Εκδήλωση Μνήμης για τον Στρατηγό Νικηταρά στον Πειραιά

Δέηση για τα 170 χρόνια από τον θάνατο του ήρωα του 1821, Στρατηγού Νικηταρά, τελέσθηκε την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, μετά το πέρας της 1ης θείας Λειτουργίας.

Η δέηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, του Δήμου Πειραιά, της Αδελφότητας Τουρκολεκαίων ο «Νικηταράς», και τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου η «Ενότητα».

Στην ακολουθία του Όρθρου και στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε και ιερούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ, εκπροσωπώντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Μίλησε για το Στρατηγό Νικηταρά, ο Φιλόλογος Νικήτας Σταματελόπουλος.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας εψάλη από τον Σεβασμιώτατο δέηση στην προτομή του ήρωα στον περίβολο του Γηροκομείου Πειραιώς, παραπλεύρως του Ιερού Ναού και μετά τον σύντομο χαιρετισμό του ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.

θυμίσουμε ότι τα αποκαλυπτήρια της προτομής, πραγματοποιήθηκαν στον συγκεκριμένο χώρο, στις 23 Μαρτίου 2019.

Τόσο η επιλογή του χώρου που τοποθετήθηκε η προτομή, όσο και του προσώπου του ήρωα δεν είναι τυχαία, αφού σε αυτό το σημείο, δίπλα από τον χώρο όπου σήμερα βρίσκεται ο Ναός, ο μεγάλος αυτός ήρωας του Έθνους, επαιτούσε.

Με πρωτοβουλία του Σεβ. Μητροπολίτου Πριραιώς κ. Σεραφείμ την  προτομή φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ. Γεώργιος Κικώτης, ενώ ο εφοπλιστής κ. Ευάγγελος Μαρινάκης ανέλαβε όλα τα έξοδα για την κατασκευή του έργου.