Πρωτ. Ελισσαίος Κυνούσης: Η Παναγία ανοίγει και πάλι τον Παράδεισο (video)

Στην 3η ακολουθία της Β΄ Στάσεως των Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 22 Μαρτίου, προεξήρχε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Πρωτοπρεσβύτερος Ελισσαίος Κυνούσης, από την Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς.

Η συμμετοχή και η ομιλία του π. Ελισσαίου, εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, που οργανώνονται για 21η συνεχή χρονιά στον Ναό, με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού και με τον γενικό τίτλο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2019».

Καθ’ όλη την διάρκεια της ακολουθίας, οι πιστοί είχαν την ευκαιρία να προσκυνήσουν την Τιμία Κάρα του Αγίου Παρθενίου, Επισκόπου Λαμψάκου, που θα παραμείνει στο Ναό έως την Τετάρτη 27 Μαρτίου.

Δεύτερη εβδομάδα των νηστειών, είπε ο π. Ελισσαίος και η Εκκλησία βάζει πάλι στο κέντρο των ναών, το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Η Παναγία βρίσκεται στο κέντρο της Εκκλησίας, γιατί Αυτή γίνεται  η πύλη δια της οποίας μπορεί κάποιος να περάσει στην βασιλεία του Θεού.

Είναι Εκείνη που στρέφεται προς τα πίσω και πηγαίνει να διορθώσει, να αποκαταστήσει την πρώτη λάθος κίνηση, την κίνηση των πρωτοπλάστων, να χρησιμοποιήσουν τα χαρίσματα του κατ’ εικόνα που έλαβαν από τον Θεό, με λανθασμένο τρόπο.

Και έρχεται η Παναγία στο κέντρο των ναών και πάλι να μας υπενθυμίσει ότι πλέον δεν υπάρχει Άδης, δεν υπάρχει θάνατος, τα πάντα είναι πρόσκαιρα.

«Βλέπουμε την Παναγία να εκλέγεται εκ πασών των γενεών, από καταβολής κόσμου, από όλους τους ανθρώπους, και να επιλέγεται να γίνει η Μητέρα του Θεού.

Κι αυτό γίνεται επειδή η Παναγία κατέχει την ακρότητα των αρετών, είναι η αγνότερη απ’ όλες. Και δεύτερο χαρακτηριστικό Της είναι η ταπείνωση. Και ακόμη, η απόλυτη υπακοή Της στο θέλημα του Θεού. Ταυτίζει το θέλημα Της, με το θέλημα του Θεού».

Και με την υπακοή Της στο θέλημα του Θεού, συνεχίζει ο π. Ελισσαίος, γίνεται νέα Εύα και επαναφέρει ολόκληρο το ανθρώπινο γένος μέσα στον παράδεισο. Και γίνεται η κλειδαριά δια της οποίας κάποιος εισέρχεται, γίνεται η πύλη δια της οποίας ο Υιός του Θεού γίνεται Υιός του ανθρώπου.

Κι έρχεται ο Χριστός στον κόσμο και λαμβάνει ολόκληρη την ανθρώπινη φύση, πλην της αμαρτίας. Και μας αποδεικνύει ότι μπορεί ένας άνθρωπος να εισέλθει στην βασιλεία του Θεού, γενόμενος κατά χάριν Χριστός. Και μας δείχνει και τους τρόπους.

Ο πρώτος τρόπος είναι η εσωστρέφεια, η στροφή προς τον εαυτό μας ως όραση των σφαλμάτων μας.

Ακόμη, η μετάνοια, η ταπείνωση, η μίμηση δηλαδή της Παναγίας που είναι ο καθρέφτης μας. Και μετά έχουμε την ταύτιση του θελήματος μας, με το θέλημα του Θεού.

Και ολοκλήρωσε ο π. Ελισσαίος:

«Με την ευχή να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του Θεού, η Εκκλησία μας προβάλει την Παναγία μας και μας υπενθυμίζει ότι είναι Αυτή η οποία ανοίγει και πάλι τον Παράδεισο και οφείλουμε να έχουμε ευγνωμοσύνη και να στρεφόμαστε με αγάπη προς Εκείνη, προς τον Χριστό και τον συνάνθρωπο».