«ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει… 2017»: «Παναγίες της Ελλάδος… Παναγίες του κόσμου…» (video)

Συνεχίστηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά, το ετήσιο αφιέρωμα του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, στα πολλά προσωνύμια της Παναγίας.

Η εκδήλωση με τον τίτλο «Παναγίες της Ελλάδος… Παναγίες του κόσμου…»(4ο μέρος), πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού.

Την ευθύνη της παρουσίασης είχε η Εκπαιδευτικός Μαρία Τζερμπίνου-Μιχαλακοπούλου, Πρόεδρος του «Πειραϊκού Φάρου», ενώ κείμενα διάβασαν η Ευρυδίκη Μαυρίδη και η Αθηνά Παπαγιάννη.

Από αριστερά: κα Αθηνά Παπαγιάννη, κα Ευριδίκη Μαυρίδη, κα Μαρία Τζερμπίνου.

Όπως τονίστηκε στην εκδήλωση, η Παναγία κατέχει πρωταρχική θέση στην τιμή και τον σεβασμό των χριστιανών, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Σε κάθε Ορθόδοξο κράτος, Της έχουν αφιερώσει μεγαλοπρεπείς Εκκλησίες και ταπεινά ξωκλήσια.

Την αποκαλούν Θεοτόκο, αλλά Της έχουν δώσει και πολυάριθμα προσωνύμια. Συναντάμε έτσι εφευρετικά και παράξενα ονόματα που Της προσδίδονται από τον τόπο ή τον τρόπο εύρεσης της εικόνας Της, την τεχνοτροπία αγιογράφησης ή κάποιο θαύμα.

Έχουν μάλιστα καταγραφεί 6.000 προσωνύμια και από αυτά έχουν αναλυτικά μελετηθεί τα 1.136.

Ακολούθως, παρουσιάσθηκαν μια σειρά από προσωνύμια της Παναγίας και οι αντίστοιχες εικόνες Της, ως συνέχεια των αντίστοιχων εκδηλώσεων των περασμένων ετών.