324 Βεβαιώσεις Παρακολούθησης στα Εκπαιδευτικά Σεμινάρια στην Ευαγγελίστρια Πειραιώς
Με επιτυχία και πολυπληθή συμμετοχή, ολοκληρώθηκε και ο φετινός κύκλος των επιμορφωτικών σεμιναρίων που διοργάνωσε ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιστημόνων Πειραιώς.
Η τελετή λήξης των σεμιναρίων, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 26 Μαρτίου. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ο οποίος απένειμε τις βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους παρακολούθησαν με συνέπεια τα σεμινάρια.
Στην έναρξη της τελετής, βυζαντινούς ύμνους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής απέδωσε η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς υπό την διεύθυνση του Πρωτοπρεσβύτερου Γρηγόριου Καραλή, διευθυντή της Σχολής.
Κάνοντας τον απολογισμό της λειτουργίας του θεσμού των σεμιναρίων, ο συνεργάτης της Ενορίας κ. Γιώργος Γκολέμης, ανέφερε ότι σε αρμονία και συνάφεια με τα σεμινάρια των τριών προηγούμενων ετών, η φετινή σειρά των μαθημάτων ήρθε να τα συμπληρώσει, να τα ενισχύσει αλλά και να ανοίξει νέους ορίζοντες, πάνω στην βασική θεματολογία τους.
Η ιστορία του τόπου μας, η ορθόδοξη κατήχηση, η ορθόδοξη εκκλησιαστική γλωσσομάθεια και η θεατρική παιδεία, είναι οι βασικοί θεματικοί άξονες στους οποίους αναπτύχθηκαν τα σεμινάρια.
Τα μαθήματα που οργανώνονται μπορούν να θεωρηθούν ως συνέχεια των αντίστοιχων προηγούμενων, αλλά και να αντιμετωπιστούν αυτόνομα. Αφού κάθε σεμινάριο εξετάζει μία πτυχή, κατηγορία ή περίοδο του γενικού θέματος στο οποίο ανήκει.
Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όλους, ανεξαρτήτως γραμματικών ή άλλων γνώσεων και χωρίς προαπαιτούμενα. Εδώ να τονίσουμε ότι όλοι οι εισηγητές, οργάνωσαν με τέτοιο τρόπο το περιεχόμενο και το υλικό των παρουσιάσεών τους, που να ικανοποιούν όσους δεν είχαν ιδιαίτερη γνώση του αντικειμένου, αλλά ταυτόχρονα, να εμπλουτίσουν και να επεκτείνουν τις γνώσεις εκείνων που είχαν σχετικό υπόβαθρο.
Αυτό που επεσήμανε ιδιαίτερα ο κ. Γκολέμης, ήταν πως:
«Ο θεσμός των επιμορφωτικών σεμιναρίων αποτελεί μία νέα ποιμαντική δραστηριότητα. Ξεκίνησε ταπεινά το 2015, να προστεθεί στις υπόλοιπες δράσεις που αφορούν στην διακονία του λαού του Θεού, ευθυγραμμισμένος με την ποιμαντική μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας. Η πατρική σας αγωνία Σεβασμιώτατε, αποτέλεσε και αποτελεί την έμπνευση, για να οργανώνει η Ενορία μας τα σεμινάρια.»
Σύνδεσμος Επιστημόνων Πειραιώς
Ο κύκλος των σεμιναρίων, δεν θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί, χωρίς την δημιουργική και σταθερή συνεργασία του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς.
Μία συνεργασία που κρατάει πολλά χρόνια, με τον Σύνδεσμο να συμμετέχει ως συνδιοργανωτής σε πλειάδα δραστηριοτήτων.
Η παρουσία και ενεργός συμμετοχή του Συνδέσμου στη θεματολογία και την υλοποίηση των σεμιναρίων, προσδίδουν την απαραίτητη επιστημονική βαρύτητα και το κύρος που απαιτείται, για την εγκυρότητα και αξιοπιστία των γνώσεων που μεταδίδονται.
Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου, Φυσικός κ. Παναγιώτης Χαρατζόπουλος, με αφορμή την οργάνωση για τέταρτη χρονιά των σεμιναρίων, τόνισε ότι η κάθε χρονιά στηρίχθηκε στην επιτυχία της προηγούμενης. Η επιτυχία της προηγούμενης χρονιάς αποτέλεσε την βάση της επόμενης.
Αυτή η διοργάνωση κοντεύει να γίνει θεσμός κι αυτό σημαίνει ότι υπήρξε επιτυχία. Και η επιτυχία βασίστηκε σε τρεις συνιστώσες.
«Η μία είναι οι ίδιοι οι εισηγητές με τις επιστημονικές τους γνώσεις, με την μεταδοτικότητα τους, με το ότι κράτησαν αμείωτο τον αριθμό του ακροατήριου, από την πρώτη στιγμή μέχρι την τελευταία.
Ο δεύτερος παράγοντας είναι το ενδιαφέρον των θεμάτων, που ήρθαν να καλύψουν ουσιαστικά κενά γνώσεων.
Και η τρίτη συνιστώσα ήταν η οργάνωση αυτών των σεμιναρίων, η οργανωτική υποστήριξη από την Ενορία της Ευαγγελίστριας που με την υποδειγματική οργάνωση έφεραν εις πέρας αυτό το έργο.»
«Θέματα Πειραϊκής Ιστορίας»
Ήταν το πρώτο σεμινάριο, που πραγματοποιούνταν κάθε Δευτέρα, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην γνωριμία με την ιστορία του τόπου μας.
Ο Πειραιάς της προϊστορίας και της ιστορίας. Της ανάπτυξης και της ερήμωσης. Του Μεσαίωνα, της Οθωμανικής Περιόδου και της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Η Μονή του Αγίου Σπυρίδωνος, η ίδρυση του Δήμου Πειραιώς, η εμπορική, οικονομική, βιοτεχνική και βιομηχανική ανάπτυξη της πόλης. Ο Πειραιάς της ναυτιλίας. Η Μικρασιατική καταστροφή και το προσφυγικό ζήτημα στον Πειραιά. Η περίοδος του Μεσοπολέμου και η καρατόμηση της πόλης του Πειραιά. Ο Πειραιάς των βομβαρδισμών. Ο κατοχικός Πειραιάς. Ο Πνευματικός και Καλλιτεχνικός Πειραιάς.
Η ιστορία ζωντάνεψε μπροστά στα μάτια όσων συμμετείχαν κάθε Δευτέρα, και υπεύθυνοι γι’ αυτό ήταν η ιστορικός και φιλόλογος και εκπαιδευτικός κα Αρχοντία Παπαδοπούλου και ο ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας και Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά κ. Στέφανος Μίλεσης.
Στο σεμινάριο φοίτησαν 146 άτομα, με εκείνους που λόγω συμμετοχής να δικαιούνται βεβαίωσης, να φτάνουν τους 95.
Η κα Παπαδοπούλου ευχαρίστησε τους οργανωτές για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο της, για να καταθέσει τις γνώσεις της στους συμπολίτες της. Ευχαρίστησε επίσης όσους συμμετείχαν στο σεμινάριο, που όλοι μαζί ανέπνευσαν αυτήν την εικόνα του Πειραιά, που άλλες πτυχές του ήταν γνωστές και άλλες ξεχασμένες.
Ο κ. Μίλεσης από την μεριά του τόνισε ότι έχει μεγάλη αξία η παρακολούθηση των μαθημάτων που μας δίνει η Εκκλησία του Πειραιά απλόχερα.
«Σπουδή στην Αρχαία Τραγωδία»
Ήταν το θέμα του σεμιναρίου που πραγματοποιούνταν κάθε Τρίτη στα πλαίσια της θεατρικής παιδείας.
Οι επιμορφούμενοι είχαν μια μοναδική ευκαιρία, να μυηθούν στην τέχνη του θεάτρου, μέσα από την παράδοση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας.
Ο ορισμός του ονόματος της τραγωδίας, ο ορισμός του Θεάτρου, ο πρώτος ηθοποιός του αρχαίου δράματος, οι μεγάλοι τραγικοί Αισχύλος, Σοφοκλής και Ευριπίδης, ο Αριστοφάνης, η εκφορά του λόγου στην τραγωδία, η ανάλυση των τριών αθάνατων έργων Προμηθέας Δεσμώτης, Αντιγόνη και Μήδεια και τέλος ο ρόλος της τραγωδίας στην εξέλιξη του θεάτρου, ήταν κάποιοι από τους σταθμούς αυτού του σεμιναρίου.
Οι συμμετέχοντες έφθασαν τους 99, ενώ βεβαιώσεις δικαιούνται οι 52 συμμετέχοντες.
Υπεύθυνος του σεμιναρίου, ήταν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Δημήτρης Κοντοδήμος, που δείγματα της θεατρικής του δουλειάς έχουν παρουσιαστεί στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…». .
Ο κ. Κοντοδήμος ευχαρίστησε από την πλευρά του τους οργανωτές για την δυνατότητα που του δόθηκε να μιλήσει για την λειτουργικότητα και την αξία του θεάτρου.
«Απλά μαθήματα δογματικής»
Στο σεμινάριο της Τετάρτης και στα πλαίσια της Ορθόδοξης Κατήχησης, υπεύθυνος ήταν ο Αρχιμανδρίτης Δανιήλ Ψωίνος.
Θεολογία, Θεός και κτίση, Θεός και άνθρωπος, Χριστολογία, Εκκλησιολογία και Εσχατολογία, ήταν οι άξονες του σεμιναρίου, πάνω στην Ορθόδοξη Δογματική.
Εδώ οι συμμετοχές έφτασαν τις 161, με τους 107 εξ’ αυτών να δικαιούνται βεβαίωσης.
Ο π. Δανιήλ, είναι γνωστός και πολύ αγαπητός σε όλους. Κοσμεί τον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, ως Προϊστάμενος και παρηγορεί αναρίθμητους ανθρώπους καθημερινά ως λειτουργός και πνευματικός πατέρας. Και δικαιώνει στον μέγιστο βαθμό την επιλογή του Σεβασμιωτάτου στο πρόσωπο του.
Ο π. Δανιήλ στον χαιρετισμό του, τόνισε πως αυτές οι σεμιναριακές συναντήσεις αποτέλεσαν ανεπανάληπτες και μοναδικές στιγμές. Τα μαθήματα βασίστηκαν στις διδασκαλίες των Πατέρων της Εκκλησίας και είχαν στόχο να εξηγήσουν απλά, στην σύγχρονη γλώσσα όλες τις μεγάλες, σπουδαίες και σωτήριες αλήθειες της Εκκλησίας μας, που αφορούν την πίστη μας.
Και ευχήθηκε όσα ακούστηκαν να τα βάλουν όλοι στην καρδιά τους και να τα κάνουν πράξη και βίωμα στη ζωή τους, γιατί τα δόγματα της Εκκλησίας δεν είναι στείρα αξιώματα, αλλά είναι η βαθειά θεολογική εμπειρία της Εκκλησίας.
«Κανών και κανόνες – Σπουδή στον Ακάθιστο Ύμνο»
Το τελευταίο σεμινάριο, που πραγματοποιούνταν κάθε Πέμπτη, αφορούσε την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Γλωσσομάθεια.
Μέσα από την ανάλυση των ωδών του κανόνος του Ακαθίστου, οι επιμορφούμενοι έπαιρναν ένα πλούτο γνώσεων, πάνω στην γλώσσα μας, όπως ήταν ο τονισμός των λέξεων τότε και σήμερα, το ρήμα, η κλίση του ουσιαστικού, οι ονοματικοί και επιρρηματικοί προσδιορισμοί, τα είδη και η συντακτική χρήση των μετοχών.
Οι συμμετέχοντες έφθασαν τους 115, ενώ βεβαιώσεις δικαιούνται οι 70 συμμετέχοντες.
Εισηγητής και οδηγός, ο Πρεσβύτερος – Οικονόμος Ελισσαίος Κυνούσης, Θεολόγος και Φιλόλογος. Ένας νέος, χαρισματικός Ιερέας της Μητροπόλεώς Πειραιώς, που γνωρίζει να μιλά στους ανθρώπους, να μεταδίδει εύληπτα και κατανοητά, τις πλούσιες γνώσεις του.
Ο π. Ελισσαίος στον χαιρετισμό του τόνισε ότι η κατανόηση της γλώσσας της Εκκλησίας μας είναι αίτημα των καιρών, σε μια κρίσιμη καμπή της πορείας του πολιτισμού μας, αλλά και μία ευχή της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Για να θεραπεύσουμε το τραύμα της αποπομπής του λαού από την γλώσσα των Πατέρων μας, συνέχισε, η μύηση των νέων στη γλώσσα της Εκκλησίας αποτελεί αναντίρρητη υποχρέωση.
Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η επικοινωνία με το πλούσιο παρελθόν μας, που οι περισσότεροι αγνοούν. Ενώ σημείωσε ότι η σπουδή στον Ακάθιστο Ύμνο αποτελεί υμνολογικό και λογοτεχνικό κομψοτέχνημα που συνδυάζει τους κορυφαίους υμνολογικούς τύπους του κοντακίου και του κανόνος.
«Ποιμαντική της Ναυτιλίας»
Ακολούθως ο κ. Γκολέμης αναφέρθηκε σε μία ακόμη σεμιναριακή προσπάθεια που διοργανώνεται από την Ενορία της Ευαγγελιστρίας.
Με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ, το πρόγραμμα «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» του Ναού και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνών Ναυτιλιακών Σπουδών, θα πραγματοποιηθεί εξειδικευμένο, επιστημονικό πρόγραμμα κατάρτισης, με τον γενικό τίτλο: «Ποιμαντική της Ναυτιλίας».
Είναι ένα καινοτόμο, πιλοτικό πρόγραμμα εξειδικευμένης Επιμόρφωσης. Αποτελεί σύγχρονη απόπειρα προσέγγισης στην Ελλάδα της βιομηχανίας της Ναυτιλίας, από την πλευρά της Χριστιανικής Ορθόδοξης Θεολογίας, με τρόπο επιστημονικό, μεθοδικό και ποιμαντικό.
Στόχος του Προγράμματος είναι να λάβουν οι συμμετέχοντες, ουσιαστικές γνώσεις, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης επιμόρφωσης και εξειδίκευσης αλλά και σε κάθε ευκαιρία πρακτικής εφαρμογής, να διαθέτουν τα προσόντα, για την άσκηση αυτής της ιδιαίτερης μορφής Ποιμαντικής της Ναυτιλίας και Διακονίας του Ναυτιλομένου πλησίον, με επαγγελματισμό.
Απευθύνεται σε Κληρικούς και Θεολόγους με ανάλογα ποιμαντικά ενδιαφέροντα αλλά και σε κάθε Επιστήμονα, κάτοχο πτυχίου ανθρωπιστικών σπουδών
Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ
Κλείνοντας την τελετή λήξης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ απένειμε τις βεβαιώσεις και τα ενθύμια συμμετοχής, σε όσους παρακολούθησαν με συνέπεια και επιμέλεια τα σεμιναριακά μαθήματα.
Απευθυνόμενος σε όλους σημείωσε:
«Αυτή η προσπάθεια της Ενορίας και του Συνδέσμου Επιστημόνων, μου υπενθυμίζει την ευθύνη που αναλαμβάνουμε δια της μετοχής μας στο Σώμα του Χριστού, να μην κρύψουμε το τάλαντο το οποίο ο Κύριος έχει δωρίσει σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως.
Και είναι μία έμπρακτη απόδειξη ότι πράγματι αυτό το τάλαντο αυξάνει, ευλογείται και μεγεθύνεται μέσα από την δίψα της μάθησης και την κοινωνία των προσώπων.
Η Ενορία της Ευαγγελιστρίας είναι ένα κόσμημα, ένας αδάμας για την Μητρόπολη μας, με τις πρωτοποριακές της διακονίες και με την πολύ της αγάπη στο έργο του Ευαγγελίου.
Σε μία βαθειά, βάναυση και σκληρή εποχή που χρειαζόμαστε φως στη ζωή μας, αυτό το φως Χριστού μας το χαρίζει η συμμετοχή στο Σώμα της Εκκλησίας.»
Στους Καθηγητές που εδίδαξαν στα Σεμινάρια και σε όλους τους συμμετέχοντες ο Σεβασμιώτατος απένειμε ενθύμιο με μία Γκραβούρα ειδικά τυπωμένη για τα Σεμινάρια.
Κείμενα: Σταμάτης Μιχαλακόπουλος, Φωτογραφίες: Παναγιώτης Καράπασιας