση: Γιώργος Βολονάκης

Σάββατο  12  Δεκεμβρίου  2020 9.30 μ.μ. – 0.30 π.μ.

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη,  Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Θα κηρύξει ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρίστος Κυριακόπουλος, Ιεράς Μητροπόλεως Κηφισίας και Ωρωπού.

Κυριακή  13  Δεκεμβρίου  2020 10.00 π.μ. – 12.30 μ.μ.

Βazaar Ορθόδοξου Χριστιανικού και Παιδικού Βιβλίου

Με το σύνθημα «Ένα βιβλίο: το καλύτερο δώρο» θα λειτουργήσει Bazaar Ορθόδοξου Χριστιανικού και Παιδικού Βιβλίου στον χώρο της εισόδου του Ιερού Ναού (Πρόναος).

Θα διατεθούν βιβλία με σημαντική έκπτωση για όλη την οικογένεια.

Κυριακή  13  Δεκεμβρίου  2020 7.30 μ.μ.

«Τα μηνύματα του 1821 και τα σύγχρονα Εθνικά θέματα»

με αφορμή το νέο βιβλίο του Πολιτικού Επιστήμονα Κωνσταντίνου Χολέβα, «Το 1821 σήμερα».

Σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Πειραιώς.

Συμμετέχουν:

 • Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος
 • Δημήτριος Γ. Μεταλληνός, Δρ Ιστορίας, Διδάσκων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικής Κέρκυρας και
 • Ιωάννης Σ. Καργάκος, Φιλόλογος – Εκπαιδευτικός.

Συντονίζει: ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Π. Παναγιώτης Χαρατζόπουλος, Φυσικός Msc, MEd.

Δευτέρα  14  Δεκεμβρίου  2020 7.30 μ.μ.

«Ενοριακό Αρχονταρίκι»      

«Σοφία Βέμπο – Η φωνή που νίκησε τον Φασισμό»

Ο Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογίας – Μουσικολόγος – Συγγραφέας, θα συζητήσει με την Σοφία Μάνου, Μουσικό – Ερμηνεύτρια.

Τρίτη  15  Δεκεμβρίου  2020                   7.30 μ.μ.

Προβολή της ταινίας «Πίστη των πατεράδων μας» (διάρκεια 1.32’)

Τετάρτη  16  Δεκεμβρίου  2020 7.00 μ.μ.

Παράκληση προς τιμήν της Παναγίας Βηματάρισσας.

Ομιλία με θέμα «Η οδύσσεια της πνευματικής ζωής».

Ομιλητής ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Σπυρίδων Βασιλάκος, Ιεράς Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας.

Τετάρτη  16  Δεκεμβρίου  2020 9.30 μ.μ. – 0.30 π.μ.

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη,  Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Δανιήλ προφήτου, Ανανίου, Αζαρίου και Μισαήλ, Διονυσίου Αιγίνης.

Θα κηρύξει ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Θεοδωρόπουλος, Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Πέμπτη  17  Δεκεμβρίου  2020              7.30 μ.μ.

Αγαπημένα αξέχαστα τραγούδια

Με την Γυναικεία Χορωδία του Ιερού Ναού Ευαγγελιστού Λουκά Θήβας.

Διευθύνει ο Πρωτοψάλτης Αλέξανδρος Φίλης.

Παρασκευή  18  Δεκεμβρίου  2020      7.30 μ.μ.

«Ελεύθεροι διάλογοι»                      

Μία συνάντηση ευθύνης με λόγο και ανταλλαγή ιδεών.

Συζητούν:

 • Δημήτρης Σταθακόπουλος, Δρ Παντείου Πανεπιστημίου – Τουρκολόγος – Δικηγόρος Πειραιώς και
 • Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων.

Σάββατο  19  Δεκεμβρίου  2020 7.30 μ.μ.

Μουσική παράσταση με την «Ορχήστρα Τυφλές Ελπίδες»

Μία ορχήστρα με μεγαλύτερα παιδιά που δημιουργήθηκε στο Μουσικό Σχολείο Πειραιά το σχολικό έτος 2018 – 2019. Μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου παίζουν και τραγουδούν  Έντεχνο Ελληνικό Τραγούδι, σε ένα ρεπερτόριο με έμφαση στη Σύγχρονη Ελληνική Σκηνή.

 • Ενορχηστρώσεις – Διασκευές: Φάνης Σταυρακάκης.

Σάββατο  19  Δεκεμβρίου  2020 9.30 μ.μ. – 0.30 π.μ.

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη,  Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Κυριακή προ των Χριστουγέννων. Ιγνατίου ιερομάρτυρος του θεοφόρου.

Θα κηρύξει ο Αρχιμανδρίτης π. Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος, Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Κυριακή  20  Δεκεμβρίου  2020 7.15 μ.μ.

Ομιλία από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς Αρχιμανδρίτη π. Ιερόθεο Αργύρη.

Προηγείται Ιερά Παράκληση προς τιμήν του Αγίου Λουκά του ιατρού.

Κυριακή  20  Δεκεμβρίου  2020 7.30 μ.μ.

«Ελεύθεροι διάλογοι»                      

Μία συνάντηση ευθύνης με λόγο και ανταλλαγή ιδεών.

Συζητούν:

 • Φώτης Λαμπίρης, Κοινωνιολόγος και
 • Ιωάννης Σαραντάκης, Πολιτικός Επιστήμων.

Τρίτη  22  Δεκεμβρίου  2020                   7.30 μ.μ.

«Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα»                

Σειρά διαλέξεων του εικαστικού – συγγραφέα Βαγγέλη Παππά

«Ελληνική αρχαιότητα» Μέρος 5ο

Ελληνιστική εποχή. Μέγας Αλέξανδρος. Τέχνη. Ρωμαϊκή ηγεμονία.                        Ύστερη αρχαιότητα. Η ελληνική τεχνολογία στο απόγειό της. Νέα κέντρα στον ελληνικό κόσμο: Αλεξάνδρεια. Η επίδραση του ελληνικού πολιτισμού πάνω στην Ρώμη.

Τετάρτη  23  Δεκεμβρίου  2020 9.30 μ.μ. – 0.30 π.μ.

Ιερά Αγρυπνία (Όρθρος , Ακολουθία Μεγάλων Ωρών και Θεία Λειτουργία)

Ευγενίας οσιομάρτυρος και Φιλίππου μάρτυρος.

Θα κηρύξει ο Αρχιμανδρίτης π. Αθανάσιος Παπασταύρου, Ι. Μητροπόλεως

Πειραιώς.

Πέμπτη  24  Δεκεμβρίου  2020              6.30 μ.μ.

Ακολουθία του Εσπερινού των Χριστουγέννων.

Πέμπτη  24  Δεκεμβρίου  2020              9.00 μ.μ. – 0.30 π.μ.

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη,  Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Παρασκευή  25  Δεκεμβρίου  2020      5.00, 7.00, 8.30, 10.00 π.μ.

Κανείς αλειτούργητος τα ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

5.00 – 8.00 π.μ. Όρθρος και 1η Θεία Λειτουργία στην Ευαγγελίστρια.

7.00 – 10.00 π.μ. Όρθρος και 2η Θεία Λειτουργία στην Αγία Όλγα.

8.30 – 9.45 π.μ. 3η Θεία Λειτουργία στην Ευαγγελίστρια.

10.00 – 11.15 π.μ. 4η Θεία Λειτουργία στην Ευαγγελίστρια.

Σάββατο  26  Δεκεμβρίου  2020 9.30 μ.μ. – 0.30 π.μ.

Ιερά Αγρυπνία (Θεία Μετάληψη,  Όρθρος και Θεία Λειτουργία)

Τετάρτη  30  Δεκεμβρίου  2020 7.30 μ.μ.

«Ελληνικό Δωδεκαήμερο»

Η Νεανική Χορωδία και τα τμήματα ελληνικών χορών της ενορίας Ευαγγελιστρίας Πειραιώς θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στο ελληνικό Δωδεκαήμερο της παράδοσης μας με κάλαντα και χορούς απ΄ όλη την Ελλάδα.

Υπεύθυνοι εκδήλωσης Γιώργος Γκολέμης, Ηλιάνα Σεϊτανίδου.

Πέμπτη  31  Δεκεμβρίου  2020              10.00 μ.μ. – 1.15 π.μ.

Ιερά Αγρυπνία, Ευλογία Βασιλόπιτας (Θεία Μετάληψις, Όρθρος και Θεία Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Κάθε Δευτέρα                                             5.00 – 7.30 μ.μ.

Δημιουργικό Εργαστήριο Εικαστικού Κοσμήματος με Πολυμερή Πηλό

Στον φιλόξενο χώρο του Ενοριακού Κέντρου του Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, θα ξανασυναντηθούμε και φέτος στο Εργαστήριο Πολυμερούς Πηλού́. Θα δημιουργήσουμε με αυτό το πολυμορφικό υλικό μια ποικιλία από: • κοσμήματα (κυρίως) • διακοσμητικά αντικείμενα • μινιατούρες • αξεσουάρ.

Θα μάθουμε διάφορες τεχνικές, και θα υλοποιήσουμε μοναδικά χειροτεχνήματα (με μικρή χρέωση για τα υλικά).

Στο τέλος κάθε συνάντησης παίρνουμε μια ολοκληρωμένη δημιουργία μας! Οι ώρες περνούν πολύ ευχάριστα, μια που πολύ γρήγορα η δημιουργικότητα μετατρέπει την ομάδα σε μια χαρούμενη παρέα.

Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Αθηνά Τοκατλίδου.

Πέμπτη  (Ανά 15νθήμερο)                       5.00 – 7.00 μ.μ.

«Δώρο αντί… Δώρου»: Παρασκευάζω το πρόσφορό μου

Μαθαίνοντας την παρασκευή, τη σημασία και τους συμβολισμούς του «ουράνιου άρτου», ζυμώνοντας ο καθένας το δικό του πρόσφορο.

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων ανά συνάντηση.

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία (Τηλ.: 210 4125619).

Κάθε Κυριακή                                 10.30 – 13.30 και 5.00 – 8.00 μ.μ.

Δημιουργικά Εργαστήρια Ντεκουπάζ  και Μακραμέ

Αν θες να εκφραστείς, να αφήσεις ελεύθερη την φαντασία σου και να δημιουργήσεις, τότε οι χειροτεχνίες είναι μία λύση.

Το ντεκουπάζ είναι μια τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές επιφάνειες.  Είναι εφαρμογή χαρτοπετσέτας, ριζόχαρτου ή χαρτιού πάνω σε επιφάνειες όπως ξύλο, γυαλί, κεραμίδι, πηλός και να κάνεις, πολλές φορές και συνδυασμό υλικών.

Υπεύθυνη Εργαστηρίου: Ματίνα Στούμπου.           

Οι συμμετέχοντες συμβάλουν οικονομικά στα έξοδα των υλικών.

Πληροφορίες – Δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία (Τηλ.: 210 4125619).

Γνωρίζω την ελληνική μου ταυτότητα

Σειρά διαλέξεων του εικαστικού – συγγραφέα Βαγγέλη Παππά

Τρίτη  12  Ιανουαρίου  2021                  7.30 μ.μ.

«Ελληνισμός και Χριστιανισμός» Μέρος 1ο

Ένα αναπάντεχο πάντρεμα. Οι σχέσεις ελληνικής παιδείας και χριστιανικής θεολογίας. Η γέννηση του χριστιανισμού. Πρωτοχριστιανική Τέχνη. Οι πράξεις των Αποστόλων. Η περίπτωση του Παύλου στον ελληνικό χώρο.

Τρίτη  19  Ιανουαρίου  2021                  7.30 μ.μ.

«Ελληνική φιλοσοφία» Μέρος 1ο

Σοφία και Φιλοσοφία. Τι είναι Φιλοσοφία. Προσωκρατικοί φιλόσοφοι. Θαλής. Αναξίμανδρος. Πυθαγόρας και οι αριθμοί ως αρχές των όντων. Ηράκλειτος και το Ον του Παρμενίδη. Τέχνη.

Τρίτη  26  Ιανουαρίου  2021                   7.30 μ.μ.

«Ελληνική φιλοσοφία» Μέρος 2ο

Σωκράτης. Πλάτωνας. Η θεωρία των Ιδεών. Μετοχή και μίμηση. Η τέχνη κατά τον Πλάτωνα. Υπαρξιακά θέματα που αναπτύχθηκαν μέσα από την διαλεκτική του Σωκράτη: Ο ρόλος της ψυχής και του έρωτα. Μικρή ανάλυση του Συμποσίου. Η απολογία και το τέλος του Σωκράτη. Γιατί δεν φοβόμαστε τον θάνατο.

Τρίτη  2  Φεβρουαρίου  2021                 7.30 μ.μ.

«Ελληνική φιλοσοφία» Μέρος 3ο

Αριστοτέλης. Κυνικοί φιλόσοφοι. Επίκουρος. Στωική φιλοσοφία: Από τον Ζήνωνα μέχρι τον Μάρκο Αυρήλιο. Αναφορά στο «Εις εαυτόν». Το εσωτερικό ταξίδι από τον Πλάτωνα μέχρι τον νεοπλατωνικό Πλωτίνο. Η τέχνη στην ύστερη αρχαιότητα. Τα Φαγιούμ και η ζωγραφική των Ελλήνων.

Τρίτη  9  Φεβρουαρίου  2021                 7.30 μ.μ.

«Ελληνισμός και Χριστιανισμός» Μέρος 2ο

Μέγας Βασίλειος. Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Γρηγόριος ο θεολόγος. Η ελληνική γλώσσα και η θεολογία. Οι αντιπαλότητες των φιλοσοφικών κινημάτων με τον χριστιανισμό τους πρώτους αιώνες. Νεοπλατωνιστές και χριστιανοί. Η θεολογία των Ελλήνων πατέρων που γεννιέται μέσω των αιρέσεων. Ο νέος ελληνικός λόγος. Τι σημαίνει Ορθοδοξία;

Τρίτη  23  Φεβρουαρίου  2021              7.30 μ.μ.

«Ελληνισμός και Χριστιανισμός» Μέρος 3ο

Η θεολογία του Προσώπου και του Αυτεξούσιου. Η γέννηση της Θείας Λειτουργίας. Τα σύμβολα της λειτουργικής ζωής μέσα από την τέχνη.

Η διαφορά μεταξύ αρχαίου ελληνικού ναού και χριστιανικής εκκλησίας.

Η αρχιτεκτονική της βασιλικής.

Τρίτη  2  Μαρτίου  2021                           7.30 μ.μ.

«Ορθοδοξία και Ελληνισμός» Μέρος 1ο

Η αποκωδικοποίηση της Θείας Λειτουργίας. Ο ελληνικός λόγος στην υψηλή θεολογία. Η ελληνική ζωγραφική φόρμα επιχειρεί να επαναδιατυπώσει την έννοια του πνευματικού.

Τρίτη  9  Μαρτίου  2021                           7.30 μ.μ.

«Ορθοδοξία και Ελληνισμός» Μέρος 2ο

Εκκλησιαστικός ετήσιος κύκλος. Κυριακοδρόμιο. Η αποκωδικοποίηση των παραδόσεων που συνδέουν αδιάρρηκτα την ελληνικότητα με την ορθοδοξία. Η λαϊκή παράδοση και τα σύμβολά της.

Τρίτη  16  Μαρτίου  2020            7.30 μ.μ.

«Ορθοδοξία και Ελληνισμός» Μέρος 3ο

Η αξία και η σημασία της εκκλησιαστικής κοινότητας ως κιβωτός του ελληνισμού. Ο ρόλος της Εκκλησίας στην Τουρκοκρατία. Αλήθειες και ψέματα. Ο λόγος που οι επαναστάτες του 1821 ισχυρίζονταν επίμονα ότι πολεμούσαν «υπέρ πίστεως και πατρίδος». Ελληνικά σύμβολα και σημαία.

Τρίτη  30  Μαρτίου  2021            7.30 μ.μ.

«Ο Βυζαντινός Ελληνισμός» Μέρος 1ο

Ελληνορωμαϊκός πολιτισμός. Η πτώση της Δύσης στα βάρβαρα φύλα και η σταδιακή μεταμόρφωση της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας σε μια πολιτισμικά ελληνική αυτοκρατορία. Από τον Μέγα Κωνσταντίνο έως τον Ιουστινιανό. Τέχνη.

Τρίτη  6  Απριλίου  2021                          7.30 μ.μ.

«Ο Βυζαντινός Ελληνισμός» Μέρος 2ο

Η περίπτωση του Ιουλιανού του «Παραβάτη». Οι Χριστολογικές έριδες και οι Σύνοδοι. Πρωτοβυζαντινή τέχνη. Αυτοκράτορας. Το ιερό Ανάκτορο. Ιππόδρομος. Η παιδεία των βυζαντινών. Ο έρωτας και η καθημερινότητα των βυζαντινών.

Τρίτη  13  Απριλίου  2021                        7.30 μ.μ.

«Ο Βυζαντινός Ελληνισμός» Μέρος 3ο

Το υπερκόσμιο αρχιτεκτονικό επίτευγμα της Αγίας του Θεού Σοφίας. Η ιστορία του ναού από την πρώτη Αγία Σοφία του Μεγάλου Κωνσταντίνου έως την Αγία Σοφία του Ιουστινιανού, το αρχιτεκτονικό θαύμα των Ελλήνων αρχιτεκτόνων Ανθέμιου και Ισίδωρου, και η θαυμαστή πορεία του ναού στον χρόνο, μέχρι την λεηλασία των Χριστιανών της Δύσεως (1204) και την καταπάτησή  της από τους Οθωμανούς το 1453.

Τρίτη  20  Απριλίου  2021                        7.30 μ.μ.

«Ο Βυζαντινός Ελληνισμός» Μέρος 4ο

Συγκλονιστικά στιγμιότυπα της βυζαντινής ιστορίας: Από τον Ηράκλειο Α’ μέχρι τον Θεόφιλο. Οι Αβάροι και ο Ακάθιστος ύμνος. Ο ελληνικός λόγος στην υψηλότερη μορφή του. Ανάλυση του ποιήματος.

Τρίτη  11  Μαΐου  2021                            7.30 μ.μ.

«Ο Βυζαντινός Ελληνισμός» Μέρος 5ο

Εικονομαχία. Η Μακεδονική δυναστεία και η Αναγέννηση στην τέχνη. Κομνηνοί και η Κομνήνεια ζωγραφική. Το σχίσμα των δύο Εκκλησιών. Σε τι ακριβώς διαφέρει η Ορθοδοξία με τον Καθολικισμό και τα υπόλοιπα παρακλάδια του (προτεσταντισμός).

Τρίτη  18  Μαΐου  2021                            7.30 μ.μ.

«Ο Βυζαντινός Ελληνισμός» Μέρος 6ο

Οι σταυροφόροι κατακτούν την Κωνσταντινούπολη το 1204. Λατινοκρατία. Η αυτοκρατορία της Νίκαιας και ο Ιωάννης Γ’ Δούκας Βατατζής. Η δυναστεία των Παλαιολόγων. Η τελευταία ελληνική Αναγέννηση του 14ου αιώνα. Μυστράς. Πλήθων Γεμιστός. Μακεδονική τέχνη.

Τρίτη  25  Μαΐου  2021                            7.30 μ.μ.

«Ο Βυζαντινός Ελληνισμός» Μέρος 7ο

Η άλωση της Κωνσταντινούπολης. Το χρονικό της πτώσης του Βυζαντίου. Κωνσταντίνος Παλαιολόγος.

Τρίτη  1η  Ιουνίου  2021                           7.30 μ.μ.

«Τουρκοκρατία» Μέρος 1ο

Παιδομάζωμα. Νεομάρτυρες. Οργάνωση του ελληνισμού. Ο ρόλος της Εκκλησίας στην διάσωση της εθνικής ταυτότητας. Η Μεταβυζαντινή τέχνη και η ακτινοβολία της (1453 – 1700). Ο Θεοφάνης Στρελίτζας Μπαθάς και η γέννηση της Κρητικής σχολής.

Τρίτη  15  Ιουνίου  2021                           7.30 μ.μ.

«Τουρκοκρατία» Μέρος 2ο

Μεταβυζαντινή τέχνη. Φράγκος Κατελάνος. Μιχαήλ Δαμασκηνός. Γεώργιος Κλότζας. Εμμανουήλ Τζάνες. Η Ενετοκρατία στην Κρήτη. Κρητική αναγέννηση. Δομίνικος Θεοτοκόπουλος. Έλληνες λόγιοι δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την αυγή της Ευρωπαϊκής αναγέννησης.

Τρίτη  29  Ιουνίου  2021                           7.30 μ.μ.

«Τουρκοκρατία» Μέρος 3ο

Πνευματικός βίος και πολιτισμός μέχρι το 1821. Το δημοτικό τραγούδι. Ρυθμός και γλώσσα. Κοσμάς ο Αιτωλός. Η περίπτωση των Κλεφτών και των Αρματολών κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Επαναστατικά κινήματα πριν το 1821. Αλή Πασάς.

Τρίτη  28  Σεπτεμβρίου  2021                 7.30 μ.μ.

«Ελληνική Επανάσταση» Μέρος 1ο

Κοραής. Ρήγας Φεραίος. Φιλική Εταιρία. Η εκκίνηση της Επανάστασης στο Ιάσιο από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τρίτη  12  Οκτωβρίου  2021                    7.30 μ.μ.

«Ελληνική Επανάσταση» Μέρος 2ο

Η επανάσταση στον Μοριά. Η περίπτωση του Παπαφλέσσα. Ο απαγχονισμός του Πατριάρχη Γρηγόριου Ε’. Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Η ζωή και το δραματικό τέλος του Αθανάσιου Διάκου.

Τρίτη  26  Οκτωβρίου  2021                    7.30 μ.μ.

«Ελληνική Επανάσταση» Μέρος 3ο

Οδυσσέας Ανδρούτσος. Η κατάληψη της Τριπολιτσάς. Η καταστροφή της Χίου. Ο αγώνας στην θάλασσα. Κανάρης. Μιαούλης. Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα. Η νίλα του Δράμαλη. Νικηταράς.

Τρίτη  19  Νοεμβρίου  2021                    7.30 μ.μ.

«Ελληνική Επανάσταση» Μέρος 4ο

Ο θάνατος του Μάρκου Μπότσαρη. Η καταστροφή των Ψαρών.    Εμφύλιοι πόλεμοι. Η παγκόσμια ακτινοβολία του αγωνιζόμενου Μεσολογγίου και η ηρωική έξοδος των πολιορκημένων. Φιλελληνισμός.

Τρίτη  23  Νοεμβρίου  2021                    7.30 μ.μ.

«Ελληνική Επανάσταση» Μέρος 5ο

Η μάχη στο Μανιάκι και ο θάνατος του Παπαφλέσσα. Η ζωή, οι αγώνες και η δολοφονία του Γεώργιου Καραϊσκάκη.

Τρίτη  7  Δεκεμβρίου  2021                     7.30 μ.μ.

«Ελληνική Επανάσταση» Μέρος 6ο

Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Καποδίστριας. Η καταδίωξη των αγωνιστών της ανεξαρτησίας. Η έλευση του Όθωνα στην Ελλάδα. Το τέλος των μεγάλων ηρώων.

Τρίτη  21  Δεκεμβρίου  2021                   7.30 μ.μ.

«Το ” Βαυαρικό τραύμα” και η αναζήτηση

της εθνικής μας ταυτότητας ίσαμε σήμερα»

Επίλογος. Αλήθειες και ψέματα περί της ελληνικής ταυτότητας. Τα αίτια και ο σκοπός για την διαστρέβλωση της αλήθειας. Η συστηματική εκπαίδευση περί «ασυνέχειας». Οι αποδείξεις για την αδιάπαυστη πορεία του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Η μαρτυρική πορεία του ελληνισμού και τα λάθη του. Ο λόγος που βάλλεται μεθοδικά η συνεκτική δομή της Ορθοδοξίας με τον ελληνισμό.