Πρωτ. Βασίλειος Τσιμούρης: «Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να χωρέσει τον αχώρητο» (video)

Μετανοώντας, πλησιάζουμε τον Θεό και τον έχουμε όπως η Παναγία μέσα μας, με την θεία Ευχαριστία. Τότε γινόμαστε πραγματικά χώρα του αχωρήτου. 

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Στην 2η ακολουθία της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Παρασκευή 9 Μαρτίου, ιερούργησε και μίλησε προς τους πιστούς, ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Τσιμούρης, της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Η συμμετοχή και η ομιλία του π. Βασιλείου, εντάσσονται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, που οργανώνονται για 20η συνεχή χρονιά στο Ναό, με την ευκαιρία της εορτής του Ευαγγελισμού και με τον γενικό τίτλο «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ 2018».

Η ακολουθία των Χαιρετισμών είναι η δημοφιλέστερη στην Ορθόδοξη Εκκλησία, σημείωσε ο π. Βασίλειος. Γιατί μέσα από αυτήν, μας αποκαλύπτεται το μυστήριο της παρουσίας του Θεού, και ως ανθρώπου εδώ στη γη.

Ο Θεός, που είναι πέρα και πάνω από το σύμπαν, έρχεται προς τα κάτω. Η μετάβαση είναι θεϊκή κι όχι τοπική, επεσήμανε. Δεν έφυγε από έναν τόπο, να έρθει σε έναν άλλον. Δεν έφυγε από τον ουρανό για να κατέβει στη γη, έτσι όπως το σκέφτεται ο νους του ανθρώπου. Γιατί είναι πανταχού παρών, έξω από τον χώρο και τον χρόνο.

«Αυτός ο Θεός έρχεται μέσα στον χρόνο και έρχεται με συγκατάβαση και ταπείνωση σε έναν άνθρωπο, την Παναγία μας, που έγινε έτσι χώρα του αχωρήτου

Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να χωρέσει τον αχώρητο, επεσήμανε ο π. Βασίλειος. Γι’ αυτό και χώρεσε στην Παναγία μας και πήρε την ανθρώπινη φύση και την ένωσε με την θεϊκή. Για να ενώσει τον καθένα από εμάς. Και γίνεται αυτό καθημερινά και σε κάθε εποχή.

Ο Θεός μας δίνει με πολλούς τρόπους τη δυνατότητα να τον πλησιάσουμε και να γίνουμε κι εμείς χώρα του αχωρήτου.

«Γι’ αυτό ήρθε. Για να μας κάνει κι εμάς μικρούς Χριστούς. Έγινε άνθρωπος για να μας φέρει τόσο κοντά στην θεότητα, ώστε να μοιάσουμε στον Χριστό.

Για να προετοιμαστούμε για αυτήν την συγκλονιστική σχέση μαζί Του, βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να γίνουμε χώρα του αχωρήτου.

Πρέπει να αποξενωθούμε από την αμαρτία, να αποφύγουμε αυτό που μας εμποδίζει να είμαστε μαζί Του

Και πρακτικά πως γίνεται αυτό; Μας το λέει ο ίδιος ο Κύριος. «Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται».

Μακάριος εκείνος που προσπαθεί να έχει καθαρή καρδιά. Γιατί μπορεί να δει τον Θεό. Και το να δει τον Θεό σημαίνει ότι γίνεται κι αυτός χώρα του αχωρήτου.

Είναι αδύνατον κανείς να δει τον Θεό και να μην παραμείνει εκεί και μαζί Του, γεμάτος χάρη και χαρά.

Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσει να έχει κανείς καθαρή καρδιά. Να κοιτάξει μέσα βαθιά στον εαυτό του και να δει ότι είναι αμαρτωλός κι ότι φταίει.

Κι όπως λέει ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, από την όραση των αγγέλων πολύ σημαντικότερο για τον άνθρωπο είναι να δει βαθιά μέσα του ότι είναι αμαρτωλός.

Και ολοκληρώνοντας ο π. Βασίλειος τόνισε:

«Ο Θεός μας αγαπάει και την ώρα που κάνουμε την χειρότερη αμαρτία, όπως λέει ο Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης. Και μας περιμένει, εάν θελήσουμε να απαλλαγούμε από αυτές τις επιλογές, που μόνο απελπισία, μελαγχολία και κατάθλιψη φέρνουν.

Μετανοώντας, πλησιάζουμε τον Θεό και τον έχουμε όπως η Παναγία μέσα μας, με την θεία Ευχαριστία. Τότε γινόμαστε πραγματικά χώρα του αχωρήτου.»