Πρωτ. Σπυρίδων Βασιλάκος: Η μετάνοια είναι δύναμη (video)

Ο άνθρωπος που μετανοεί, γίνεται ένα πανεπιστήμιο που διδάσκει ευσέβεια. Ο μετανοημένος άνθρωπος δεν χρειάζεται να μιλήσει, μιλάει η στάση του, το βλέμμα του, η σιωπή του. Η μετανοημένη ζωή είναι το μεγαλύτερο κήρυγμα.

Ομιλία με θέμα: «Ο ψαλμός της μετανοίας», πραγματοποίησε ο Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Βασιλάκος, Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Βοιωτική Εκκλησία», στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς, την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου.

Της ομιλίας, που δόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…», προηγήθηκε Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο τη Βηματάρισσα, την Βατοπαιδινή.

Το ψαλτήρι είναι κάτι ζωντανό, ένα σώμα ζωντανό, σημείωσε ο π. Σπυρίδων. Και ο πεντηκοστός (Ν’) ψαλμός είναι η καρδιά αυτού του σώματος, η καρδιά του ψαλτηρίου. Όπως και η μετάνοια είναι η πνευματική καρδιά του ανθρώπου. Χωρίς μετάνοια δεν μπορεί να ζήσει η ψυχή του ανθρώπου.

Όπως ο Ν’ ψαλμός, ο ψαλμός της μετανοίας, είναι η καρδιά του ψαλτηρίου, έτσι και η μετάνοια είναι η πνευματική μας καρδιά.

Πρωτοπρεσβύτερος Σπυρίδων Βασιλάκος

Ο Δαυίδ μέσα στην μετάνοια του, την ταπείνωση του και την λατρεία του, συναντά τον Θεό, ο Θεός τον πληροφορεί και μέσα από αυτήν την συνάντηση, γεννιέται το ψαλτήρι.

«Το ψαλτήρι είναι ένα δυνατό όπλο, γιατί μέσα σε αυτό μπορεί ο άνθρωπος να δει τη δική του αμαρτία, την αποστασία του, την κατάσταση της διανοίας και του μυαλού του, την απομάκρυνση του από τον Θεό, την αρετή του, αλλά μπορεί να δει και την αγάπη και το έλεος του Θεού.

Κι όταν ο άνθρωπος μπορεί να δει τον εαυτό του και μπορεί να δει και τον Θεό του, τότε έχει δει τα πάντα.»

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τον Ν’ ψαλμό από στήθους. Τον ακούμε στις ακολουθίες της Εκκλησίας μας. Κι όταν ξεκινά η γλώσσα μας να λέει το «ελέησον με ο Θεός…» τρέχει και πολύ γρήγορα φτάνει στο τέλος του ψαλμού….

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΔΩ

Την ομιλία του π Σπυρίδωνος μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=xUL8sBLd1sw