Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Γιαννιός: Ο πνευματικός πατέρας γίνεται για εμάς εγγυητής στον ουρανό (video)

Ιερά αγρυπνία τελέστηκε την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, επί τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς. Ιερούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο, ο ΑρχιμανδρίτηςΑλέξιος Γιαννιός, από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Η αγρυπνία και η ομιλία εντάσσονται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

 

Ο λόγος του π. Αλεξίου είχε ως αφετηρία την μνήμη του τιμωμένου Αποστόλου Φιλίππου.

Όπως επεσήμανε, καθημερινά, μέσα στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας και μέσα στον λειτουργικό χρόνο, η Εκκλησία μας προβάλλει παραδείγματα προς μίμηση, όπως ο τιμώμενος Απόστολος Φίλιππος ο διάκονος, ένας από τους πρώτους επτά διακόνους που η Εκκλησία εξέλεξε.

Η Εκκλησία μας, συνέχισε, μας δίνει ευκαιρίες καθημερινά και μας παρουσιάζει τους αγίους, ως οδοδείκτες στην βασιλεία των ουρανών.

Αξιοποιώντας τον βίο του Αποστόλου, υπογράμμισε πως δύο πράγματα θα πρέπει να συμβαίνουν στην πνευματική ζωή για να προκόβει ο άνθρωπος.

«Πρώτον να μελετά ο άνθρωπος τον λόγο του Θεού. Ο πνευματικός άνθρωπος προσπαθεί να βρει νερό για να ξεδιψάσει την πνευματική του δίψα.

Αν δεν έχει την διάθεση της μαθητείας, την διάθεση να βρει τον καθαρό λόγο του Θεού, τότε δεν φωτίζεται και μένει η καρδιά του μακριά από την χάρη του Θεού

Το δεύτερο είναι ότι δε νοείται πνευματική ζωή, χωρίς πνευματικό οδηγό. Ο πνευματικός άνθρωπος αναζητά τον Θεό και ιδιαίτερα όταν έχει έναν πνευματικό οδηγό, τότε αυξάνεται αυτό το οποίο μελετά και διαβάζει, γίνεται κτήμα του.

Και έρχεται η χάρις του Θεού και τον οδηγεί στη θεογνωσία…

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΔΩ:

Την ομιλία μπορείτε να παρακολουθησετε εδώ: