Πρωτ. Αθανάσιος Μελισσάρης: Και πάλι η Εκκλησία είναι αυτό που ενοχλεί

Κατανυκτική ιερά αγρυπνία τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, το Σάββατο 13 Απριλίου, παραμονή της Ε’ Κυριακής των Νηστειών.

Στην ακολουθία του Όρθρου και την Θεία Λειτουργία, ιερούργησε και μίλησε στους πιστούς, ο  Πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Μελισσάρης, από την Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος.

Η ιερά αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2019».

Ο π. Αθανάσιος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας, η οποία μας προετοιμάζει γι’ αυτό που όλοι αναμένουμε να γιορτάσουμε.

Ο Κύριος προαναγγέλλει στους μαθητές Του όλα όσα πρόκειται να συμβούν. Με πολύ ξεκάθαρα λόγια, τους ομιλεί για τα βάσανα, τις μαστιγώσεις, τον θάνατο, αλλά και για το γεγονός της λαμπροφόρου αναστάσεως.

«Στα Ιεροσόλυμα, ο όμιλος των 12 μαθητών, μαζί με τον Κύριο, πορεύεται για να ζήσει ότι ακριβώς έχει προαναγγείλει.

Έχουμε μια πορεία και δύο μαθητές, που θεωρούν ότι ο Κύριος είναι κοσμικός άρχοντας που θα καταλύσει τον βάρβαρο δυνάστη και θα εγκαθιδρύσει μια κοσμική βασιλεία, και του ζητούν τιμές και πρωτοκαθεδρίες.» 

Όπως βεβαιώνουν οι Πατέρες της Εκκλησίας, η φιληδονία, η φιλαρχία και η φιλαργυρία κυριαρχούν στον άνθρωπο και με διαφορετικές εκφάνσεις ταλαιπωρούν ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Φιλαρχία είχαν οι δύο μαθητές που ζητούσαν πρωτοκαθεδρίες, τόνισε ο π. Αθανάσιος.

Αλλά έρχεται ο Κύριος σε αυτήν την ευλογημένη πορεία, να βεβαιώσει τους μαθητές Του και κατ’ επέκταση όλους εμάς, ότι η πορεία του χριστιανού, δεν είναι τίποτε άλλο από μια μαρτυρία και ένα μαρτύριο.

Η προοπτική του, είναι ο Θεός. Και τον βρίσκει μέσα του, επειδή ο Θεός είναι πρόσωπο, όταν ανοίγεται σε αυτό που τον καλεί, την μαρτυρία και το μαρτύριο.

Και έκλεισε λέγοντας:

«Στην εποχή μας δεν έχουμε μαρτυρία, όπως είχαμε στους διωγμούς. Σήμερα ζούμε ένα άλλο μαρτύριο.

Επιστρατεύονται κυβερνήσεις, νομοθέτες, νόμοι, κανονισμοί, διατάξεις, γιατί και πάλι η Εκκλησία είναι αυτό που ενοχλεί.

Η ζωή του χριστιανού δεν είναι κάτι το εύκολο. Είναι αυτή η μαρτυρία, η οποία με την φλόγα της πίστεως και την ελπίδα της Αναστάσεως, έκανε τους Αποστόλους να κηρύξουν σε όλα τα έθνη