«Μικρές Στάσεις στην Κλίμακα του αγίου Ιωάννου» στον Πειραιά
Η Κλίμακα είναι αναμφίβολα ένα από τα κυριότερα βιβλία της Ορθοδόξου πνευματικής ζωής. Συγκεφαλαιώνει όλους τους προηγούμενους νηπτικούς Πατέρες και επιδρά εμφανώς, σε όλους τους μεταγενέστερους.
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Μαρτίου, η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Δορμπαράκη «Μικρές Στάσεις στην Κλίμακα του αγίου Ιωάννου» , στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος εκδηλώσεων «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2018».
Για το βιβλίο μίλησαν ο Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Κρητικός, Καθηγούμενος του Ιερού Ησυχαστηρίου Αναστάντος Χριστού Πειραιώς και ο κ. Ηλίας Λιαμής, Δρ Θεολογίας, Μουσικολόγος και Συγγραφέας.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ακολουθείν».
Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Κρητικός
Πρώτος έλαβε τον λόγο ο Αρχιμανδρίτης Μεθόδιος Κρητικός, Καθηγούμενος του Ιερού Ησυχαστηρίου Αναστάντος Χριστού Πειραιώς.
Μιλώντας για το νέο βιβλίο, ο π. Μεθόδιος σημείωσε πως θα μας χειραγωγήσει σε μια περιήγηση, σ’ έναν πνευματικό παράδεισο, το προσφιλέστατο βιβλίο του αγίου Ιωάννου του Σιναῒτου, την Κλίμακα.
Στο έργο του ο άγιος Ιωάννης, παρουσιάζει τις σκέψεις του για την μοναχική κυρίως ζωή, αλλά και γενικότερα για την πνευματική ζωή, ταξινομώντας αυτές τις σκέψεις σε μια σειρά 30 λόγων, που μοιάζει με τους αναβαθμούς μιας κλίμακας, η οποία οδηγεί στη σωτηρία.
Ιδιαίτερη αξία προσλαμβάνει η Κλίμακα, σημειώνει ο π. Μεθόδιος, λόγω της αγιότητας του συγγραφέα. Οι διδαχές του προέρχονται από αγιασμένη πηγή και θεία εμπειρία.
«Η Κλίμακα είναι αναμφίβολα ένα από τα κυριότερα βιβλία της Ορθοδόξου πνευματικής ζωής. Συγκεφαλαιώνει όλους τους προηγούμενους νηπτικούς Πατέρες και επιδρά εμφανώς, σε όλους τους μεταγενέστερους.
Ο π. Γεώργιος με σεβασμό, αγάπη και αίσθημα ευθύνης και μετά από βαθιά και μακροχρόνια μελέτη του ιερού βιβλίου, προχώρησε με την χάρη του Θεού στη συγγραφή του βιβλίου.»
Στον πρόλογο, ο συγγραφέας, χαρακτηρίζει την Κλίμακα ως ένα από τα πιο αγαπημένα βιβλία της χριστιανικής πίστεως, αν όχι το πιο αγαπημένο μετά την Αγία Γραφή.
Υπογραμμίζει την σημασία του βιβλίου, όχι μόνο για τους μοναχούς, αλλά και για όλους τους χριστιανούς, όλων των εποχών, εφόσον κύριο γνώρισμα του είναι ότι αποκαλύπτει τα περισσότερα μυστικά της πνευματικής ζωής, που πρέπει να είναι ίδια και για τους καλόγερους και για τους λεγόμενους κοσμικούς ανθρώπους.
Από τα πολύτιμα αυτά μυστικά της πνευματικής ζωής, που μας αποκαλύπτει η Κλίμακα, επέλεξε με διάκριση, προσοχή και γνώση, εβδομήντα, τα οποία μας παρουσιάζει βοηθώντας μας με τα δικά του σχόλια και γνώμες άλλων αγίων Πατέρων, να εμβαθύνουμε σε αυτά και να τα κατανοήσουμε, όσο γίνεται καλύτερα.
Αυτά τα εβδομήντα χωρία από την Κλίμακα, τα ονομάζει «Μικρές στάσεις στην Κλίμακα του Αγίου Ιωάννου». Μικρές σε έκταση αλλά μεγάλες σε ωφέλεια.
Στη συνέχεια ο π. Μεθόδιος αναφέρθηκε επιγραμματικά στις στάσεις που επέλεξε ο συγγραφέας, δίνοντας το στίγμα για κάθε μία από αυτές.
Και ολοκλήρωσε την παρουσίαση του, επισημαίνοντας:
«Διαβάζεται ευχάριστα και ξεκούραστα. Είναι προφανές ότι ο συγγραφέας θέλησε να βοηθήσει τους αναγνώστες να ανακαλύψουν προσωπικά το μεγαλείο του πατερικού λόγου.
Να παρακινηθεί ο αναγνώστης να βάλει το στόμα του στην ίδια την πηγή, να πάρει στα χέρια του την Κλίμακα και να την μελετήσει.
Μας έδωσε ένα από τα καλύτερα βιβλία του. Πνευματικό εργαλείο στα χέρια των ιερέων, πνευματικών και ιεροκηρύκων.
Καθαρή πνευματική τροφή, που μπορούμε ανεπιφύλακτα να προσφέρουμε ή να υποδείξουμε στους αδελφούς μας που διακονούμε, με όλη μας την καρδιά.»
Ηλίας Λιαμής
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο δεύτερος ομιλητής, ο κ. Ηλίας Λιαμής. Ο ομιλητής μεταξύ άλλων, σημείωσε πως μέσα από τις σελίδες της Κλίμακας αναδύεται μία απίστευτη τρυφερότητα ανθρώπου.
Βλέπει κανείς το φιλάνθρωπο και τρυφερό της παράδοσης μας. Βλέπουμε ανθρώπους, ‘όπως ο Άγιος, που δεν είχαν δικά τους παιδιά και έγινε τόσο τρυφερή η καρδιά τους που χώραγε τα πάντα και όλους.
«Η Κλίμακα είναι ένα απίστευτο βιβλίο, εύστοχο, περιεκτικό, κοφτό. Κάθε λέξη και λεπίδα. Κάθε κεφάλαιο από τα τριάντα, είναι και μία ανάβαση. Δεν σε πανικοβάλει “όμως. Διαρκώς έχει την τάση να ανέβεις το επόμενο σκαλί.
Είναι μια διαρκής ανακύκλωση, όπου οι αρετές τροφοδοτούν η μία την άλλη κυκλικά. Και στην «αγάπη» του 30ου κεφαλαίου να φτάσεις, δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύεις από την «αποταγή» του 1ου. Διαρκώς χρειάζεται να καλλιεργείς όλες τις αρετές και συγχρόνως.»
Είναι ένα θαυμαστό βιβλίο το οποίο κινείται, είναι ζωντανό συνέχισε. Όπου κι αν ανοίξεις, έχει κάτι να σου πει. Όπου κι αν πέσεις στην Κλίμακα, σου αποκαλύπτεται η δίψα της καρδιάς σου.
Σου λέει για πράγματα που αξίζεις, μπορείς και για τα οποία πλάστηκες. Είναι απίστευτη η διεισδυτικότητα του αγίου.
Ο Άγιος Ιωάννης της Κλίμακας, είναι ο κατεξοχήν θεολόγος της εμπειρίας. Δεν πιστεύει στα λόγια και τις διδασκαλίες. Πιστεύει ακράδαντα ότι ο Θεός κάποια στιγμή θα συναντήσει τον κάθε άνθρωπο, όταν και όπως Εκείνος κρίνει.
Ο Άγιος επίσης, είναι στην ρίζα όλων των Πατέρων της εμπειρίας, όπως του Αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου και του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.
Αναφερόμενος πιο ειδικά στο βιβλίο του π. Γεωργίου, έκανε μια περιδιάβαση σε διάφορα σημεία και κεφάλαια.
Και τόνισε, κλείνοντας την παρουσίαση του:
«Υπάρχει ένας κοινός τόπος στα 70 κεφάλαια του βιβλίου. Όλα τα κείμενα έχουν μέσα ένα πάθος.
Τέτοια βιβλία, όπως του π. Γεωργίου, είναι δόλωμα. Δόλωμα για να πάει κανείς στην πηγή. Είναι ένα βιβλίο που εγείρει το φιλότιμο του ανθρώπου».
Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Δορμπαράκης
Κλείνοντας την εκδήλωση ο συγγραφέας, Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Δορμπαράκης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του στους δύο ομιλητές, για τις ομιλίες και τα σχόλια τους.
Εκείνο που θέλησε να τονίσει, είναι πως όταν κανείς έρχεται σε επαφή με τέτοια κείμενα, όπως η Κλίμακα, καταλαβαίνει ότι πηγαίνει σαν το μικρό παιδί στην αγκαλιά της μάνας και του πατέρα του.
Για να ολοκληρώσει:
«Νιώθει κανείς ότι τον αγκαλιάζει ο άγιος, τον παρηγορεί και του δίνει ώθηση να ξεπεράσει το όποιο τραύμα έχει και να προχωρήσει.
Ο άγιος μας αντιμετωπίζει φιλάνθρωπα, μας παίρνει από το χέρι και μας λέει ότι μας ανοίγεται ένας πολύ μεγάλος δρόμος, αλλά υπάρχουν σκαλοπάτια.»