Ο πλούτος μας είναι οι υγιείς σχέσεις αγάπης

Έχουμε εξαιρετική νεολαία ακόμη, πολύ καλύτερη από τις νεολαίες της δυτικής Ευρώπης. Έχουμε εξαιρετικά παιδιά που έχουν μέσα τους αξίες και φιλότιμο.

Στο  «Ενοριακό Αρχονταρίκι» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, ο Ηλίας Λιαμής, Δρ. Θεολογίας, Μουσικολόγος και Συγγραφέας, φιλοξένησε τον π. Βασίλειο Θερμό, Θεολόγο και Ψυχίατρο, σε μία συζήτηση με θέμα «Τα παιδιά της ευκολίας σε καιρούς της κρίσης».

Η εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου και εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…».

Το θέμα επικεντρώθηκε βέβαια σε παιδιά και εφήβους, αλλά ο π. Βασίλειος συμπεριέλαβε στο οπτικό πεδίο και τις μεγαλύτερες ηλικίες. Και τούτο γιατί έχουν την τάση οι μεγαλύτεροι να στοχοποιούν ως την κατεξοχήν ηλικιακή ομάδα η οποία δέχεται τις δυσμενείς επιδράσεις της κουλτούρας που μας περιβάλλει, ειδικά τους νέους.

Είναι αλήθεια, σημείωσε, αλλά είναι η μισή αλήθεια. Κινδυνεύει αυτή η επικέντρωση μόνο στους νέους, να παραβλέψει το γεγονός ότι είναι και οι ενήλικες ευάλωτοι σε παρόμοια προβλήματα.

Έχουν και οι ίδιοι πέσει θύματα της αφθονίας. Συμπεριφορές απληστίας γύρω από το χρήμα και τα υλικά αγαθά, πιο πολύ παρατηρούνται σε ενήλικες, παρά σε νέους. Και οι νέοι όταν εμφανίζουν συμπεριφορές απληστίας, τις έχουν κάπως διδαχθεί και αντιγράψει.

Επίσης, συμπεριφορές εθιστικές, παρατηρούνται πολύ εκτεταμένα σε ενήλικες. Μπορεί οι ενήλικες να μην παίρνουν ναρκωτικά, αλλά οι εθισμοί είναι πολλών ειδών.

«Έχουμε ενήλικες εθισμένους στο φαγητό, στην τηλεόραση, στο διαδίκτυο, στην εργασία, στις αγορές. Όλοι είμαστε παιδιά της εποχής της ευκολίας. Το πώς ζει ένας ενήλικας σήμερα, διαφέρει πάρα πολύ από το πώς ζούσαν οι γονείς και οι παππούδες του.

Αυτός ο προβληματισμός γύρω από την ευκολία, η κουλτούρα της ευκολίας και της αφθονίας, είναι κάτι που μας αγγίζει όλους. Είναι λάθος τακτικής η επικέντρωση μόνο στους νέους

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΔΩ

Τη συζήτηση μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ: