Συνεχίζοντας την παράδοση: Σμυρναίικα τραγούδια στο «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…»

Μουσική βραδιά γεμάτη ηχοχρώματα από τις αλησμόνητες πατρίδες και τη πλούσια δημοτική μας παράδοση, απόλαυσαν όσοι παρευρέθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου.

Η εκδήλωση περιελάβανε  σμυρναίικα και δημοτικά τραγούδια που παρουσίασαν ο Άγγελος Ρίζος, τραγούδι, ο Στέφανος Ρίζος, βιολί – λαούτο – τραγούδι, η Μαρία Ρίζου, σαντούρι, ο Βασίλης Παπαροϊδάμης, κλαρίνο, ο Χρήστος Καφέτσης, λαούτο – ούτι και ο Κώστας Αϊβαλιώτης, κρουστά.

Η μουσική βραδιά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Τα Σμυρναίικα τραγούδια αστυγραφούν με το να περιγράφουν το περιβάλλον της πόλης με τις τοποθεσίες και τους μαχαλάδες, εθνογραφούν τους κατοίκους (Έλληνες, Τούρκους, Αρμένιους, Εβραίους…), ιστοριογραφούν ιστορικά γεγονότα, κοινωνιολογούν για τις κοινωνικές τάξεις, τα επαγγέλματα (το χασαπάκι, η μοδιστρούλα…), ψυχογραφούν με την ανθρώπινη ψυχή (έρωτας, πόνος, χαρά…), δημογραφούν με την καταγραφή των πληθυσμών (μετακινήσεις, μετανάστευση, προσφυγιά…).

Αυτά τα αστικά τραγούδια, διάρκειας τριών και πλέον αιώνων, έχουν συσσωρεύσει ένα πολύ μεγάλο και πλούσιο υλικό, μέρος του οποίου παρουσιάστηκε στη μουσική βραδιά.