Η εορτή του Αγίου Λουκά του ιατρού στον Πειραιά
Ο Άγιος Λουκάς πέρασε πολυώδυνα βάσανα. Αλλά έμεινε πιστός άχρι θανάτου. Και χάρισε στην οικουμενική Ορθόδοξη Εκκλησία ένα ορατό σημείο της ευλογίας και της χάριτος του Θεού.
Με τη δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα, τάξη και κατάνυξη, ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, τίμησε την μνήμη του προστάτη της Ενορίας, Αγίου Λουκά του Ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας.
Εκατοντάδες πιστοί συμμετείχαν στις ιερές Ακολουθίες και είχαν την ευλογία να προσκυνήσουν το τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου που φυλάσσεται μόνιμα στο Ναό, και να προσκυνήσουν το Παρεκκλήσιο του Αγίου που υπάρχει στο Ναό.
Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 10 Ιουνίου, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, και στη συνέχεια ακολούθησε ιερά αγρυπνία.
Την ημέρα της εορτής, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Πανηγυρική θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ενώ παρίστατο και η Επιτετραμμένη της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελληνική Δημοκρατία κα Ναταλία Κοσένκο, την οποία ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά για την συμμετοχή της στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Λουκά.
Ο Σεβασμιώτατος, στο λόγο που απηύθυνε προς τους πιστούς μετά το πέρας της θείας Λειτουργίας, τόνισε πως η Αγία μας Εκκλησία, 2000 χρόνια τώρα, εξαγγέλλει το μήνυμα της αθανασίας και δεν είναι μία ανθρώπινη κατασκευή, μία θρησκεία, αλλά είναι μία αποκάλυψη του αιωνίου Θεού.
Και επειδή ακριβώς είναι αποκάλυψη, είναι και μία διαρκής πρόσκληση για να μιμηθεί ο άνθρωπος τον Κύριο, να κατορθώσει να φτάσει και να ομοιάσει με τον δημιουργό του. Να αποκτήσει την προσωπική μετοχή και κοινωνία στη ζωή του Θεού.
Διαχρονικά, συνέχισε, έως το τέλος της ανθρώπινης ιστορίας, το μήνυμα αυτό και η πρόσκληση, θα είναι πάντοτε ενεργώς παρόντα στη ζωή της οικουμενικής ανθρωπότητας.
Και εναπόκειται στον άνθρωπο να αποδεχτεί ή να απορρίψει την μεγάλη αυτή πρόσκληση του Παναγίου Θεού, για να μεταβληθεί η γη σε ουρανό και ευλογία.
«Μια πλήρη απόδειξη αυτής της αληθείας, ζούμε σήμερα με την εόρτιο μνήμη του Αγίου Λουκά, ο οποίος υπήρξε ένας άνθρωπος ομοιοπαθής, που πέρασε μέσα από την κάμινο του έγγαμου βίου, που κατόρθωσε με την αγάπη προς την ιατρική επιστήμη να θριαμβεύσει, να αποβεί φιλάνθρωπος και ουσιώδης, να κατορθώσει μεγάλα επιτεύγματα στην χειρουργική, να βοηθήσει και να διασώσει αναρίθμητους ανθρώπους.»
Και το κυριότερο, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, να γίνει οικείος και φίλος του Παναγίου Θεού. Να χρησιμοποιήσει δηλαδή τα τάλαντα που του δώρισε ο Θεός, όχι για τον εαυτό του, αλλά για το κοινό αγαθό και καλό των ανθρώπων, με απίστευτα και εκπληκτικά κατορθώματα πίστεως, αγάπης και αφοσιώσεως στον Θεό και τον άνθρωπο.
Σε τέτοιο βαθμό ώστε να φθάσει το κομμουνιστικό καθεστώς της Σοβιετικής Ενώσεως, και ο ηγέτης του, ο αιμοδιψής και αιματοβαμμένος Στάλιν, να του αποδώσουν τιμητικό βραβείο εξόχου διακρίσεως για την μεγαλειώδη του προσφορά στον άνθρωπο και την ιατρική επιστήμη.
«Είναι ένας άνθρωπος που έζησε στην ίδια εποχή με πολλούς από εμάς. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι η αλήθεια της Εκκλησίας δεν είναι ένα μουσειακό είδος. Αλλά είναι μία διαρκής, αιώνια και αδιάπτωτη συνέχεια ζωής, χάριτος και αγάπης.»
Είναι μία συνεχής αναγέννηση κάθε ανθρώπου καλής θελήσεως. Κανείς δεν εξαιρείται από αυτήν την πρόσκληση. Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν είναι γι’ αυτόν, αυτή η δυναμική της αγιότητας και της μετοχής στη ζωή του Θεού.
Ο Άγιος Λουκάς, επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος ολοκληρώνοντας τον λόγο του, πέρασε πολυώδυνα βάσανα. Εξορίστηκε, εξυβρίστηκε, προπηλακίστηκε, διώχθηκε για την πίστη του, βάδισε τον σκληρό δρόμο του μαρτυρίου και την μαρτυρίας. Αλλά έμεινε πιστός άχρι θανάτου.
Και χάρισε στην οικουμενική Ορθόδοξη Εκκλησία ένα νέο άγιο, ένα ορατό σημείο της ευλογίας και της χάριτος του Θεού.
«Μία απόδειξη ότι ο Θεός της αγάπης είναι εδώ και εργάζεται στα σπλάχνα του λαού Του, ανακαινίζει τον άνθρωπο και αναδεικνύει αγίους σε κάθε γενεά.
Γιατί το σώμα Του, η Εκκλησία, είναι μία μήτρα η οποία γεννά την αγιότητα, γεννά δηλαδή την υπέρβαση της φθοράς και του θανάτου.
Καλούμαστε όχι απλώς να τιμήσουμε τον άγιο, αλλά να μιμηθούμε στην προσωπική μας ζωή, τον τρόπο που αγωνίστηκε και κατόρθωσε το μέγιστο, την κοινωνία με τον ουρανό και την οικείωση του ζώντος Θεού.»
Στον πανηγυρικό Εσπερινό τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Ψωίνος, ιεροκήρυκας του Καθεδρικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος Πειραιώς.
Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς ολοκληρώθηκαν με τον Μεθ᾽ έορτο Εσπερινό, την παράκληση προς τον Άγιο Λουκά και προβολή ταινίας με το βίο του.
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου.
Φωτογραφίες: Παναγιώτης Καράπασιας, Γιώργος Μίλο.