Μιά σημαντική εκδήλωση στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας

Δανάη Γεωργιάδου, Β.Δ. Παγκυπρίου Γυμνασίου, Φιλόλογος – Λειτουργός Γραφείου Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού

Μια σημαντική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2018 στο Παγκύπριον Γυμνάσιον της Λευκωσίας, το αρχαιότερο σχολείο της Κύπρου, με την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κώστα Καδή, του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, του Δημάρχου Λευκωσίας και πλήθους εκπροσώπων της πολιτικής, εκκλησιαστικής, ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής ζωής της Κύπρου. 

Η Εκδήλωση έγινε για να τελεστούν τα εγκαίνια της Νέας Πτέρυγας του Σχολείου, να παρουσιαστεί το έργο της ψηφιοποίησης του Αρχείου του Σχολείου και να γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του λογοτέχνη Κύπρου Χρυσάνθη στα Προπύλαια του κτηρίου του Σχολείου.

Στην ομιλία του στην αίθουσα τελετών του Παγκυπρίου Γυμνασίου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η εκδήλωση αυτή σηματοδοτεί μια νέα αρχή για το Παγκύπριο Γυμνάσιο, το σημαντικό αυτό εκπαιδευτήριο, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πορείας αλλά και του πολιτισμού της Κύπρου.

Από την τελετή εγκαινίων της Νέας Πτέρυγας του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ιστορία του Παγκυπρίου Γυμνασίου, που ιδρύθηκε το 1812 στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας από τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό,  αλλά και σε προσωπικότητες που πέρασαν από αυτό είτε ως καθηγητές είτε ως μαθητές. «Ξεχωριστό παράδειγμα αποτελεί ο Κύπρος Χρυσάνθης, ο οποίος άφησε έντονη τη σφραγίδα του τόσο στην εκπαίδευση ως καθηγητής υγιεινής για πολλά χρόνια, όσο και στη λογοτεχνία, στην κυπρολογία, την ιατρική και γενικότερα τα κυπριακά και πανελλήνια επιστημονικά και πολιτιστικά δρώμενα» είπε, υποδεικνύοντας ότι η προτομή του Χρυσάνθη, που από σήμερα θα κοσμεί τον περιβάλλοντα χώρο του Παγκυπρίου Γυμνασίου φιλοτεχνημένη από τον νεαρό καλλιτέχνη Κυριάκο Καδή, αποτελεί ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής στον μεγάλο αυτό λογοτέχνη και γιατρό.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην ευρύτερη πολιτική για την παιδεία και σημείωσε πως η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, προχώρησε στην – με πλήρη σεβασμό στην ιστορική τους φυσιογνωμία – κτηριολογική αναβάθμιση εμβληματικών σχολείων. Η αναβάθμιση γίνεται αφενός για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά κτηριακά και λειτουργικά τους προβλήματα και αφετέρου για να αναδειχθεί η συμβολή τους στα ελληνικά γράμματα και γενικότερα στην πνευματική ζωή του τόπου και να διαφυλαχτεί η συνέχιση της προσφοράς τους.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ύστερα από μελέτες και επί τόπου επισκέψεις, αλλά και αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις του Υπουργού Παιδείας κ. Κώστα Καδή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με πνευματικούς ανθρώπους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Σχολείο – όπως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, πρώην Υπουργοί Παιδείας κ.ά. – η παρούσα διακυβέρνηση, κατάφερε το φθινόπωρο του 2014 να επιτύχει τη συναίνεση για την έναρξη των εργασιών αναφορικά με το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Οι οποιοιδήποτε φόβοι και οι επιφυλάξεις ατόμων και φορέων υπήρχαν μέχρι τότε ως προς τη διατήρηση της ιστορικής φυσιογνωμίας και της ταυτότητάς του Σχολείου, που καθυστερούσαν την έναρξη των διαδικασιών για χρόνια, αντιμετωπίστηκαν, καθώς αποφασίστηκε ότι οι εργασίες θα γίνουν με πλήρη σεβασμό στην ιστορία του Σχολείου, και με τις λιγότερες δυνατές τροποποιήσεις και παρεμβάσεις, οι οποίες, τηρώντας διεθνείς προδιαγραφές και επίπεδα ασφάλειας, θα εξασφαλίζουν τη λειτουργικότητα του κτηρίου. Τα έργα αναδόμησης-αποκατάστασης του κτηρίου του Παγκυπρίου Γυμνασίου, που ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του 2019, θα έχουν συνολικό κόστος περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα, ανέφερε ο Πρόεδρος, το Υπουργείο Παιδείας συνέστησε ειδική Επιτροπή για το Παγκύπριο Γυμνάσιο, απαρτιζόμενη από καταξιωμένες προσωπικότητες της παιδείας και των γραμμάτων, και με επικεφαλής την πρώην Υπουργό Παιδείας κ. Κλαίρη Αγγελίδου, η οποία σε συνεργασία με τον Υπουργό αποφάσισε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων με στόχο την ανάδειξη της συμβολής του Σχολείου στα ελληνικά γράμματα και την αναβάθμιση της πνευματικής του προσφοράς ως ελληνικού σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης.

Τα Προπύλαια του Παγκυπρίου Γυμνασίου, του ιστορικού Σχολείου της Κύπρου, όπου από τις 11 Ιανουαρίου βρίσκεται και ο ανδριάντας του λογοτέχνη και ποιητή Κύπρου Χρυσάνθη.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος, υπεγράφη το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, της Εφορίας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων και του Ινστιτούτου Κύπρου, το οποίο στοχεύει στην καταγραφή, συντήρηση, φύλαξη, ψηφιοποίηση αλλά και την ερευνητική αξιοποίηση του πλούσιου ιστορικού Αρχειακού υλικού του Παγκυπρίου Γυμνασίου.

Πέρα από τη μέριμνα για τα ιστορικά σχολεία η Κυβέρνηση προχώρησε στην ανέγερση 17 νέων σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων, στην ανακαίνιση και επέκταση 61 υφιστάμενων μονάδων και σε 643 μικρότερης κλίμακας έργα συνολικής αξίας πέραν των 100 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, υπό εξέλιξη βρίσκονται 16 έργα, μεταξύ των οποίων και 9 νέες σχολικές μονάδες συνολικής αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις ευρύτερες μεταρρυθμίσεις που έγιναν από την Κυβέρνηση στον τομέα της παιδείας, όπως είναι ο τρόπος διορισμού των εκπαιδευτικών, οι πολιτικές επιμόρφωσης, τα νέα αναλυτικά προγράμματα, το ωρολόγιο πρόγραμμα των σχολείων και το Λύκειο των κατευθύνσεων, ο διαχωρισμός των Παγκύπριων Εξετάσεων σε εξετάσεις απόλυσης και εξετάσεις πρόσβασης, η έγκαιρη στελέχωση των σχολείων μας κλπ.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια του Παγκυπρίου Γυμνασίου, κ. Σοφία Ιωάννου, είπε ότι το Παγκύπριο Γυμνάσιο ανέκαθεν συνδύαζε αρμονικά το παλαιό στοιχείο με το νέο, την παράδοση με την καινοτομία, προωθώντας παράλληλα τον Πολιτισμό. Τώρα, εν έτει 2018, το Σχολείο βρίσκεται σε μια μεταβατική φάση και, «για να συνεχίσει να ζει και να ανθεί πνευματικά. υπάρχει μια προϋπόθεση: Ο απόλυτος σεβασμός στην ιδιοπροσωπία του, η στήριξη, γνήσια, ειλικρινής, ανιδιοτελής και έμπρακτη από την Πολιτεία και τους θεσμούς», ώστε το Παγκύπριο Γυμνάσιο «να περάσει πάλι στη σφαίρα της αριστείας», την οποία δικαιούται και αξίζει.

Απαντώντας στην έκκληση της Διευθύντριας ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι η συμπαράσταση της Πολιτείας είναι δεδομένη. Στόχος είναι η ταχύτατη ολοκλήρωση των έργων κτηριολογικής αναβάθμισης και πνευματικής ανανέωσης στο Σχολείο, ώστε αυτό να γίνει σύγχρονο, λειτουργικό με πλήρη τεχνολογική υποδομή και εξοπλισμό και να ανακοπεί η φθίνουσα πορεία που παρουσίασε τα τελευταία χρόνια.

Σε χαιρετισμό του στην Εκδήλωση ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου Κώστας Παπανικόλας μίλησε για τη συνεργασία του Ινστιτούτου Κύπρου με το Παγκύπριο Γυμνάσιο και το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της οποίας το Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας για την Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό του Ινστιτούτου Κύπρου υποστηρίζει την ψηφιοποίηση του μοναδικού πολιτιστικού πλούτου των αρχείων του Παγκυπρίου Γυμνασίου. 

«Κοινός μας στόχος είναι η ενίσχυση της επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς και εκπαίδευσης και των ανθρωπιστικών σπουδών, αλλά και η αξιοποίησή τους για την παιδεία και τον πολιτισμό» είπε, εξηγώντας ότι μέσα από την ψηφιοποίησή του, το Αρχείο και οι συλλογές του Παγκυπρίου Γυμνασίου γίνονται προσβάσιμα όχι μόνο από όλο το κοινό της Κύπρου αλλά και ανά το παγκόσμιο.

Επεσήμανε ακόμη ότι το Ινστιτούτο Κύπρου αναπτύσσει κορυφαίες τεχνολογίες για την ψηφιοποίηση της ιστορίας και του πολιτισμού, τόσο της Κύπρου όσο και ευρύτερα της Ανατολικής Μεσογείου. Τη Διόπτρα, την ψηφιακή βιβλιοθήκη του κυπριακού πολιτισμού, κατά τον περσινό πρώτο χρόνο λειτουργίας της, την επισκέφτηκαν 100.000 επισκέπτες από 50 χώρες.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε σύντομης διάρκειας ταινία για τη διαδικασία της ψηφιοποίησης και τις δυνατότητες που θα προσφέρει στους μελετητές της ιστορίας και του πολιτισμού μας.

Νωρίτερα, μιλώντας στους μαθητές του Παγκυπρίου Γυμνασίου στη συγκέντρωση και τον αγιασμό για τα εγκαίνια της Νέας Πτέρυγας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Αναστασιάδης, ανέφερε πως αποτελεί προνόμιο γι’ αυτούς να φοιτούν σε ένα από τα αρχαιότερα σχολεία της Κύπρου, «ένα σχολείο στο οποίο φοίτησαν διακεκριμένες προσωπικότητες της χώρας, ένα σχολείο το οποίο συντήρησε την ιστορία, τη θρησκεία, τα ήθη, τα έθιμα, τον πολιτισμό αυτής της χώρας και κράτησε την ελληνική ταυτότητα όσων φοίτησαν σε αυτό».

Κατά την εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Κύπρου Χρυσάνθη, η οποία προηγήθηκε χρονικά, εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας Κύπρος Χρυσάνθης μίλησε ο κ. Νίκος Παναγιώτου για τη ζωή και το έργο του λογοτέχνη και ακολούθησε απαγγελία ποιημάτων του Χρυσάνθη από την εγγονή του Ελεονώρα Χρυσάνθη.

Η όλη εκδήλωση διανθίστηκε με μουσική από το Σύνολο Εγχόρδων του Μουσικού Λυκείου Λευκωσίας (που στεγάζεται στο Παγκύπριο Γυμνάσιο), ενώ τον ύμνο του Παγκυπρίου Γυμνασίου – σε ποίηση Κύπρου Χρυσάνθη και μουσική Γιάγκου Μιχαηλίδη – τραγούδησε η χορωδία του Παγκυπρίου Γυμνασίου. Η Εκδήλωση έκλεισε με τον Εθνικό μας Ύμνο.