Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα…» (video)
Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2017, στα πλαίσια της Έκθεσης Ορθοδόξου Χριστιανικού Βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο Ξενοδοχείο Caravel, παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο των εκδόσεων ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ με τίτλο «ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΟΛΑ…».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την αναφορά του συντονιστή της παρουσίασης κ. Ηλία Λιαμή, Δρ Θεολογίας-Συγγραφέα στην αφορμή που προκάλεσε την υλοποίηση αυτού του Συλλογικού Τόμου στον οποίο συμμετέχουν 23 συγγραφείς. Ο κ. Λιαμής απεκάλυψε στους παρισταμένους ότι σε μία σχολική ώρα, σε μία Γυμνασιακή Τάξη οι μαθητές προκλήθηκαν απ᾽ τον καθηγητή τους ελεύθερα να εκφράσουν τα προβλήματα και τις αγωνίες που τους διακατέχουν σε αυτή την ηλικία της εφηβείας. Οι σκέψεις των μαθητών ήταν μία αποκάλυψη και κατέδειξε την ανάγκη, εμείς οι ενήλικες, να αφουγκραζόμαστε τους προβληματισμούς των νέων. «Ας μάθουμε να ακούμε τους νέους. Κι αφού τους ακούσουμε ας έχουμε οπλιστεί με γνώσεις και τρόπους ώστε να τους ανοίξουμε εναλλακτικούς δρόμους σκέψης αλλά και αντιμετώπισης όλων των καινούργιων προκλήσεων που φέρνει η εποχή μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιαμής.
Στη συνέχεια έδωσε το λόγο στην Ψυχολόγο κα Αναστασία Κοτσοπούλου-Κομισοποπούλου η οποία σε γενικές γραμμές παρουσίασε το κείμενό της το οποίο περιέχεται στο Συλλογικό Τόμο με τίτλο: «Πως μιλάμε στα παιδιά για τον θάνατο;». Μεταξύ άλλων η κα Κομισοπούλου ανέφερε: «Τα παιδιά έχουν τεράστια αποθέματα σθένους και αποφασιστικότητας για να αναπτυχθούν, να εξοικειωθούν με τις συνθήκες της ζωής και να προχωρήσουν στη ζωή τους. Πολλές φορές ωριμάζουν μέσα από τις δύσκολες καταστάσεις, αποκτώντας ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή τους. Ο ρόλος μας είναι να τους δώσουμε τη δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, να τα κατανοήσουμε και να τα αποδεχτούμε, να τους τονίσουμε πως ό,τι νοιώθουν είναι φυσιολογικό, να μοιραστούμε μαζί τους τα δικά μας συναισθήματα και να τους επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε εδώ και τα ακούμε. Δεν θα πρέπει να αποκρύψουμε το γεγονός του θανάτου αλλά να τα ενημερώσουμε χρησιμοποιώντας τις σωστές/κατάλληλες λέξεις, να μην ωραιοποιήσουμε την πραγματικότητα, τονίζοντας παράλληλα ότι το παιδί δεν έχει ευθύνη για αυτό που συνέβη».
Στη συνέχεια μίλησε ο Δικηγόρος, τ. πρόεδρος του Συλλόγου Ορθοδόξων Τυφλών Ελλάδος, Ραδιοφωνικός παραγωγός κ. Μιχάλης Χαντάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο κείμενό του το οποίο περιέχεται στο Συλλογικό Τόμο με τίτλο: «Η ζωή με άλλα μάτια». Ο κ. Χαντάς με το λόγο του συγκίνησε τους παρευρισκόμενους: «…Πολλές φορές έχουμε κάποιες εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με την αναπηρία, ακόμη κι εμείς οι ίδιοι. Δεν είναι πως δεν μου λείπει το φως μου. Φυσικά και μου λείπει. Όμως σε όλους μας κάτι λείπει. Πιστεύω στη θεία Οικονομία και την απέραντη θεία Καλοσύνη. Αν για μένα και τη γυναίκα μου διάλεξε αυτήν τη συγκεκριμένη έλλειψη, σημαίνει πως αυτό είναι το καλό που γνωρίζει Εκείνος και όχι εμείς. Πιστεύω ακόμη πως ούτε κι Εκείνος το βλέπει σαν έλλειψη, αλλά σαν μια κατάσταση που περιμένει να μας δει να την αξιοποιούμε. Αν έχω μια λαχτάρα, είναι να αξιοποιήσω με τον καλύτερο τρόπο την προσδοκία Του. Αυτό είναι το τάλαντο για το οποίο θα δώσουμε λόγο. Με τη στάση μας πιο πολύ, με την πίστη μας, προσπαθούμε να δείξουμε στα παιδιά μας ότι όποιος έχει μια αναπηρία δεν κατατάσσεται αυτόματα σε ένα κοινωνικό υποσύνολο με μειωμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις αλλά στο ίδιο με τα ίδια…
Χρειάζεται να μιλήσουμε στα παιδιά μας για την αναπηρία… Ας τους δώσουμε την ευκαιρία από μικρά να έχουν την προσωπική τους επαφή μαζί της. Ας επισκεφθούν ιδρύματα, ας γνωρίσουν ανθρώπους. Δεν τα ωφελούμε κρατώντας τα σε αποστειρωμένα και ωραιοποιημένα περιβάλλοντα, γιατί έτσι ενθαρρύνουμε τη δειλία, την άρνηση της δυσκολίας της ζωής. Όμως αναπόφευκτα, σε όλους μας, με τον ένα η τον άλλο τρόπο, η ζωή θα δείξει το αληθινό της πρόσωπο. Δεν σκέφτομαι άλλον δρόμο από το να μάθουμε να το αξιοποιούμε κρατώντας το χέρι του Θεού. Ο άλλος είναι αδιέξοδος… Το ᾽χουμε “δει”!».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την Εκπαιδευτικό-Συγγραφέα κα Αγγελική Μαστρομιχαλάκη-Ζούρα, η οποία παρουσίασε τη συμμετοχή της στον Συλλογικό Τόμο με τίτλο: «Ελεύθερος χρόνος, το παιχνίδι και το παιδικό βιβλίο». Η κα Μαστρομιχαλάκη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η σημασία του ελεύθερου χρόνου στη ζωή των παιδιών είναι αδιαμφισβήτητη. Ο ελεύθερος χρόνος αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού και του εφήβου, δικαίωμα στην αυτενέργεια και αυτοδιάθεση. Κατά τον ελεύθερο χρόνο τα παιδιά ξεδιπλώνουν τη δημιουργικότητά τους, αποκτούν πολύτιμες δεξιότητες, εξελίσσονται, κοινωνικοποιούνται.
Ο ελεύθερος χρόνος έχει άμεση σχέση με την ψυχική υγεία, βοηθά το παιδί να αναπτυχθεί στο γνωστικό και βιοσωματικό τομέα αλλά και στον κοινωνικό και συναισθηματικό. Τι συμβαίνει όμως στις μέρες μας; Οι δραστηριότητες με τις οποίες τα παιδιά αξιοποιούν τον χρόνο τους, εκτός των ωρών του σχολείου, αποκαλούνται «εξωσχολικές» και καλύπτουν τομείς όπως άθληση, εξάσκηση σωματικών και κινητικών δεξιοτήτων, μουσική, ξένες γλώσσες, καλλιτεχνικά και ένταξη σε ομάδες. Στη σύγχρονη λοιπόν εποχή οι δομημένες δραστηριότητες νέμονται τη διάσταση ουσιαστικά του χρόνου από τα παιδιά και τα ακούμε να λένε συχνά «δεν έχω καθόλου ελεύθερο χρόνο!» εννοώντας τον αδόμητο χρόνο τον οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν κατά βούληση. Ή τα παιδιά είναι προσκολλημένα στις οθόνες… Καλό είναι ο ελεύθερος χρόνος να μη γεμίζει με δραστηριότητες αλλά και να υπάρχει χρόνος για να τον διαθέσει το παιδί στο παιχνίδι. Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στο παιχνίδι και στην ψυχαγωγία. Έχει ανάγκη από ελεύθερο χρόνο, για να κάνει πράγματα που του αρέσουν και τα αγαπάει…
Γιατί το παιχνίδι στον ελεύθερο χρόνο χαρακτηρίζει και χρωματίζει τη μνήμη μας και την εξέλιξή μας και μας κρατάει πάντα παιδιά, δίνοντας κουράγιο, όνειρα κι ελπίδα… Η ζωή δεν είναι παιχνίδι, το παιχνίδι όμως είναι ζωή!»
Ὁ Συλλογικός Τόμος
«ΜΙΛΩΝΤΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΟΛΑ»,
κυκλοφορείται
ἀπό τίς ἐκδόσεις
«Ἀρχονταρίκι».
Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο:
«Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα»
#6η_έκθεση_ορθόδοξου_χριστιανικού_βιβλίουΠαρουσίαση βιβλίου (Εκδόσεις «Αρχονταρίκι»)«Μιλώντας με τα παιδιά μας για όλα», Συλλογικός τόμος. Ομιλητές:Αναστασία Κοτσοπούλου-Κομισοπούλου Kotsopoulou Anastasia, Ψυχολόγος, «Πώς μιλάμε στα παιδιά για τον θάνατο;».Μιχάλης Χαντάς, Δικηγόρος , τ. Πρόεδρος Συλλόγου Ορθοδόξων Τυφλών Ελλάδος, Ραδιοφωνικός Παραγωγός, «Η ζωή με άλλα μάτια».Αγγελική Μαστρομιχαλάκη Aggeliki Mastromichalaki, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας, «Ελεύθερος χρόνος, το Παιχνίδι και το Παιδικό Βιβλίο».Συντονιστής: Elias Liamis
Posted by Εν Πλω Εκδόσεις on 2017 m. lapkritis 5 d.