Πλάθοντας ένα σωστό αγόρι

Αθαν. Αστ. Γκάτζιος

Η αγωγή των παιδιών και μάλιστα των αγοριών πάντα ήταν μια δύσκολη υπόθεση για τους γονείς. Ιδιαίτερα όμως στις μέρες μας τους φαίνεται σαν βουνό ψηλότερο του Αραράτ, όπου άραξε η Κιβωτός για να σωθεί το ανθρώπινο γένος!

Αντιφατικές πληροφορίες από παντού με τον μανδύα της επιστήμης, δυσκολεύουν το έργο της αγωγής. Οι επιπτώσεις της παραπληροφόρησης πλήττουν κυρίως τα παιδιά και ιδιαίτερα τα αγόρια, τα οποία λόγω της φύσης τους, αλλά και της λαθεμένης αντίληψης ότι η αγωγή πρέπει να είναι κοινή ή άφυλη. Για να δημιουργηθεί έτσι ο νέος τύπου ανθρωπομορφώματος, άφυλος ή πολύφυλος στο ίδιο πρόσωπο. Εντελώς ξένος και αφύσικος προς τον άνθρωπο που πλάστηκε «καθ’ ομοίωση» του Δημιουργού.

Κάποιες σκέψεις και θέσεις ίσως βοηθήσουν να ξεπεραστεί ο σκόπελος, ώστε να ελπίζουμε σε ώριμους άνδρες που θα σηκώσουν στους δυνατούς και σταθερούς ώμους τους το βάρος της μελλοντικής οικογένειας, για να την περάσουν αλώβητη στην αντίπερα όχθη του Θεού.

Πρώτο: Βοηθούμε το αγόρι να «χειραγωγήσει» τα συναισθήματά του.

Ο ισχυρός, λιγόλογος ή σιωπηλός «άντρας» που προβάλλεται στον κινηματογράφο ή στην τηλεόραση μπορεί να ελκύει και να φαντάζει στα μάτια πολλών ως «ιδανικός» ή πρότυπο, εντούτοις απέχει πολύ από την πραγματικότητα της ζωής. Τυχόν ταύτιση μαζί του θα έχει ολέθρια αποτελέσματα για την ψυχοσωματική και συναισθηματική ισορροπία του αγοριού.

Φράσεις που έχουν περάσει στερεοτυπικά ως «μη-ανδρικές» συμπεριφορές δεν βοηθούνε στην ορθή συναισθηματική αγωγή την τόσο απαραίτητη για την ψυχική και σωματική υγεία του αγοριού. « Οι άνδρες δεν κλαίνε, δεν φοβούνται, δεν είναι ευαίσθητοι σαν γυναίκες, δεν…» είναι απαράδεκτες και καταστροφικές. Έτσι πολλά αγόρια ντρέπονται να εκφράσουν ανοιχτά τα συναισθήματά τους, εκτός από τον θυμό, την οργή, το θίξιμο. Αυτά όμως υπάρχουν και όταν δεν μπορούν ελεύθερα να εκφραστούν παραμορφώνονται πολύ επικίνδυνα. Και τότε μαραζώνουν σαν την ξερή σταφίδα στον ήλιο ή εκρήγνυνται ή ελλοχεύουν και υποβόσκουν για χρόνια μέχρι να έρθουν άξαφνα στην επιφάνεια. Το αποτέλεσμα είναι η μη σωστή κοινωνικοποίηση των αγοριών και οι προβληματικές σχέσεις με τους άλλους.

Δεύτερο: Μαθαίνουμε στα αγόρια την ενσυναίσθηση….

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΔΩ