«ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει… 2017»: «Τέχνη και Εκκλησιαστική Τέχνη – Η σχέση Θρησκείας και Τέχνης» (video)

Στην Εκκλησία μας, ο ρόλος της εικονογραφικής τέχνης γίνεται καθαγιαστικός, εξυπηρετεί την πνευματική ανάγκη του πιστού. Δεν ζωγραφίζονται οι τοίχοι των Ναών για να στολίσουν και να ευχαριστήσουν αισθητικά τους εκκλησιαζομένους.

Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου / Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Πειραιώς

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «ΕΝΟΡΙΑ εν δράσει…» του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Πειραιώς και σε συνεργασία με το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιώς «Κοινωνία – Πολιτισμός – Θρησκεία», την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το 4ο Θεολογικό Αρχονταρίκι στο οποίο συζητήθηκε το θέμα: «Τέχνη και Εκκλησιαστική Τέχνη – Η σχέση Θρησκείας και Τέχνης».

Στην συζήτηση συμμετείχαν ο κ. Γεώργιος Μποζάς, αγιογράφος, εικαστικός και ο κ. Δημήτριος Μεράντζας, εικαστικός.

Την εκδήλωση συντόνισε ο κ. Γεώργιος Μανώλης, M.Sc. Ερμηνευτικής Θεολογίας.

 

Γεώργιος Μανώλης

Προλογίζοντας την εκδήλωση, ο κ. Γεώργιος Μανώλης, M.Sc. Ερμηνευτικής Θεολογίας που είχε και τον συντονισμό της, σημείωσε στην αρχή τη σημασία της πίστης και της τέχνης στην διαχρονική πορεία του ανθρώπου στη γη.

Στο πέρασμα των χρόνων, ο άνθρωπος ενθυμούμενος την τρυφή του παραδείσου, πάντοτε επιζητούσε την κοινωνία του με τον Θεό. Η παρουσία της πίστης στις σχέσεις ανθρώπου και Θεού οφείλεται στην φαινομενική απουσία του Θεού από τον κόσμο. Με την πίστη ο άνθρωπος υπερβαίνει τα αισθητά και επεκτείνεται στα υπεραισθητά.

Εξίσου σημαντικό και διαχρονικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης αποτελεί και η τέχνη. Σύμφυτη με την ανθρώπινη πορεία, είναι και η καλλιτεχνική δημιουργία…..

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΙΝΙΑ ΕΔΩ

Το Θεολογικό Αρχονταρίκι μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ: