Πειραιώς Σεραφείμ: Να είμαστε δυνατοί και γενναίοι, απέναντι στην πολύπλοκη δολοπλοκία της γείτονος χώρας. Η εορτή της Αγίας Όλγας στον Πειραιά.

Την μνήμη της Αγίας Ισαποστόλου Όλγας της Βασιλίσσης, εόρτασε με ευλάβεια, κατάνυξη και εκκλησιαστική λαμπρότητα ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο φερώνυμο ενοριακό παρεκκλήσιο.

Την Παρασκευή 10 Ιουνίου, παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Το Σάββατο 11 Ιουνίου, ημέρα της εορτής, τελέσθηκε Όρθρος και στη συνέχεια Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα θα τελεσθεί η ακολουθία του Εσπερινού και της Ιεράς Παρακλήσεως.  

Απευθυνόμενος στους πιστούς που συνέρρεαν για να τιμήσουν την μνήμη της Αγίας κατά την διάρκεια του Μεγάλου Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος έκανε καταρχήν ιδιαίτερη αναφορά στους κτήτορες του Παρεκκλησίου, τον μακαριστό π. Μαρίνο Γεωργακόπουλο και τους αειμνήστους αυταδέλφους Ιωάννα και Νικόλαο Τζώρτζη.

Χαρακτήρισε ζοφερή την εποχή μας και πικρές τις ώρες που διανύουμε. Η επέλαση της πανδημίας κατέδειξε την μικρότητα μας, αφού ένας αδιόρατος μικροοργανισμός κατέβαλε κράτη, διέλυσε τα σύνορα και επέβαλε τον φόβο και τον θάνατο.

«Και την ίδια στιγμή σήμερα ως έθνος, ως λαός περιούσιος του Κυρίου, θρηνούμε για την τραγική εξέλιξη, η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, το παλλάδιο της ρωμιοσύνης, ο Ναός της του Θεού Σοφίας, να μεταβληθεί σε χώρο λατρείας μιας ανθρωποπαθούς και τραγικής θρησκευτικής παραδοχής, που κατασκεύασαν οι άνθρωποι

Άλλωστε, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, το Κοράνιο δεν είναι τίποτε άλλο από μια κακέκτυπη αντιγραφή της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, όχι από το πρωτότυπο, αλλά από τα απόκρυφα βιβλία γνωστικών αιρετικών συγγραφέων.

Είναι μία δύσκολη ώρα για το γένος και την Εκκλησία μας, για την ιδιοπροσωπία και ιδιοσυγκρασία μας, γιατί ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του ανατολικού γείτονα μας, που δεν είναι μια δυτικού τύπου δημοκρατία, αλλά ένα χώρος στον οποίο πρυτανεύει η μισαλλοδοξία και η αρπαγή.

«Σε αυτήν την δύσκολη ώρα, ταπεινά, φιλέορτα και αγαπητικά, τιμούμε την αγία Όλγα. Την μεγάλη βασίλισσα των Ρώσσων που έγινε η πνευματική μητέρα αυτού του μεγάλου έθνους και οδήγησε στον Χριστό αναρίθμητες χιλιάδες ψυχές.

Και την ίδια στιγμή εορτάζουμε το μεγάλο θαύμα που επετέλεσε η μεγάλη μάρτυρας του Χριστού, η αγία Ευφημία

Έθεσαν οι Πατέρες της αγίας Τετάρτης Οικουμενικής Συνόδου, που συνήλθε το 451 μΧ στη Χαλκηδόνα, στην ιερά λάρνακα της αγίας, τους δύο τόμους, εκείνον των Ορθοδόξων Πατέρων και από την άλλη τον τόμο των μονοφυσιτών.

Κλείδωσαν οι Πατέρες την λάρνακα και όταν την αποσφράγισαν την επόμενη ημέρα, είδαν το μεγάλο θαύμα που πανηγυρίζει η Εκκλησία και επιβεβαιώνει την αλήθεια της Ορθόδοξης πίστης.

Η αγία, κρατούσε στην αγκαλιά της τον Ορθόδοξο τόμο και πατούσε τον τόμο των αιρετικών κακόδοξων μονοφυσιτών.

«Έτσι καταδείχθηκε για μία ακόμη φορά, ότι η πίστη μας δεν είναι μια ανθρώπινη κατασκευή και επινόηση, αλλά είναι αποκάλυψη και χάρη, μετοχή στη ζωή του Θεού

Ευχήθηκε τέλος ο Σεβασμιώτατος, ο Κύριος να γίνει ίλεως σε όλο τον κόσμο, για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

«Και την πικρή αυτή ώρα που πρέπει να έχουμε όλοι εθνική ομοψυχία, να είμαστε δυνατοί και γενναίοι, απέναντι στην πολύπλοκη δολοπλοκία της γείτονος χώρας, η οποία θα έχει και συνέχεια.

Και όλους όσους θεωρούμε ως συμμάχους, δεν υπάρχουν. Είναι επίπλαστες αυτές οι δήθεν συμμαχίες και στις διεθνείς σχέσεις δεν υπάρχουν, παρά μόνο συμφέροντα.»