Ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης προστάτης των Διαβιβαστών

Νικόλαος Κόϊος, Συντονιστής Περιεχομένου Ενότητας Θρησκείας – Πεμπτουσία

Κατόπιν αιτήματος της Διευθύνσεως Στρατιωτικών Ιερέων του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης η Εκκλησία της Ελλάδος, με απόφαση της ΔΙΣ ανακήρυξε τον Όσιο Παΐσιο τον Αγιορείτη, ως Προστάτου του Στρατιωτικού Σώματος των Διαβιβάσεων.

Πολλές φορές περνά από τον νου των σκεπτόμενων χριστιανών η απορία: πώς είναι δυνατόν η Εκκλησία, η οποία μακαρίζει τους ειρηνοποιούς (Μθ. 5,9) και έχει ως κεφαλή της τον πράο και ταπεινό τη καρδία (Μθ. 11,29) Άρχοντα της Ειρήνης, να προβάλλει ως προστάτες του στρατεύματος Αγίους;!

Ο λογισμός αυτός είναι εύλογος και υγιής ως προς την αφετηρία του. Η Εκκλησία καταδίκασε τον φόνο και τον πόλεμο από τα πρώτα χρόνια της θεολογικής της σκέψης (βλ. Ωριγένους, Κατά Κέλσου[1]). Ούτε και δέχθηκε ως μάρτυρες αυτούς που έπεσαν σε καιρό πολέμου.

Γνωρίζει ωστόσο, ότι λόγω της ανθρώπινης απληστίας και του εγωκεντρισμού ο πόλεμος είναι ένα δεινό αναπόφευκτο σε πολλές περιπτώσεις. Τότε η θέση της Εκκλησίας είναι με τον αδικούμενο και τον αμυνόμενο, με αυτόν που προασπίζεται το αγαθό της ελευθερίας και υπέρ βωμών και εστιών.

Το στοιχείο το οποίο ενισχύει η Εκκλησία σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι η επιθετικότητα και η φονική αποτελεσματικότητα, αλλά το πνεύμα της αυτοθυσίας και της ανιδιοτέλειας. Το πνεύμα ουσιαστικά του μαρτυρίου.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΔΩ